Ελλάδα

Καθαρά Δευτέρα: Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

Η Καθαρά Δευτέρα, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για όσους δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. 

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν λειτουργούν την περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης ή από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

«Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Σε περίπτωση που μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

 

πηγή: lifo

now/greece/kathara-deytera-pos-ameibontai-oi-ergazomenoi-ston-idiotiko-tomea

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button