Ελλάδα

Η περίεργη διάρρηξη στο Τατόι: Τι απέγιναν οι θησαυροί

Με αφορμή τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ανακινήθηκε το ενδιαφέρον και η συζήτηση για τους θησαυρούς του Τατοϊου.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές τα πρώτα χρήματα από την εκποίηση της περιουσίας τα είχε εισπράξει ο τέως βασιλιάς στις αρχές του 1970, όταν πούλησε στο Τατόι μια μεγάλη αγροτική έκταση «εκείθεν της σιδηροδρομικής γραμμής» έναντι πέντε εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του «Βήματος», το 1973 η χούντα είχε καταθέσει 120 εκατομμύρια δραχμές για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας, όμως οι ενδιαφερόμενοι φέρονται να είχαν αρνηθεί να τα λάβουν.

Περίεργη διάρρηξη

Διαφορετικές πηγές αναφέρονται σε μια «περίεργη διάρρηξη» στο Τατόι το 1991 που επί δέκα χρόνια δεν έλαβε δημοσιότητα. Στη λίστα των κλοπιμαίων φέρεται να περιλαμβάνονταν κοσμήματα μεγάλης αξίας όπως ένα χρυσό διάδημα σε σχήμα τιάρας με μαργαριτάρια, χρυσές εικόνες με πλαίσια στολισμένα με διαμάντια, σταυροί με σμαράγδια, βραχιόλια με ρουμπίνια, δαχτυλίδια με διαμάντια, κολιέ με μαργαριτάρια και ένα μενταγιόν από αμέθυστο.

Η διάρρηξη έγινε ενώ η κινητή περιουσία της οικογένειας, ήταν μέσα σε κοντέινερ και επρόκειτο να μεταφερθεί με φορτηγά στο λιμάνι του Πειραιά και από εκεί στην Αγγλία. Τότε, ο διαχειριστής της βασιλικής περιουσίας, απόστρατος ναύαρχος Μάριος Σταυρίδης, παρουσιάστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Κηφισιάς και δήλωσε ότι «ύστερα από διάρρηξη που έγινε στο Τατόι, εκλάπησαν πίνακες ζωγραφικής και θρησκευτικές εικόνες».

Ο τέως βασιλιάς είχε κοστολογήσει τη διεκδικούμενη περιουσία του σε 161,1 δισ. δραχμές, όπως προκύπτει από τα υπομνήματα που είχε προσκομίσει. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, του επεδίκασε αποζημίωση (όχι πλήρη) που ανερχόταν σε 4,6 δισ. δραχμές. (13,5 εκατ. ευρώ).

Τελικά, με απόφαση δικαστηρίου ο τέως βασιλιάς έλαβε ως αποζημίωση 13,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν τον Μάρτιο του 2003.

πηγή: lifo

now/greece/i-periergi-diarrixi-sto-tatoi-ti-apeginan-oi-thisayroi

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button