Ελλάδα

Δολοφονία Καραϊβάζ: Το λευκό βαν που πρόδωσε τους δράστες και τα ερωτήματα της έρευνας

Το εγκληματικό παρελθόν των δύο συλληφθέντων, αλλά και των περισσοτέρων εκ των υπολοίπων της δικογραφίας στην υπόθεση της δολοφονίας Καραϊβάζ, έχει κατευθύνει την ΕΛ.ΑΣ. να αναζητήσει στοιχεία για το επόμενο στάδιο της έρευνας. 

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχει δοθεί εντολή μέσα από τις φυλακές. Συνολικά πέντε ονόματα περιλαμβάνονται στη δικογραφία για την υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ πριν από δύο χρόνια μπροστά στο σπίτι του στον Άλιμο. Πρόκειται για τους οι δύο συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν λάβει προθεσμία να απολογηθούν, αλλά και για τους άλλους τρεις, των οποίων μολονότι τα ονόματά τους συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ οι άλλοι τρεις της δικογραφίας πέραν των δύο συλληφθέντων ήταν: ένας 53χρονος, ο οποίος επονομάζεται «θαμνάκιας», «μεγάλος» ή «τρελός» και εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης, ένας 54χρονος, φερόμενος ως οδηγός του βαν την προηγούμενη αλλά και την ημέρα της δολοφονίας και έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση και ένας 50χρονος «βοηθός», ο οποίος δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι και κατέχει νόμιμη άδεια κυκλοφορίας. 

Οι δύο συλληφθέντες είναι ένας 40χρονος μποντιμπίλντερ, ο οποίος, έχει κατηγορηθεί το 2015 μεταξύ άλλων για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, σωματική βλάβη και το 2018 για απειλή, και ο 48χρονος αδελφός του, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για ληστεία το 2012 μαζί με τον 40χρονο και δύο ακόμα άτομα. 

Το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο Σταύρος Μπαλάσκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι έρευνες να καθυστέρησαν επειδή πιθανόν υπήρχαν σε καίρια πόστα άτομα που δεν ήθελαν να βρεθούν οι ένοχοι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το protothema.gr, οι αναλυτές του τμήματος Ανθρωποκτονιών της αστυνομίας, έχουν πλήρη εικόνα για το τι έχει συμβεί και εκτιμούν ότι υπήρξε σύμπραξη μεγάλων ονομάτων του οργανωμένου εγκλήματος που για δικούς τους λόγους ο καθένας ήθελαν να σβήσουν από τον χάρτη τον αστυνομικό συντάκτη. Έτσι, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, η έρευνα έχει περάσει πλέον στη διαδικασία της αντίστροφης μέτρησης κατά την οποία, έχει συνταχθεί μια λίστα ονομάτων – υπόπτων τα οποία ερευνώνται ένας- ένας και αποκλείονται για να καταλήξουν οι αρχές στους εμπλεκόμενους.

Δολοφονία Καραϊβάζ: Το λευκό βαν που «πρόδωσε» τους  εκτελεστές

Αυτό που πλέον μοιάζει να είναι ξεκάθαρο είναι πως το λευκό βαν ήταν εκείνο το στοιχείο που φαίνεται να πρόδωσε τους δύο εκτελεστές του δημοσιογράφου. 

Όσον αφορά τους δύο συλληφθέντες, ο 48χρονος που οδηγούσε το λευκό βαν την ημέρα της δολοφονίας, είχε προσαχθεί πριν από 15 μέρες στη ΓΑΔΑ, όπου του ζητήθηκαν εξηγήσεις γιατί το αυτοκίνητό του βρισκόταν στο τόπο της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ. Οι αστυνομικοί ρώτησαν τον 48χρονο αν χρησιμοποιούσε μόνο αυτός το εν λόγω φορτηγάκι, κάτι που επιβεβαιώθηκε, και επίσης τους λόγους που κινούνταν στην περιοχή του Αλίμου. Μετά από διασταύρωση και από άλλες καταθέσεις το στοιχείο που προέκυψε ήταν ότι δεν είχαν κάποια δουλειά στον Άλιμο. 

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ την εβδομάδα πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα έγινε έφοδος σε εταιρεία καθαρισμού στην Νίκαια, αλλά όχι ως τμήμα Ανθρωποκτονιών αλλά ως οικονομική αστυνομία και πήραν τα βιβλία στα οποία δεν είδαν πουθενά να υπάρχει καταγεγραμμένη παρουσία του λευκού βαν στον Άλιμο την ημέρα της δολοφονίας. 

Σημειώνεται ακόμη ότι έγινε απόπειρα να χτιστεί άλλοθι μέσω συνομιλίας. Στις 26 Απριλίου έχει καταγραφεί συνομιλία ενός εκ των συλληφθέντων με συγγενικό του πρόσωπο που προσπαθεί να το πείσει και να καταγραφεί, όπως λέει το ρεπορτάζ του OPEN, ότι είχαν δουλειές στον Άλιμο. 

Επίσης αναφορικά με τις συνομιλίες των ατόμων που περιλαμβάνονται στην δικογραφία έχει ζητηθεί η συνδρομή της Europol. καθώς εκείνη έχει βρει έναν τρόπο να «σπάει» τις «ασφαλείς» διαδικτυακές συνομιλίες. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ζητήσει από την Europol να αναλύσει όλα τα μηνύματα και τις συνομιλίες των τριών προσώπων. 

Επίσης στο OPEN o πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών Αθήνας Δήμος Πάκος και ο πρόεδρος της ένωσης ποινικολόγων Γιάννης Γλύκας ανέλυσαν όλες τις εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Ειπώθηκε επίσης πως οι αρχές είναι κοντά σε έκδοση και τρίτου εντάλματος σύλληψης

Ο πρόεδρος της ένωσης ποινικολόγων είπε πως θα περίμενε πέντε εντάλματα και τον προβληματίζει που περιγράφονται τα τρία άτομα της δικογραφίας, αλλά εντάλματα δεν έχουν εκδοθεί. «Δεν ζητείται καν η δίωξη του ηθικού αυτουργού» τόνισε για την δικογραφία και υποστήριξε πως η υπόθεση εκ πρώτης όψης συνολικά δεν του ακούγεται «πολύ δεμένη» για όλα τα πρόσωπα. 

https://www.lifo.gr/now/greece/dolofonia-karaibaz-leyko-ban-poy-prodose-toys-drastes-kai-ta-erotimata-tis-ereynas

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button