Ελλάδα

Γάμος ομοφύλων: Η ακτινογραφία της ψηφοφορίας στη Βουλή – Τα 176 ναι, τα όχι, τα παρών και οι αποχές

Με ευρύτατη πλειοψηφία 176 βουλευτών αλλά και αρκετές διακομματικές διαφοροποιήσεις ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ του σχεδίου νόμου που αποκαθιστά την ισότητα μεταξύ των ετερόφυλων και των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο στηρίχθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, ΣπαρτιάτεςΕλληνική Λύση και Νίκη. Αναλυτικά, το σχέδιο νόμου επι της αρχής έλαβε 176 “υπέρ”, 76 “κατά” και 2 “παρών” ενώ απείχαν 46 βουλευτές.

Συνολικά, από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας καταγράφηκαν 51 διαφοροποιήσεις που εκφράστηκαν με 20 “κατά” και 31 αποχές. Από το ΠΑΣΟΚ απείχαν 11 βουλευτές, 3 από τον ΣΥΡΙΖΑ και 2 από την Νέα Αριστερά.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα επί της αρχής και κατ’ άρθρο:

psifoi
Αναλυτικά τα αποτελέσματα επί της αρχής και ανά άρθρο

Τα 20 “όχι” της ΝΔ

Χαράλαμπος Αθανασίου , Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης,

Οι 31 “γαλάζιες” αποχές

Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανός, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος,

11 αποχές του ΠΑΣΟΚ

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Σταύρος Μιχαηλίδης, Μπουρχάν Μπαράν, Αναστάσιος Νικολαϊδης, Απόστολος Πάνας, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ανδρέας Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά, Μανώλης Χνάρης, Κατερίνα Καζάνη.

Επίσης, 4 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν 2 άρθρα του νομοσχεδίου. Το άρθρο 10 “Ρυθμίσεις περιπτώσεων προϋφιστάμενου γάμου προσώπων ίδιου φύλου που τελέστηκε στο εξωτερικό” καταψηφίστηκε από τον κυρία Ελένη Βατσινά ενώ το άρθρο 11 “Γονεϊκή σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό” καταψηφίστηκε από τους Ιλχαν Αχμέτ , Ελένη Βατσινά, Δημήτρη Μπιαγκή και Φραγκίσκο Παρασύρη.

2 αποχές Νέας Αριστεράς: Χουσείν Ζειμπέκ, Φερχάτ Οζγκιουρ,

2 αποχές και 1 παρών από ΣΥΡΙΖΑ: Οι Όθων Ηλιόπουλος και Παύλος Πολάκης απείχαν από την ψηφοφορία ενώ η Νίνα Κασιμάτη ψήφισε “παρών”

Το «γαλάζιο» διευρυμένο φάσμα

Από την συζήτηση που προηγήθηκε καταγράφηκε με ευκρίνεια η διεύρυνση του φάσματος στο οποίο εκπέμπει πλέον η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπεριλαμβάνοντας και το προοδευτικό κέντρο. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είχε τολμηρό φιλελεύθερο και προοδευτικό στίγμα ενώ έδειξε πως για την μείωση των ανισοτήτων, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την προστασία των μειοψηφιών δεν διστάζει να υπερβεί συνθήματα και αντιλήψεις που έχουν ταυτιστεί με τον συντηρητικό χώρο.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των Υπουργών Ακή Σκέρτσου – ο οποίος ήταν και εισηγητής του νομοσχέδιου-, Νίκης ΚεραμέωςΚυριάκου ΠιερρακακηΣοφίας ΖαχαράκηΓιώργου Γεραπετρίτη, της κυρίας Ντόρας ΜπακογιάννηΜαρίας Συρεγγέλα και ορισμένων βουλευτών που πήραν τον λόγο όπως η κυρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και ο κ. Γιώργος Σταμάτης. Κι αν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού υπερτόνισε τα φιλελεύθερα χαρακτηριστικά της ΝΔ, η ομιλία του κ. Αντώνη Σαμαρά ήρθε να υπενθυμίζει την “λαϊκή ταυτότητα” της κεντροδεξιάς παράταξης. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να παραμείνει το κόμμα γειωμένο με τις παραδοσιακές αξίες και την κοινωνική της βάση ενώ εκφράζοντας την διαφωνία του με το νομοσχέδιο σημείωσε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να παρασυρθεί από “θολές ιδεοληψίες και έναν επικίνδυνο δικαιωματισμό”.

Αντίστοιχα, προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις ορισμένων μελών της πλειοψηφίας όπως των Ευριπίδη ΣτυλιανίδηΑνδρέα ΚατσανιώτηΑννας ΚαραμανλήΜίλτου ΧρυσόμαλληΦωτεινής Αραμπατζή κ.α. αλλά και η διαφοροποίηση 51 “γαλάζιων” βουλευτών στην τελική ψηφοφορία.

Μητσοτάκης για ομόφυλα: Πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων δεν ταιριάζουν στη Δημοκρατία μας

«Είμαστε εδώ να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη μια κοινωνική ανισότητα», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε με την επιχειρηματολογία του για το νομοσχέδιο για τον γάμο και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. «Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με ευθύνη μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα αίροντας με τόλμη μια σοβαρή για τη δημοκρατία μας ανισότητα. Για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση κάνει τη ζωή ανθρώπων καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τους πολλούς. «Και οι δύο γονείς των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν ακόμα νομικά τις ίδιες δυνατότητες να δίνουν στα παιδιά τους. Να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να τα συνοδεύουν στο νοσοκομείο», συνέχισε Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σκληρή κριτική από Σαμαρά

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τοποθετήθηκε στην βουλή εξαπολύοντας πυρά για την πολιτική της κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε στη Βουλή πως δεν επιθυμεί να αντιδικήσει με κανέναν, ωστόσο, τόνισε πως στην παρούσα φάση η κυβέρνηση αισθάνεται να μην απειλείται από την αντιπολίτευση. «Αυτό δεν είναι καλό και δεν σημαίνει πως έχει πάντοτε δίκιο».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο είπε πως ανοίγει κερκόπορτα στην κατάργηση της μητρότητας, την πολυγονεΐκότητα και την εισαγωγή στα δημόσια έγγραφα των όρων «γονέας 1» και «γονέας 2». Επίσης τόνισε πως δεν πρόκειται για κάτι που αφορά στο δικαίωμα ενηλίκων αλλά και στο δικαίωμα των παιδιών να έχουν μάνα και πατέρα. «Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ψυχές των παιδιών» είπε.

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς εξερχόμενος της αίθουσας σημείωσε πως όσα είπε «είναι μόνο οι απόψεις μου και τίποτα άλλο» ενώ το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Πώς τοποθετήθηκε η αντιπολίτευση

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι οι βουλευτές του θα «στηρίξουν» το νομοσχέδιο αν και «ατελές» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος κατά τη σημερινή του παρέμβαση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως η στήριξη στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι α λα κάρτ, αλλά ένα θέμα οικουμενικό με καθολικό σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο πολιτικό γάμο είναι προς συμφέρον και των παιδιών».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισήμανε ότι το νομοσχέδο δεν έρχεται να ρυθμίσει νομικά τη συμβίωση δύο ενήλικων ανθρώπων που έχουν ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό το οποίο είναι ατομικό τους δικαίωμα, αλλά «εδώ μιλάμε για τη σχέση των ενήλικων με τα παιδιά και από τη στιγμή που μιλάμε για τα παιδιά μιλάμε εξ ορισμού για ζήτημα που αφορά την κοινωνία και υπερβαίνει την ατομική επιθυμία των ενηλίκων».

Τα όσα ακούγονται εντός της Ολομέλειας της Βουλής με αφορμή τη συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης στην ομιλία του. «Σκοταδισμός, μισαλλοδοξία, ρατσισμός, στα όρια ή ξεπερνώντας τα όρια του ποινικού κώδικα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως είναι «ανεπίτρεπτο να ακούγονται τέτοια πράγματα εντός του ελληνικού κοινοβουλίου και η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών».

«Η Πλεύση Ελευθερίας δεν έχει κανένα δισταγμό και καμία αμφιβολία να ψηφίσει το νομοσχέδιο χωρίς αμφιβολίες και αστερίσκους και να δώσει παράδειγμα ηγεσίας» τόνισε στη Βουλή η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καλώντας τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει στους βουλευτές του ότι «δεν είναι συνειδησιακό θέμα το να αμφισβητούν κάποιοι την ισότητα».

Την άποψη ότι «η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά και εμείς ασχολούμαστε με τον γάμο των ομοφυλοφίλων», εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος

«Μην μολύνετε την ιερή λέξη της οικογένειας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός ενώ πρόσθεσε “θεωρώ ότι η Βουλή βιώνει μια από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας του κοινοβουλευτικού βίου τού νέου ελληνισμού. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εισήγαγε για ψήφιση στην Ολομέλεια ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο, την θέσπιση του ψευτογάμου των ομοφυλόφιλων».

https://creta24.gr/gamos-omofylon-i-aktinografia-tis-psifoforias-sti-vouli-ta-176-nai-ta-ochi-ta-paron-kai-oi-apoches/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button