Ελλάδα

Βασιλακόπoυλος: Τα μέτρα για τον κορωνοϊό μείωσαν την ανοσία από τους κοινούς ιούς- Είμαστε πιο επιρρεπείς

Έχουμε παραπάνω ιώσεις απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τα δύο προηγούμενα χρόνια, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Αιτία για αυτό είναι «ότι τα μέτρα που παίρναμε (εκτεταμένη χρήση μασκών, lockdown κλπ) μείωναν τη μεταδοτικότητα των ιώσεων του αναπνευστικού, γιατί στόχος ήταν να μειωθεί η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, που είναι πολύ πιο μεταδοτικός» τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

«Αυτό όμως οδήγησε τα δυο προηγούμενα χρόνια σα να μην έχουμε ανοσία στον πληθυσμό για τους κοινούς ιούς και τη γρίπη, άρα να είμαστε ακόμα πιο επιρρεπείς στο να κολλήσουμε» όπως εξήγησε. 

Τόνισε ότι για την γρίπη υπάρχει λύση και αυτό είναι το εμβόλιο. «Πρέπει να το αγκαλιάσουν οι Έλληνες λίγο παραπάνω. Ο κόσμος δεν έχει πάει όσο έπρεπε να έχει πάει. Την πρώτη χρονιά του κορωνοϊού ο κόσμος φοβήθηκε και έκανε 4 εκατ. εμβόλια για τη γρίπη, τώρα δεν έχουμε φτάσει καν το 1 εκατ., είμαστε πολύ χαμηλότερα» είπε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός

Σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό και την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου δήλωσε απογοητευμένος καθώς μόλις 6.000 άνθρωποι εμβολιάζονται καθημερινά.

«Όποιος έχει νοσήσει ή εμβολιαστεί και έχουν περάσει τρεις μήνες πρέπει να εμβολιαστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» υπογράμμισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Σε άλλα κράτη υπήρξε σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων, εμείς είχαμε καλό καιρό, όμως ήδη αυξάνεται το ποσοστό από τα ‘μεταλλαγμένα παιδάκια’ του Όμικρον 5, το (υποπαραλλαγή) BQ.1.1 έχει φτάσει το 20%. Η μόνη σοβαρή προστασία για να αντιμετωπίσει τον Όμικρον 5 είναι το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Χάνουμε 120 με 150 Έλληνες κάθε εβδομάδα από τον κορωνοϊό» τόνισε μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες του ΣΚΑΪ

πηγή: lifo

now/greece/basilakopoylos-ta-metra-gia-ton-koronoio-meiosan-tin-anosia-apo-toys-koinoys-ioys

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button