Ελλάδα

Δίκη Άλκη Καμπανού: «Δεν θέλαμε να σκοτώσουμε» είπε στην απολογία του ο α’ κατηγορούμενος

Με τις απολογίες των κατηγορουμένων συνεχίζεται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, η δίκη για την άγρια δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο οδηγός του πρώτου αυτοκινήτου, στην κατοχή του οποίου είχαν βρεθεί κλειδιά από κεντρικό σύνδεσμο οπαδών του ΠΑΟΚ, ενώ στην στην επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. που έγινε λίγα 24ωρα μετά το φονικό στον συγκεκριμένο χώρο, εντοπίστηκε πλήθος πολεμοφοδίων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από το συγκεκριμένο σύνδεσμο οι 12 κατηγορούμενοι μπήκαν στα τρία αυτοκίνητα και ξεκίνησαν για την περιοχή της Χαριλάου με σκοπό να πραγματοποιήσουν την άγρια επίθεση σε οπαδούς του ΑΡΗ.

«Μέρες σκέφτομαι να βάλω τις σκέψεις μου σε μια σειρά, να πω τα γεγονότα από το σημείο που τα έζησα χωρίς να στεναχωρήσω ανθρώπους. Θέλω να ζητήσω μια συγνώμη για τη συμπεριφορά μου σε αυτή την τραγική ιστορία που κόστισε τη ζωή στον Άλκη και τον τραυματισμό των δύο φίλων του», είπε ξεκινώντας την απολογία του.

«Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, να τα έκανα όλα αλλιώς, να μην είχα εμπλακεί ποτέ σε ομάδες και συνδέσμους, αλλά είχα άγνοια κινδύνου και τώρα είναι αργά», σημείωσε.

Ο 24χρονος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ήταν οπαδός του ΠΑΟΚ. Τα τελευταία χρόνια πήγαινε στο γήπεδο και ήταν μέλος του συνδέσμου, αλλά αρνήθηκε ότι είχε ηγετικό ρόλο.

«Ψάχναμε οπαδούς του Άρη να τους κυνηγήσουμε»

Μιλώντας για το βράδυ της δολοφονικής επίθεσης και το πως ξεκίνησαν όλα, ανέφερε ότι βρίσκονταν στο σύνδεσμο με όλους συγκατηγορούμενούς του, όταν πέρασε κάποιος και τους είπε πως έγινε ένα οπαδικό επεισόδιο στο Ωραιόκαστρο και χτύπησαν οπαδούς του ΠΑΟΚ. «Ήρθαν κάποια παιδιά, μας είπαν ότι τους έσκισαν την μπλούζα, έγινε κάτι. Δε μας πήρε κανείς τηλέφωνο, πέρασε κάποιος από τον σύνδεσμο και ανέφερε ότι κάτι έγινε στο Ωραιόκαστρο, κυνήγησαν με κάποια αντικείμενα δικούς μας. Έτσι μιλήσαμε για να πάμε στη Χαριλάου να κάνουμε ένα οπαδικό επεισόδιο. Έτσι μας ήρθε εκείνη τη στιγμή», ανέφερε.

«Δεν θυμάμαι από ποιον έπεσε η ιδέα, δεν είπε κάποιος συγκεκριμένος πάμε Χαριλάου, ήταν απόφαση όλων. Θέλαμε να κυνηγήσουμε κάποιον, όχι αυτό που έγινε. Να κυνηγήσουμε, οτιδήποτε. Να χτυπήσουμε κάποιον. Συμφώνησαν όσοι πήγαμε. Αποφασίσαμε να κάνουμε οπαδικό επεισόδιο στη Χαριλάου. Ξεκινήσαμε, μπήκαμε στα αμάξια μας, δε ξέραμε κάτι συγκεκριμένο. Πήγαμε να κάνουμε απλώς μια γύρα. Αποφασίσαμε να μπούμε στα αυτοκίνητα και να πάμε Χαριλάου εμείς οι 12, με σκοπό ένα οπαδικό επεισόδιο. Ψάχναμε οπαδούς του Αρη, να τους κυνηγήσουμε, να τους κάνουμε. Αν δεν συμφωνούσαν όλοι, θα πηγαίναμε και ένα αυτοκίνητο να κυνηγήσουμε και να χτυπήσουμε, όχι όμως σε τέτοια κλίμακα», είπε.

Ο πρώτος κατηγορούμενος ανέφερε στην απολογία του ότι εκείνος μπήκε μπροστά με το δικό του αυτοκίνητο και τα άλλα δύο οχήματα τον ακολουθούσαν, καθώς γνώριζε την περιοχή της Χαριλάου, ενώ ήθελαν να αποφύγουν κεντρικούς δρόμους. «Φοβόμασταν μην έχει πολύ κόσμο, δεν ψάχναμε κάτι συγκεκριμένο, μόνο οπαδούς του Άρη. Απλώς πήγαμε. Ο καθένας πήρε ό,τι αντικείμενο ήθελε μαζί του. Υπάρχουν αντικείμενα και στον σύνδεσμο, έχει πολλά πράγματα να πάρει αν θέλει κάποιος. Εγώ δεν είχα κάτι επάνω μου», ανέφερε.

Η στιγμή που εντόπισαν την παρέα του Άλκη και τους επιτέθηκαν

Ο 24χρονος ανέφερε στο δικαστήριο πως πήγαιναν αργά με το αυτοκίνητο, όταν κατέβηκαν από την οδό Πλαστήρα, καθώς έψαχναν άτομα για να τους επιτεθούν. «Είδαμε τον Άλκη και την παρέα του από μακριά, από την προηγούμενη διασταύρωση, από τα κάγκελα του σχολείου. Είδαμε μαυροφορεμένα άτομα να κάθονται στην πολυκατοικία. Μειώσαμε ταχύτητα, άνοιξα τα αλάρμ γιατί δεν ήμασταν σίγουροι ότι ήταν οπαδοί του Άρη. Κατεβήκαμε τρία άτομα από το αμάξι μου. Σταμάτησα εγώ, σταμάτησε το άλλο αυτοκίνητο από πίσω και είδα που έστριψε το τρίτο όχημα.

Με το που σταματήσαμε κατέβηκαν τρία άτομα από το αμάξι μου και πήγαν μπρος το σημείο. Εγώ απλώς έκατσα στο αμάξι, περίμενα να δω τι θα γίνει. Από το πίσω αμάξι δε κατέβηκε κάνεις εκείνη την ώρα και από το άλλο δεν έβλεπα. Δεν έβλεπα καθαρά τι γίνεται αλλά κατάλαβα όταν ξεκίνησε το επεισόδιο. Υπήρχε μια συνομιλία στην αρχή, λέγανε “τι ομάδα είσαι” και η απάντηση ήταν “Αριανάρα ρε”. Τότε ξεκίνησε η “μανούρα”. Είδα ένα άτομο να τρέχει στην Πλαστήρα και από πίσω να τον κυνηγάει ο 4ος. Εκείνη τη στιγμή βγήκα για πρώτη φορά από το αμάξι αλλά είδα ότι δεν είχα βάλει χειρόφρενο και γύρισα στο όχημα. Βγήκα μετά, μόλις είδα το δεύτερο άτομο να τρέχει. Έφτασα μέχρι τη μέση του δρόμου, έκανα κίνηση μπρος τα εκεί αλλά δεν τον κυνήγησα. Το παιδί έφυγε προς τα κάτω», ανέφερε.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως είχε «παγώσει» από τις φωνές και τις βρισιές που άκουγε, αλλά και από το σκηνικό που εξελισσόταν, όπως αναφέρει, λίγα μέτρα μακριά του. Επίσης, τόνισε ο ίδιος δεν είχε άμεση εμπλοκή στην δολοφονική επίθεση καθώς βρίσκονταν στο αυτοκίνητο σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου.

«Άκουγα φωνές και βρισιές. Δεν είχα καλή οπτική. Δεν έβλεπα να κάνει κάτι συγκεκριμένο κάποιος. Το δρεπάνι το είχε ο 10ος κατηγορούμενος. Το είδα εκεί πρώτη φορά. Είδα τον 10ο κατηγορούμενο να χτυπάει, ήταν πάνω στα σκαλιά, είδα να χτυπάει ένα άτομο που πήγε να ανέβει στο τοιχάκι, ήταν ακόμα στην αρχή το επεισόδιο. Είδα τον 2ο κατηγορούμενο που χτυπούσε αλλά δε ξέρω ποιον. Ήταν πάνω στα σκαλιά. Μόλις κατέβηκαν από τα σκαλιά δεν είχα πολύ καλή οπτική επαφή, είχε και σκοτάδι. Έβλεπα πέντε – έξι άτομα από εμάς στα σκαλιά. Εκεί κάθονταν και τα παιδιά. Έβλεπα κλωτσιές και μπουνιές, δε φαίνονταν αντικείμενα. Κάποια στιγμή είδα και το στειλιάρι. Τα άτομα που επέβαιναν στο δικό μου αυτοκίνητο είχαν αντικείμενα. Ο 2ος κατηγορούμενος είχε μαχαίρι, αλλά δεν το είδα. Ο 4ος κατηγορούμενος είχε πυρσό. Ο άλλος σφυρί. Το σφυρί ήταν σίγουρα στο αυτοκίνητο, τα άλλα λογικά τα είχαν επάνω τους», κατέθεσε.

Σε άλλο σημείο της απολογίας του ο 24χρονος ανέφερε πως μετά την επίθεση, «δεν είχαμε καταλάβει ότι είχε γίνει κάτι σοβαρό. Δε περίμενα ότι έγινε τόσο μεγάλο και σοβαρό πράγμα. Δε το φανταζόμουν. Είχαμε σκοπό για ένα απλό οπαδικό επεισόδιο, να επιβληθούμε με βιοπραγία αλλά μέχρι ένα σημείο. Όχι αυτό που έγινε. Δε πήγαμε να σκοτώσουμε εκείνη την ημέρα, με τίποτα. Δεν είχαμε ραντεβού, δε γνωρίζαμε τα άτομα».

«Μετά το συμβάν λέγαμε στο αμάξι “τους πήραμε,” επιβληθήκαμε δηλαδή το οπαδικό»

Όπως ανέφερε κατά την απολογία του ο 1ος κατηγορούμενος, μετά την επίθεση φώναξε στους δράστες να φύγουν από το σημείο και οι συγκατηγορούμενοί του επιβιβάζονται και πάλι στα αυτοκίνητά και αποχωρούν. Ο 2ος κατηγορούμενος είναι τραυματισμένος και το λευκό Citroen γεμίζει αίματα. Το αμάξι έχει πλέον «εκτεθεί», όπως είπε ο κατηγορούμενος, και το εγκαταλείπει στα σύνορα Τούμπας και Χαριλάου:

«Άφησα το αμάξι γιατί είχε εμπλακεί στην επίθεση και δεν μπορούσα να κυκλοφορώ με αυτό. Ο 2ος και ο 4ος έφυγαν με ταξί και πήγαν στο σύνδεσμο. Μετά ήρθε ο 4ος και πήρε και εμάς. Ο 2ος είχε χτυπήσει με το μαχαίρι του, ήταν με αίματα για αυτό έφυγε με ταξί με τον 4ο».

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις που ακολούθησαν μέσα στο αμάξι μετά την αποχώρησή τους από το σημείο της επίθεσης, ο κατηγορούμενος απάντησε πως «μετά το συμβάν λέγαμε στο αμάξι «τους πήραμε«, επιβληθήκαμε δηλαδή το οπαδικό. Δεν είδα τα αίματα στο σημείο ούτε μου είπαν κάτι. Όταν γυρίσαμε δεν υπήρχε συγκεκριμένη συζήτηση».

Η απολογία του πρώτου κατηγορούμενου συνεχίζεται.

https://creta24.gr/diki-alki-kampanoy-den-thelame-na-skotosoyme-eipe-stin-apologia-o-a-039-katigoroymenos/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button