Ελλάδα

Καταγγελία ΠΟΜΙΔΑ: Ζητούν από ιδιοκτήτες αναδρομικά δημοτικά τέλη από το 1958

Αναδρομικά δημοτικά τέλη που φτάνουν μέχρι το 1958 καλούνται να πληρώσουν, σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), πολλοί ιδιοκτήτες λόγω αδήλωτων τετραγωνικών. 

Συγκεκριμένα, η ΠΟΜΙΔΑ διαμαρτύρεται και με επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς για τις οφειλές αναδρομικών δημοτικών τελών ακόμη και από το 1958, που, όπως λέει, επιβάλουν το υπουργείο Εσωτερικών και οι Δήμοι στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυτό συμβαίνει, με βάση όσα υποστηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ, σε περιπτώσεις κατά τη μεταβίβαση ακινήτων που οι μηχανικοί ανακαλύπτουν κάποια αδήλωτα τετραγωνικά. Η Ομοσπονδία κάνει λόγο «για την αιφνιδιαστική εν κρυπτώ τροποποίηση της ρύθμισης για τα έσοδα των Δήμων που ψηφίστηκε με το νόμο 5027/2.3.23».

Τροποποίηση για το απαράγραπτο τέτοιων οφειλών

«Λίγες εβδομάδες πριν από τις εθνικές και τις δημοτικές εκλογές, αλλά και την παραμονή της ανακοίνωσης του «ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου», το αρμόδιο υπουργείο και οι δήμαρχοι επέλεξαν να αιφνιδιάσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αντικαθιστώντας ταχυδακτυλουργικά κατά τη συζήτηση στην Βουλή τη ρύθμιση που είχε τεθεί σε διαβούλευση και κατατεθεί για ψήφιση με άλλη εντελώς αντίθετη ρύθμιση, με την οποία καθιέρωσαν το ουσιαστικά απαράγραπτο τέτοιων οφειλών, καταπατώντας κάθε έννοια λογικής και χρηστής διοίκησης, και επιβάλλοντας δημευτικού χαρακτήρα αναδρομικές χρεώσεις σε ανυποψίαστους πολίτες», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε σχετική ανακοίνωσή της. 

Η αρχική διατύπωση για την οποία η ΠΟΜΙΔΑ είχε εκφράσει την ικανοποίησή της, προέβλεπε την κατάργηση της 20ετούς προθεσμίας παραγραφής που ίσχυε από το 2014 ως τώρα και την σταδιακή εντός διετίας επαναφορά της πενταετούς παραγραφής των κάθε είδους υποχρεώσεων των πολιτών προς τους Δήμους.

Η ΠΟΜΙΔΑ κατηγορεί το υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους ότι αποτελούν «ένα άλλο κράτος», που αντί να μειώσουν την περίοδο παραγραφής των οφειλών, την επέκτειναν προς τα πίσω έως τα μέσα του 20ου αιώνα. Δηλαδή έως και από το 1958 για τα δημοτικά τέλη και από το 1993 για το ΤΑΠ. 

Η ΠΟΜΙΔΑ απηύθυνε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, ζητώντας άμεση ανάκληση.

Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «Με τη διάταξη αυτή, κάθε ανυποψίαστος πολίτης ο οποίος από την λεπτομερή επιμέτρηση που κάνει σήμερα ένας μηχανικός για ταυτότητα κτιρίου λόγω συμβολαίου γονικής παροχής ή μεταβίβασης ακινήτου, διαπιστώνει για πρώτη φορά ότι κάποια τετραγωνικά μέτρα εμβαδού του ακινήτου του δεν είχαν δηλωθεί στον οικείο δήμο, θα χρεωθεί με αστρονομικά αναδρομικά ποσά πολλών δεκαετιών, που, ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα όπου τα δημοτικά τέλη είναι κατά κανόνα πενταπλάσια των οικιακών, θα υπερβαίνουν ακόμη και την αξία του ίδιου του ακινήτου, με τελικό αποτέλεσμα τη «δήμευσή» του, επειδή θα είναι αδύνατον να πληρωθούν.

Ενώ το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και σύσσωμη η νομολογία, υιοθετούν την πενταετία, οι δήμαρχοι, με τις ευλογίες της Κυβέρνησης θα «γδέρνουν» κυριολεκτικά τους πολίτες με απαράγραπτα αναδρομικά τέλη ακόμη και έως 30-65 ετών!!!»

πηγή: lifo

now/greece/kataggelia-pomida-zitoyn-apo-idioktites-anadromika-dimotika-teli-apo-1958

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button