Ελλάδα

ΚΘΒΕ: Έληξε η κατάληψη των σπουδαστών- Οι λόγοι της απόφασης

Τη λήξη της κατάληψης στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποφάσισαν οι σπουδαστές της δραματικής σχολής. 

Η κατάληψη στο ΚΘΒΕ, που διήρκεσε 34 ημέρες, ήταν κίνηση στην οποία προχώρησαν οι σπουδαστές διαμαρτυρόμενοι για το προεδρικό διάταγμα για τους καλλιτέχνες και την «υποβάθμιση του πολιτισμού». 

Αργά χθες το βράδυ, με ανάρτηση στα social media, το συντονιστικό των δραματικών σχολών Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την απόφαση λήξης της κατάληψης. «Θεωρώντας ότι η κατάληψη έχει επιτελέσει αποτελεσματικά το ρόλο της, αποφασίσαμε στην τελευταία γενική συνέλευση να αφήσουμε το κτίριο, χωρίς αυτό φυσικά να σηματοδοτεί το τέλος του αγώνα μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. 

Οι σπουδαστές σημειώνουν πως το ΣΕΗ προκήρυξε για πρώτη φορά τέσσερις ημέρες απεργίας σε έναν μήνα, ωστόσο, «μετά τη σύσσωμη παραίτηση των καθηγητών και των καθηγητριών των δραματικών σχολών και την άκαρπη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δεν κατάφερε να προβεί σε απεργία διαρκείας, κάτι που κρίναμε αναγκαίο για την κλιμάκωση του αγώνα». Έτσι, σημειώνουν οι σπουδαστές, δημιουργήθηκε ένας αγώνας δύο ταχυτήτων. «Ένας αυτός του συνδικαλιστικού οργάνου και ένας των σπουδαστών και του πιο ριζοσπαστικού τμήματος των εργαζομένων του κλάδου». 

Στην ανακοίνωσή τους, οι σπουδαστές αναφέρονται και στο δυστύχημα στα Τέμπη. «Τα συναισθήματα που μας προκαλούνται δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια. Θρηνούμε, είμαστε οργισμένοι, συνειδητοποιούμε ότι ζούμε από τύχη και πεθαίνουμε για το τίποτα. Το κράτος μάς δολοφονεί. Οι ζωές μας δεν μετράνε μπροστά στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στις μεταφορές, στην τέχνη, στο νερό, στα παιδικά ογκολογικά νοσοκομεία. Μας είναι ξεκάθαρο ότι ο αγώνας μας δεν μπορεί να συνεχίσει μόνος αλλά ως αναπόσπαστο κομμάτι των ευρύτερων διεκδικήσεων απέναντι στην απαξίωση των ζωών μας», επισημαίνουν. 

«Μπορεί τα αιτήματά μας να μην ικανοποιήθηκαν, μα σίγουρα δε μπορούμε να πούμε πως οι προσπάθειές μας ήταν κενού νοήματος. Η παρακαταθήκη που αφήνει αυτός ο αγώνας θα μείνει βαθιά ριζωμένη στην αντίληψή μας και δίνουμε μία υπόσχεση σε όσους μας καταπιέζουν και ευτελίζουν τις ζωές μας πως θα μας βρουν μπροστά τους σε κάθε κοινωνική αδικία, σε κάθε κρατική δολοφονία, σε κάθε εγκληματική πολιτική.  Παρά την έξοδό μας από το Βασιλικό, συνεχίζουμε τον αγώνα μας.», τονίζουν ακόμη. 

Τέλος, οι σπουδαστές αναφέρουν πως ιδρύεται σύλλογος δραματικών σχολών Θεσσαλονίκης, ενώ απευθύνουν κάλεσμα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην πόλη αύριο, Κυριακή, στις 11:30 το πρωί. 

πηγή: lifo

now/greece/kthbe-elixe-i-katalipsi-ton-spoydaston-oi-logoi-tis-apofasis

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button