Ελλάδα

Βαξεβάνης: Να διωχθούν οι δύο πρώην εισαγγελείς διαφθοράς για ψευδορκία

Με τις καταθέσεις του επίκουρου εισαγγελέα διαφθοράς Στέλιου Μανώλη και του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη συνεχίστηκε η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο, για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. 

Ο Κώστας Βαξεβάνης κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του- που θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα (28/11)- επικαλέστηκε το δημοσιογραφικό απόρρητο.  

Ο εκδότης και δημοσιογράφος τόνισε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν του διοχέτευσε κανένα στοιχείο στο οποίο να στηρίχθηκε δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. 

Μέρος του διαλόγου ανάμεσα στον μάρτυρα και την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου έχει ως εξής: 

Πρόεδρος: Φτάνουμε στο σημείο όπου η εφημερίδας σας κάνει ένα δημοσίευμα για ξεχασμένη δικογραφία, τον Μάρτιο του 2017

Βαξεβάνης: Υπήρξε ένα δημοσίευμα για την εισαγγελία Διαφθοράς και την κ. Ράικου, κατόπιν πληροφοριών που είχαν διασταυρωθεί. Στο δημοσίευμα αναφέρονταν ότι η κ. Ζαμανίκα είχε καταθέσει κατά Ράικου και Ελευθεριάνου αναφορά, επειδή δεν είχαν παραδώσει μια σειρά από στοιχεία που είχαν στα χέρια τους για εξοπλιστικά. Δεν ήταν απλές αναφορές, ήταν συγκεκριμένες για την κ. Ράικου. Το δε παρασκήνιο της υπόθεσης αυτής, είναι ότι ένας πραγματογνώμονας που ερευνούσε το θέμα των οπλικών συστημάτων, διαπίστωσε ότι σκληροί δίσκοι και άλλα έγγραφα δεν είχαν παραδοθεί στην ανάκριση. Αυτός ενημέρωσε την κ. Ζαμανίκα, η οποία έκανε δυο αναφορές προς τους προϊσταμένους της και στις οποίες ανέφερε το περαστικό. Ήταν σαφής όμως η τοποθέτησή της, ότι η απόκρυψη αυτών των στοιχείων ήταν σημαντική για την έκβαση της ανάκρισης. Ζητούσε να της παραδοθούν αυτά τα στοιχεία. Εμείς είχαμε ως δεδομένο ότι πολλά στοιχεία με κιβώτια έγραφα και σκληρούς δίσκους, όλως τυχαίως δεν παραδόθηκαν.

Πρόεδρος: Αυτό το δημοσίευμα που βρήκατε είναι από τις αναφορές της Ηλιάννας Ζαμανίκα…

Βαξεβάνης: Ο δημοσιογράφος καλύπτεται από το απόρρητο, μια φορά το έχω σπάσει όταν με μήνυσε ο Μανιαδάκης.

Πρόεδρος: Εδώ η κατηγορία είναι ότι σας το διοχέτευσε ο κατηγορούμενος Παπαγγελόπουλος.

Βαξεβάνης: Αυτό πρέπει να το αποδείξει κάποιος που το λέει. Και εγώ επιδιώχθηκε να συρθώ σε αυτό το δικαστήριο, με κατασκευές και υποθέσεις να παραλαμβάνω δήθεν κάτι χωρίς αποδείξεις. Ζητώ ό,τι καταθέτω και τα οποία αφορούν στην Ράικου και Τσατάνη, να διαβιβαστούν σε εισαγγελέα για να διωχθούν οι δύο πρώην εισαγγελείς διαφθοράς για ψευδορκία.

Πρόεδρος: Η κυρία Ράικου δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο…

Βαξεβάνης: Αντιστρέψαμε τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου για να οδηγήσουμε στα δικαστήρια ανθρώπους χωρίς αποδείξεις. Έχω ταλαιπωρηθεί τρία χρόνια με δολοφονία χαρακτήρα. Έχετε και την ιστορική ευθύνη αληθείας – οι δυο κυρίες αυτές, Τσατάνη και Ράικου, έχουν δεχθεί και οι δυο δημοσιογραφική κριτική και έχω καταγράψει και για τη σκανδαλώδη εμπλοκή τους σε διάφορα θέματα. Βρέθηκαν να πουν λοιπόν ότι μου τα έδωσε ο Παπαγγελόπουλος. Και εγώ λέω ότι τα στοιχεία αυτά μου τα έδωσε αυτός που έβγαζε τις φωτοτυπίες. Ο λόγος μου απέναντι στο λόγο της. Αυτή πρέπει να αποδείξει αυτά που λέει.

Πρόεδρος: Για ποιο λόγο σε μια εισαγγελέα που είχε την εκτίμηση συναδέλφων της να γράψετε κάτι τέτοιο εναντίον της, κατά το χρόνο που χειρίζονταν μια τόσο σοβαρή υπόθεση;

Βαξεβάνης: Για να αντιστρέψω το ερώτημα. Δηλαδή να μην γράφω κάτι για κάποιον πολιτικό, δικαστή επειδή χειρίζεται κάποια υπόθεση. Δεν την κατήγγειλα εγώ, μια συνάδελφός της την κατήγγειλε. Η κυρία Ράικου έπρεπε να δηλώσει αποχή από Novartis διότι ο σύζυγος της έχει εντάλματα πληρωμής από την εταιρεία αυτή.

Πρόεδρος: Είχατε κάποιο λόγο, διαπιστώσατε ότι η έρευνα για τη Novartis δεν γίνονταν σωστά;

Βαξεβάνης: Δεν είχα άποψη για αυτό, η Novartis ξεκινάει να ψάχνεται για το Νοέμβριο του 2016 και τρεις μήνες μετά δεν είχε κάνει καμία κίνηση. Πού να ξέρω εγώ τι έκανε;

Πρόεδρος: Εκείνη είπε ότι αυτό το δημοσίευμα την οδήγησε στην απόφαση να παραιτηθεί…

Βαξεβάνης: Πριν προλάβει να κυκλοφορήσει η εφημερίδα, υπέβαλε την παραίτησή της λέγοντας ότι συμφέροντα την έχουν στοχοποιήσει επειδή χειρίζεται την υπόθεση της Novartis. Στη συνέχεια, το αλλάζει το αφήγημα και λέει αρχικά για πολιτικά συμφέροντα και συμφέροντα φαρμακευτικών και μετά λέει για τον Παπαγγελόπουλο. Παραιτήθηκε μια εισαγγελέας Διαφθοράς από ένα τρέιλερ δηλαδή; Τι δουλειά έχω εγώ με τα πειθαρχικά της κ. Ράικου; Εγώ δημοσίευσα ένα πραγματικό γεγονός.

Πρόεδρος: Από τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν το έχετε πάρει…

Βαξεβάνης: Γιατί, ήταν αποδέκτης του εγγράφου για να το έχει; Η κυρία Ράικου ήταν εμπλεκόμενη σε πράξεις που κατά την άποψή μου έπρεπε να είναι κατηγορούμενη σήμερα. Είχε οικογενειακή εμπλοκή με το θέμα της Novartis ο σύζυγός της. Η οικογένεια Ράικου σχετίζονταν με το φάρμακο, δεν είναι αυτό που παρουσιάζει η κ. Ράικου. Από πού προκύπτει ότι κάποιοι προσπάθησαν να την παρεμποδίσουν; Γιατί δεν έβαλε τότε τον Παπαγγελόπουλο στο σκαμνί, το έκανε μετά από δυο χρόνια.

Πρόεδρος: Για αυτή τη συνομιλία που φέρεται να είχε ο κ. Παπαγγελόπουλος με την κ. Ράικου την γνωρίζετε;

Βαξεβάνης: Δεν τα γνωρίζω τα μεταξύ τους. Η κυρία Ράικου, αφού δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει ως εισαγγελέας, προσέφερε τον εαυτό της για να δημιουργηθεί ένα πολιτικό παιχνίδι και να οδηγηθούν κάποιοι άνθρωποι σε δίκη, μεταξύ αυτών και εγώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

πηγή: lifo

now/greece/eidiko-dikastirio-dimosiografiko-aporrito-epikalestike-o-baxebanis-stin-katathesi-toy

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button