Ελλάδα

Δίκη για το Μάτι: Χειροκροτήματα για τον πραγματογνώμονα Λιότσιο – Κατέθεσε ότι δέχθηκε απειλές

Τα εμπόδια που ορθώθηκαν μπροστά του αλλά και τις απειλητικές προειδοποιήσεις που έχει καταγγείλει ότι δέχθηκε όσο ετοίμαζε την πραγματογνωμοσύνη του για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, τον Ιούλιο του 2018, περιέγραψε για πρώτη φορά καταθέτοντας στη δίκη για το Μάτι ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσος. Μάλιστα, όταν ολοκλήρωσε την κατάθεσή του, το ακροατήριο, αποτελούμενο κατά βάση από συγγενείς των 104 θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς αλλά και εγκαυματίες, ξέσπασε σε χειροκροτήματα και όταν η πρόεδρος αντέδρασε για αυτές τις εκδηλώσεις κάποιοι της απάντησαν: «Δεν χειροκροτούμε εσάς».

Εμφανώς φορτισμένος ο μάρτυρας, ο οποίος είχε διοριστεί πραγματογνώμονας στο πλαίσιο της ανάκρισης που διεξήχθη για την υπόθεση, τόνισε πως όσο ηγούνταν της Πυροσβεστικής ο Σ. Τερζούδης, ο ίδιος δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στα έγγραφα που ζητούσε. Ωστόσο, όπως είπε, συνάντησε αντιδράσεις από τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος του έλεγε ότι δεν είχε δικαίωμα να ζητήσει συγκεκριμένα έγγραφα. Συνεχίζοντας ο μάρτυρας αναφέρθηκε στον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο οποίος σήμερα είναι, όπως και ο κ. Τερζούδης, εκ των κατηγορουμένων στη δίκη για το Μάτι. «Είχα γνωριμία με τον Ματθαιόπουλο και μου έλεγε, εν είδη αστείου, “πρόσεχε τι κάνεις, δεν είναι καλό για καριέρα σου”. Δεν έδινα σημασία» τόνισε ο μάρτυρας.

«Δεν πήρα κανένα έγγραφο όπως και ημερολόγιο αεροσκαφών»

«Μόλις είδα αντιδράσεις πήγα στην εισαγγελέα, την κυρία Γνεσούλη. Της είπα τι συνάντησα, τα εμπόδια. Άμεσα εκδόθηκε και δεύτερο διοριστήριο για να αποστείλω ερωτήματα σε όλες τις υπηρεσίες και φορείς. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν άμεσα όπως και περιφέρεια. Τα μόνα προβλήματα που υπήρχαν ήταν από την Πυροσβεστική. Από τη στιγμή που αποχώρησε ο Τερζούδης δεν πήρα κανένα έγγραφο όπως και ημερολόγιο αεροσκαφών. Ό, τι σας λέω συνοδεύεται από στοιχεία», πρόσθεσε.

Ξεκαθαρίζοντας πως καμία απειλή και κανένα εμπόδιο δεν θα επηρέαζε την κρίση του, ούτε και ο ίδιος θα επέτρεπε ποτέ σε κάποιο τρίτο πρόσωπο να παρέμβει στο έργου του, ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018. «Στις 24 Σεπτεμβρίου παρέδωσα τη πραγματογνωμοσύνη. Στις 21 συνέβη το γεγονός, η συνάντηση στο ΕΣΚΕ. Από τις 20 το απόγευμα δέχθηκα κλήση από τον Ματθαιόπουλο. Μου είπε “πάμε να τα πούμε από κοντά”. Η αλήθεια είναι πως ταράχθηκα. Ανησύχησα» είπε ο μάρτυρας.

Δικηγόρος Υποστήριξης Κατηγορίας: Θα μπορούσατε να αρνηθείτε;

Μάρτυρας : Ως πραγματογνώμονας ναι. Ως αξιωματικός όχι. Πήγα την επόμενη ημέρα. Κατά την άφιξη μου στο ΕΣΚΕ πήγα στο γραφείο του. Μείναμε οι δυο μας, και μου έλεγε “τι είναι αυτά που ζητάς, κοίτα τον εαυτό σου, θα σε βρει το ένα το άλλο”. Μου έφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα με ένα αρχηγό και υπαρχηγό, ότι ο υπαρχηγός για να φάει τον αρχηγό τον άφησε χωρίς εναέρια σε Μάνη και Κύθηρα. Γνώριζα ότι υπάρχουν παθογένειες αλλά σε αυτό το βαθμό όχι.

Δικηγόρος Υποστήριξης Κατηγορίας: Πως το εκλάβατε εσείς σε εκείνη τη φάση;

Μάρτυρας: Μου έκανε εντύπωση σε τι άρρωστο περιβάλλον ζούσαμε και πως μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα συνειδητοποιήσει το μέγεθος του.

Συνεχίζοντας, ο κ. Λιότσιος κατέθεσε πως μετά το ραντεβού του με τον Ν. Ματθαιόπουλο επικοινώνησε με τον τότε προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο. «Δεν του είπα τι ακριβώς ειπώθηκε. Είχα πανικοβληθεί και δεν ήθελα να παραδώσω την πραγματογνωμοσύνη. Με έπεισε ο Ζαγοραίος να την παραδώσω. Και μου είπε “και εγώ να μην είμαι εδώ, θα σε προστατέψω”. Και θυμόμουν την κουβέντα του Ζαγοραίου συνέχεια» είπε ο μάρτυρας για να αναφερθεί στη συνέχεια και σε ένα περιστατικό που συνέβη όταν έγιναν γνωστοί οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

«Είχε φύγει αλυσίδα από τη μηχανή και ήταν μόλις δύο ετών»

Συγκεκριμένα, ο κ. Λιότσιος περιέγραψε: «Ήμουν στη λέσχη αξιωματικών και έφυγα να πάω σπίτι μου με τη μηχανή μου. Διακόσια μέτρα από σπίτι φρέναρα. Αντιλήφθηκα ότι είχε φύγει αλυσίδα από την μηχανή και ήταν μόλις δύο ετών. Πανικοβλήθηκα και πήρα τον αντιπρόσωπο. Το πρωί την πήγα να την δει. Ήμουν σίγουρος πως είχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Ο τεχνικός μου είπε “κάποιος σε αγαπάει πολύ και στο έκανε”. Του λέω “τι λες;”. Μου είπε “αυτό που ακούς”. Το παξιμάδι έχει τέτοια τεχνολογία και δεν ξεβιδώνει με τίποτα. Πάλι κράτησα αμφιβολίες. Δεν ήθελα να το πιστέψω. Υπήρχε παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα».

Εισαγγελέας: Είπατε ότι εκείνη την ώρα θα πρέπει να είχε δοθεί εισήγηση για οργανωμένη απομάκρυνση.

Μάρτυρας: Γνωρίζαμε ότι η φωτιά διασπάστηκε σε δεύτερο οικισμό …Είχαμε όλες τις πληροφορίες για την επικινδυνότητα γνωρίζαμε ότι δεν υπήρχαν επίγειες δυνάμεις, ότι υπήρχε μόνο ένα ελικόπτερο και δυστυχώς στις 18.36 υπάρχει αναφορά για πρώτους νεκρούς στο Νέο Βουτζά.

Ακόμη, ο μάρτυρας κατέθεσε πως μέχρι να φτάσει ο τότε πρωθυπουργός στο ΕΣΚΕ λίγο πριν τα μεσάνυχτα, υπήρχαν αναγγελίες τόσο στο ΕΣΚΕ όσο και σε άλλους άλλους φορείς για συνολικά 37 νεκρούς.

πηγή: creta24

diki-to-mati-cheirokrotimata-ton-pragmatognomona-liotsio-katethese-oti-dechthike-apeiles/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button