Ελλάδα

ΕΛΑΣ-ΚΕΜΕΑ: Πρωτοποριακό έργο που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για την απεικόνιση και διερεύνηση σκηνών εγκλήματος

Ένα πρωτοποριακό ευρωπαϊκό έργο αξιοποίησης νέων τεχνολογιών για την απεικόνιση σκηνών εγκλήματος και την ανίχνευση ιχνών χωρίς αλλοίωση υλοποιείται με τη συμμετοχή του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εκπρόσωποι 20 φορέων από 12 χώρες της Ε.Ε. που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Real-tIme on-site forenSic tracE qualificatioN (RISEN), πραγματοποίησαν συνάντηση στις εγκαταστάσεις του ΚΕ.ΜΕ.Α. για την παρουσίαση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, τα οποία τοποθετούν σε νέα βάση τον τρόπο πραγματοποίησης των εγκληματολογικών ερευνών.

Δείτε βίντεο:

Καθώς ο χρόνος και η διάρκεια μίας εγκληματολογικής έρευνας, όπως και η εύρεση και συντήρηση της ακεραιότητας των στοιχείων είναι πολύ σημαντικά για την επιτυχή έρευνα και λύση της υπόθεσης, οι ερευνητές που συμμετέχουν στο έργο RISEN ανέπτυξαν σύστημα πολλαπλών αισθητήρων (μη-καταστρεπτικές τεχνικές και μέθοδοι) που λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο ανάλυσης (real time) και επιτυγχάνουν:

• Ακριβή τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση της σκηνής του εγκλήματος με δυνατότητα αλληλεπίδρασης και σημείωσης των στοιχείων που συλλέχθηκαν στην απεικόνιση

• Άμεση ανίχνευση και ανάλυση των στοιχείων, π.χ πυρίτιδα, βιολογικό υλικό, ναρκωτικά κλπ και

• Σημείωση των ευρημάτων στην απεικόνιση της σκηνής ώστε να μπορούν αυτά να συλλεχθούν άμεσα και χωρίς αλλοίωση

• Αποθήκευση των απεικονίσεων και των στοιχείων που συλλέχθηκαν ώστε να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή για χρήση και ανάλυση από τους φορείς των εγκληματολογικών ερευνών αλλά και των δικαστικών Αρχών.

Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο την κεντρική βάση δεδομένων και θα γνωστοποιούνται σε όλους τους αρμόδιους φορείς που συμμετέχουν στην έρευνα, είτε στη σκηνή του εγκλήματος είτε στο κέντρο επιχειρήσεων.

elas-kemea-1
elas-kemea-12

elas-kemea-13
elas-kemea-14
elas-kemea-15

Με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, μειώνεται κατά πολύ η διάρκεια της έρευνας καθώς η ανάλυση γίνεται άμεσα στον τόπο του εγκλήματος και δεν απαιτείται επιπλέον χρόνος ανάλυσης σε εργαστηριακό περιβάλλον. Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο έργο RISEN αφορά τόσο τις κλασσικές περιπτώσεις εγκληματολογικών ερευνών, όσο και τις περιπτώσεις καταστροφών, όπως για παράδειγμα τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

https://creta24.gr/elas-kemea-protoporiako-ergo-pou-axiopoiei-tis-nees-technologies-gia-tin-apeikonisi-kai-dierevnisi-skinon-egklimatos/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button