Ελλάδα

Δίκη Πισπιρίγκου: Νέα ένταση και μήνυση Κούγια σε γιατρό

Σε κλίμα έντασης συνεχίστηκε σήμερα, Τετάρτη, η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρη της Τζωρτζίνας.

Η δικάσιμος του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου «σημαδεύτηκε» από την έντονη αντιπαράθεση της καθηγήτριας παιδοκαρδιολόγου Αγγελικής Καρατζά με την υπεράσπιση της κατηγορουμένης αλλά και τη μήνυση που κατέθεσε ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, στη γιατρό.

Συγκεκριμένα, υπέβαλε μήνυση στην κ. Καρατζά, η οποία είχε καταθέσει πριν το Πάσχα και σήμερα ήρθε στο δικαστήριο για να εξεταστεί από την υπεράσπιση, λέγοντας πως είναι «αναξιόπιστη μάρτυρας».

Αφορμή για τη μήνυση στάθηκε ότι η γιατρός είχε αναφέρει στην ανακρίτρια πως η επικοινωνία με το Καραμανδάνειο είχε γίνει μετά την ανακοπή που υπέστη το παιδί -τον Απρίλιο του 2021- ενώ στο δικαστήριο διευκρίνισε πως η επικοινωνία ήταν πριν η Τζωρτζίνα υποστεί το επεισόδιο.

Κατά τον τρόπο αυτό η καθηγήτρια επιβεβαίωσε και τα όσα κατέθεσαν για το ζήτημα αυτό οι γιατροί του Καραμνανδάνειου.

«Υποβάλλω μήνυση για ψευδή κατάθεση και μακάρι να μπορούσε να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου γιατί η γυναίκα αυτή προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, φωτογραφίζοντας την εντολέα μου ως ένοχη. Ζητάμε τη μεταβίβαση των πρακτικών στον εισαγγελέα» είπε ο κ. Κούγιας για τη γιατρό.

Η μάρτυρας είχε εξετάσει την Τζωρτζίνα πριν την εισαγωγή της στο Καραμανδάνειο, και κατέθεσε με βεβαιότητα στο δικαστήριο πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη για πρόβλημα στην καρδιά.

Κατά την εξέταση της κ. Καρατζά, ο κ. Κούγιας εμμένοντας στον βασικό ισχυρισμό της κατηγορουμένης πως υφίστατο καρδιολογικό πρόβλημα στο παιδί το οποίο δεν διαγνώστηκε, ρώτησε την καθηγήτρια παιδοκαρδιολογίας Αγγελική Καρατζά για το βάρος της καρδιάς του παιδιού.

Η μάρτυρας είπε πως δεν έχει σημασία στην ιατρική το βάρος, με τον κ. Κούγια να δηλώνει πως φαίνεται να έχει διαφορετική γνώμη ο ομότιμος καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Δημήτρης Ψαρούλης, τον οποίο, όπως είπε ο συνήγορος, έχει καλέσει να καταθέσει στο δικαστήριο.

«Φυσιολογικό βάρος σύμφωνα με τον κ. Ψαρούλη είναι τα 125 γραμμάρια. Με καρδιά βάρους 47 γραμμαρίων το παιδί ήταν εν δυνάμει υποψήφιο να πεθάνει. Έχει δίκιο αυτό που λέει ο καθηγητής Ψαρούλης, τον οποίο θα καλέσω στο δικαστήριο;».

«Το παιδί είχε φυσιολογική καρδιακή λειτουργία, κανονικές φυσιολογικές διαστάσεις και όταν πήγε στο Ωνάσειο εξετάστηκε η καρδιά της και βρέθηκε φυσιολογική» απάντησε η μάρτυρας.

Ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, στη συνέχεια, προσκόμισε το σύγγραμμα του Βρετανού ιατροδικαστή Bernard Henry Knight στο οποίο αναφέρεται πως στους νεκρούς η καρδιά έχει πιο μεγάλο βάρος, εννοώντας πως η καρδιά του παιδιού ήταν ελαφρύτερη όσο η Τζωρτζίνα ήταν εν ζωή.

«Ωρολογιακή βόμβα ήταν η καρδιά της Τζωρτζίνας» είπε ο συνήγορος, με τη μάρτυρα να του απαντά ότι η καρδιά της είχε φυσιολογική λειτουργία και φυσιολογικών διαστάσεων καρδιά.

Όταν οι δύο πλευρές άρχισαν να συζητούν τις μετρήσεις τροπονίνης στο παιδί και αν οι τιμές θα μπορούσαν να δηλώσουν πρόβλημα, υπήρξε παρέμβαση από την εισαγγελέα.

Εισαγγελέας: Έχει μετρηθεί η τροπονίνη πριν την ανακοπή, όταν μπήκε στο νοσοκομείο, και ήταν μηδέν.

Μάρτυρας: Υπεραρκετό! Με τροπονίνη μηδέν τόσο λίγες ημέρες πριν την ανακοπή και με φυσιολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι σαφές πως δεν έχουμε μυοκαρδίτιδα.

Σε άλλο σημείο της πολύωρης εξέτασης όταν ο συνήγορος αναφέρθηκε σε άλλη εξέταση για μέτρηση της κινάσης κρεατίνης, με τη μάρτυρα να αντιδρά  σημειώνοντας πως είναι εξέταση που αφορά τον τρίτο κόσμο.

Ο συνήγορος ανέβασε τους τόνους λέγοντας πως «τρίτος κόσμος είμαστε. Αυτοί οι φτωχοί γονείς έτσι αντιμετωπίστηκαν. Μην ξαναπείτε για τρίτο κόσμο. Οι συγκεκριμένοι γιατροί, τους οποίους λέτε τριτοκοσμικούς, το θεώρησαν σημαντικό και ήρθε η απάντηση ότι αντί για 18, είναι 30». Στη συνέχεια ρώτησε τη μάρτυρα αν η «ένδειξη έχει σχέση με την καρδιά» με εκείνη να απαντά αρνητικά.

Η Αγγελικής Καρατζά αναφέρθηκε και στη θεραπευτική υποθερμία στην οποία μπήκε, όπως κατέθεσε ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης, η Τζωρτζίνα όταν μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Ρίου. Όπως ανέφερε, υπερασπιζόμενη την επιστημονική προσέγγιση που έγινε από τον κ. Ηλιάδη στο παιδί, «αν δεν κάνουμε υποθερμία και καταστολή σε τέτοιες περιπτώσεις τότε είμαστε κακοί γιατροί. Όταν έχει κάποιος διαταραχή στο κυκλοφορικό δημιουργούνται μικροθρόμβοι και έχουμε πρόβλημα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

https://www.lifo.gr/now/greece/diki-pispirigkoy-nea-entasi-kai-minysi-koygia-se-giatro

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button