Ελλάδα

Γ. Γεραπετρίτης: Η κυβέρνηση θα αναζητά συναινέσεις σε όλα τα μεγάλα εθνικά κεφάλαια

Η κυβέρνηση θα αναζητά συναινέσεις σε όλα τα μεγάλα κεφάλαια, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε όλα τα μεγάλα εθνικά κεφάλαια, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά».

«Θεωρώ υποχρέωσή μου, όταν πρόκειται για μείζονες αποφάσεις που αφορούν το σύνολο του ελληνικού λαού και αφορούν και τις μελλοντικές γενεές, να προστρέχω στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, να ακούω τις απόψεις τους και κατά το δυνατόν, να μπορώ να τις ενσωματώνω, εφόσον η αντίληψη είναι ότι είναι ορθό. Υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό, είμαι εγώ και η ελληνική κυβέρνηση», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Όταν έχεις μείζονα θέματα, τα οποία δεν αφορούν μόνο την παρούσα γενεά, αλλά αφορούν και τις επόμενες γενεές, θα πρέπει να έχεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαβούλευση στο ζήτημα αυτό και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση», ανέφερε και προσέθεσε: «Είναι προφανές ότι στο τέλος της ημέρας την ευθύνη για τη λογοδοσία των πράξεων την έχει η υπεύθυνη κυβέρνηση. Ούτε η αντιπολίτευση, ούτε η κοινωνία. Η κυβέρνηση είναι εκείνη που έχει την ευθύνη».

Ερωτηθείς για το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι τυχόν συναίνεση με την Τουρκία στα ελληνοτουρκικά μυρίζει συμβιβασμό, επισήμανε ότι «η συναίνεση είναι καλό πράγμα» και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός». «Εκείνο το οποίο υπάρχει είναι οι συζητήσεις, η διαβούλευση, έτσι ώστε να μπορούμε να βρούμε τα σημεία εκείνα στα οποία συγκλίνουμε» προσέθεσε.

«Εγώ δεν θα συζητήσω ποτέ θέματα κυριαρχίας», ανέφερε. «Από την άλλη πλευρά, θέλω να τονίσω κάτι το οποίο είναι σημαντικό. Υπάρχουν δύο και μόνο δύο προεπιλογές. Είτε θα επιχειρήσουμε να ζήσουμε σε ηρεμία και ασφάλεια, προσπαθώντας να μην αναβαθμίζουμε τις εντάσεις σε κρίσεις, ή θα είμαστε με το όπλο παρά πόδα».

Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή στα ελληνοτουρκικά υπάρχουν αντίθετες θέσεις, εξάλλου και η Διακήρυξη των Αθηνών το σεβάστηκε αυτό.

«Εμείς ήμασταν εκείνοι, οι οποίοι είπαμε ότι δεν θα αποστούμε από τις βασικές μας θέσεις. Ποιο είναι όμως το ζητούμενο; Διατηρώντας τις βασικές μας θέσεις, πρώτον, να μπορούμε να συζητούμε με νηφαλιότητα και δεύτερον, να μην έχουμε ανά πάσα στιγμή το χέρι στη σκανδάλη, εάν χρειαστεί να βγάλουμε έξω τον στόλο και τα αεροπλάνα».

«Όλοι μας έχουμε ένα χρέος- έχουμε ένα χρέος απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στις επόμενες γενιές. Για εμένα, το πιο εύκολο θα ήταν να βγω και να έχω και εγώ μία πολύ επιθετική ρητορική απέναντι στην Τουρκία. Ίσως αυτό να με καθιστούσε πιο δημοφιλή. Εντούτοις, εμένα δεν με αφορά το να είμαι δημοφιλής, αλλά μόνον επωφελής για την πατρίδα μου» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σημείωσε ακόμη πως το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα θα γίνει τον Μάιο, γιατί θα πρέπει πρώτα να έχουν προχωρήσει οι τρεις πυλώνες τού διαλόγου, δηλαδή ο πολιτικός διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η θετική ατζέντα. «Και να έχουμε επιχειρήσει να κάνουμε μία σύνθεση όλων των συμπερασμάτων».

«Είναι σημαντικό όχι μόνο να κάνουμε συμφωνίες, ή να προσπαθούμε να αποσυμπιέζουμε κρίσεις, αλλά να παρακολουθούμε την εξέλιξη των συμφωνιών αυτών, έτσι ώστε να παράγεται ωφέλιμο αποτέλεσμα. Άρα το σωστό είναι να έχουμε απτά αποτελέσματα και αυτά να έρχονται να εγκρίνονται από τους ηγέτες των δύο χωρών» σημείωσε.

Τέμπη: Ο ίδιος ζήτησα διερεύνηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων

Ερωτηθείς σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών και το ζήτημα της διερεύνησης των ευθυνών, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη «να υπάρξει μια πλήρης και ουσιαστική διερεύνηση», η οποία «γίνεται, και έχει συντελεστεί εν μέρει, σε πολλαπλά επίπεδα, σε τέσσερα επίπεδα».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε δικαστική διερεύνηση, η οποία προχωράει με γοργούς ρυθμούς για τα ελληνικά δεδομένα. Έχουμε διοικητική διερεύνηση, η οποία έγινε από την Επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί και η οποία νομίζω όλοι συμφωνούμε, ότι δεν αμφισβητείται η αμεροληψία», επισήμανε και συνέχισε:

«Μπορεί να διαφωνούμε σε κάποια σημεία, αλλά νομίζω ήταν μια αμερόληπτη κρίση, έστω και με τα προβλήματα τα οποία κατά τη γνώμη μου έχει. Σε τρίτο επίπεδο έχουμε κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία εξελίσσεται με την εξεταστική Επιτροπή και θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπάρχει και ένα τέταρτο επίπεδο, το οποίο δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς, πού είναι η ευρωπαϊκή παρέμβαση, η οποία γίνεται για το ζήτημα αυτό».

«Άκουσα και μπορώ να καταλάβω τον πόνο των ανθρώπων, αλλά καλό είναι να μην δημιουργούμε εντυπώσεις ότι υπήρξε μια επιχείρηση για να μην υπάρξει έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημείωσε και προσέθεσε πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Όπως ανέφερε, ο ίδιος ταξίδεψε στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε με την αρμόδια επίτροπο και ζήτησε να υπάρξει διερεύνηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων. «Μια τέτοια διερεύνηση, για λόγους και διαδικασίες, αλλά κυρίως για λόγους πληρότητας της έρευνας, διαρκεί από 12 έως 18 μήνες».

«Έχει ήδη εκκινήσει και από ό,τι αντιλαμβάνομαι θα ολοκληρωθεί σύντομα. Είναι μια πολυδιάστατη έρευνα η οποία γίνεται, και δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να μέμφεται ο οποιοσδήποτε για συγκάλυψη, όταν σε όλα αυτά τα επίπεδα έχει υπάρξει πλήρης, μα πλήρης έρευνα και υλοποιείται», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στις παρατάσεις που δόθηκαν στη σύμβαση 717, επισήμανε πως όλες οι παρατάσεις, οι οποίες δόθηκαν, δόθηκαν με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν υπήρξε καμία απολύτως αυθαίρετη παράταση», σημείωσε και προσέθεσε: «Αντιλαμβανόμαστε ότι πράγματι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις. Οι σημαντικές αυτές καθυστερήσεις συνδέονται με πολλά αίτια. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Ειδικά σε μεγάλα έργα υποδομών σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη, ατυχώς υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις μεταπολεμικά».

«Όταν μιλούμε ότι θα πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για την καθυστέρηση ενός έργου, αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο και την αιτιώδη συνάφεια», σημείωσε.

«Ακούω ότι αν είχε ολοκληρωθεί το έργο, δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα. Με κάθε σεβασμό. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς και ότι στο τέλος της ημέρας, όσο αναβαθμισμένο σύστημα και να έχεις, πάντοτε θα υπάρχει ένας άνθρωπος, ο οποίος θα κινεί τους δείκτες. Αυτό δεν μπορούμε να το αποβάλλουμε. Ο ανθρώπινος παράγων υπάρχει πάντοτε».

Πρόσθεσε ακόμη πως με πρωτοβουλίες που έγιναν από την κυβέρνηση σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, έχει υπάρξει σημαντική αναβάθμιση του δικτύου, αλλά δυστυχώς, μετά την καταστροφή Daniel υπήρξε μία υποβάθμιση σε ένα μέρος του κεντρικού άξονα.

«Γίνονται συντονισμένες προσπάθειες έτσι ώστε να αποκτήσουμε έναν σιδηρόδρομο, ο οποίος θα είναι ασφαλής απολύτως», επεσήμανε.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως ρωγμή στην ακεραιότητα της επιστολικής ψήφου»

Ερωτηθείς για το ζήτημα ενδεχόμενης διαρροής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που προέκυψε λόγω email που απέστειλε η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως «δεν υφίσταται καμία διαρροή δεδομένων. Η νομοθεσία είναι εξαιρετικά αυστηρή και έχει τηρηθεί απαρέγκλιτα».

«Το υπουργείο Εσωτερικών, από την ενημέρωση την οποία έχουμε, δεν έχει δώσει τον οποιοδήποτε κατάλογο», σημείωσε και προσέθεσε πως ό,τι προβλέπει ο νόμος σχετικά με τους καταλόγους τηρείται απαρέγκλιτα.

«Υπάρχει σε όλο αυτό και ένα στοιχείο υποκρισίας, όταν λαμβάνουμε όλοι εκατοντάδες μηνύματα καταλόγων. Και στις προηγούμενες εκλογές εμείς λαμβάναμε από όλους τους υποψηφίους μηνύματα. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό. Ξέρετε, η προστασία προσωπικών δεδομένων είναι μία σοβαρή διακύβευση της σύγχρονης ψηφιακής εποχής. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η ανοιχτή πληροφορία, υπάρχουν τα ανοιχτά δεδομένα από τα οποία ο καθένας μπορεί να αντλεί οτιδήποτε» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Επισήμανε ακόμη ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως ρωγμή στην ακεραιότητα της επιστολικής ψήφου. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Όπως θα συνέβαινε στους γενικούς εκλογικούς καταλόγους, όπου υπάρχει κατάλογος όλων των εγγεγραμμένων ανά εκλογικό τμήμα, υπάρχει ο εκλογικός κατάλογος εκείνων οι οποίοι θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο» τόνισε.

«Η διαδικασία σε ό,τι αφορά στην επιστολική ψήφο θα τηρηθεί με απόλυτη αυστηρότητα. Και τηρείται με απόλυτη αυστηρότητα. Έχουν λάβει οδηγίες όλες οι διπλωματικές μας αποστολές στο εξωτερικό», ανέφερε.

Υπενθύμισε πως την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε, μαζί με την υπουργό Εσωτερικών, ενημέρωση όλων των διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό, όχι μόνο για τη διαδικασία της εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά και για την παροχή διευκολύνσεων.

«Η επιστολική ψήφος αποτελεί μία σημαντική κατάκτηση της Δημοκρατίας. Ολοκληρώνει την καθολικότητα της ψήφου και μετουσιώνει τη Δημοκρατία μας σε πιο ουσιαστική. Άρα, καλό θα ήταν να τη στηρίζουμε», κατέληξε.

https://creta24.gr/g-gerapetritis-i-kyvernisi-tha-anazita-synaineseis-se-ola-ta-megala-ethnika-kefalaia/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button