Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Με κουβέρτες στην εστίαση οι πελάτες – «Τέρμα» οι σόμπες λόγω ακρίβειας

Με κουβέρτες φαίνεται πως θα ζεσταίνονται τον φετινό χειμώνα οι καταναλωτές σε καταστήματα εστίασης στη Θεσσαλονίκη, καθώς η ενεργειακή κρίση οδηγεί όλο και περισσότερους επιχειρηματίες σε έκτακτες λύσεις για εξοικονόμηση. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του thesstoday.gr, ιδιοκτήτες καφέ στη Θεσσαλονίκη φέτος τον χειμώνα αφήνουν στην άκρη τις εξωτερικές θερμάστρες, επιστρατεύοντας κουβέρτες για τους πελάτες

«Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση μας έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Φέτος δεν θα δούμε εξωτερικές θερμάστρες, αλλά κουβέρτες. Είναι μία λύση που θα κυκλοφορήσει πάρα πολύ το κουβερτάκι για να ζεσταίνονται τα πόδια των πελατών στις καφετέριες» ανέφερε ο γ.γ. Εστίασης Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης. 

Όπως σημείωσε οι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό, με συνέπεια για πολλούς επιχειρηματίες του κλάδου να τίθεται ακόμη και θέμα επιβίωσης.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της καφετέριας της Σαββούλας Αγαθαγγελίδου. Εκεί, οι κουβέρτες ήδη έχουν πάρει τη θέση τους στις καρέκλες του εξωτερικού χώρου.

«Πλήρωνα 400-450 ευρώ τον μήνα, έφτασα τώρα να πληρώνω 1800-2000 ευρώ τον μήνα, αυτό σημαίνει τέσσερις με πέντε φορές επάνω, έχουμε το ρεύμα τρεις φορές επάνω. Το κουβερτάκι είναι η μόνη βιώσιμη λύση για να ζεσταθεί ο πελάτης. Όταν κάθεται ή θα το βάλει στα πόδια του, ή θα το βάλει στην πλάτη του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δυσοίωνη μοιάζει η χειμερινή σεζόν και για τους εμπόρους που διοχετεύουν τις εξωτερικές θερμάστρες στην αγορά, καθώς η στροφή των επιχειρηματιών στην εστίαση σε οικονομικότερες λύσεις, σηματοδοτεί την επιβάρυνση που θα υποστούν οι βιομηχανίες της θέρμανσης.

«Φέτος δεν υπάρχει ζήτηση για εξωτερική θερμάστρα ούτε για δείγμα. Καταγράφουμε πτώση της τάξης 70% -μπορεί και παραπάνω- ενώ πέρυσι δεν προλαβαίναμε τις παραγγελίες. Έχουμε συνειδητοποιήσει από νωρίς ότι οι επαγγελματίες στην εστίαση δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους», ανέφερε ο Αλέξανδρος Βοσνάκης, ο οποίος εμπορεύεται και διανέμει φιάλες και συσκευές υγραερίου σε όλη την Ελλάδα.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, η ενοικίαση για μία εξωτερική θερμάστρα πέρυσι κόστιζε 160 ευρώ για όλη τη χειμερινή σεζόν, ενώ φέτος αυξήθηκε στα 230 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 εμπορεύτηκε 150 εξωτερικές θερμάστρες, ενώ φέτος ο αριθμός δεν ξεπερνάει τις 30.

«Δεν είναι μόνο το κύμα ακρίβειας όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα. Μόνο η εξωτερική θερμάστρα φέτος κοστίζει 230 και η φιάλη 25 με 30 ευρώ ανά ημέρα. Άρα μιλάμε για μια ασύμφορη λύση για τους επιχειρηματίες στην εστίαση, καθώς μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί να τοποθετήσουν ακόμη και δύο φιάλες ανά ημέρα. Άρα μιλάμε για μεγάλα ποσά και με τη μειωμένη κίνηση της αγοράς, δεν βγαίνει κανένας μας», τόνισε. 

πηγή: lifo

now/greece/thessaloniki-me-koybertes-stin-estiasi-oi-pelates-egkataleipoyn-tis-sompes-logo

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button