Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: Το μεσημέρι η ανακοίνωση της νέας διοίκησης

Το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί η σύσταση της νέας διοίκησης της Κιβωτού του Κόσμου, μετά από τις καταιγιστικές καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και σεξουαλική κακοποίηση εντός των δομών.

Αυτό ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης (22/11).

Όπως είπε, τα πρόσωπα για τη νέα διοίκηση έχουν κλείσει εκτός από ένα και αναμένεται να ανακοινωθούν το μεσημέρι της Τρίτης.

«Με ανθρώπους που ξέρουν πως να κρατήσουν όλες αυτές τις χορηγίες. Πέρα την εμπειρία της νέας διοίκησης, ο κόσμος καταλαβαίνει ότι θα είναι κρίμα για τα παιδιά. Η Κιβωτός δεν είναι ο πατέρας Αντώνιος αλλά τα παιδιά της. Η Κιβωτός δεν θα κλείσει» ανέφερε η ίδια.

Ξεκινούν οι καταθέσεις

Την ίδια ώρα, ξεκινούν οι καταθέσεις μαρτύρων στην Εισαγγελία Αθηνών για τις καταγγελίες ξυλοδαρμών και σεξουαλικής κακοποίησης στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Σήμερα, Τρίτη 22 Νοεμβρίου, θα αρχίσει να ξετυλίγεται από τις Αρχές το «κουβάρι» της υπόθεσης, την ώρα που οι καταγγελίες έχουν πάρει πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως «βασικό είναι να μην καταρρεύσει η δομή» ενώ υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να προκύψει το ταχύτερο το νέο ΔΣ.

Όπως δήλωσε στη Βουλή, τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα «ηνία» της ΜΚΟ θα είναι υψηλού κύρους, με ανθρώπους οι οποίοι διακρίνονται και για την κοινωνική τους προσφορά.

Πού επικεντρώνονται σε πρώτη φάση οι έρευνες

Η Εισαγγελία Ανηλίκων, στο πλαίσιο της άμεσης διερεύνησης της υπόθεσης, επικεντρώνεται, σε πρώτο χρόνο, στις καταγγελίες για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμων.

Για τον λόγο αυτό, αναμένεται να καταθέσουν στις εισαγγελικές λειτουργούς Αικατερίνη Κοπελάκη και ΔάφνηΚυριακή Τσιχλή, παιδιά που έχουν διαμείνει στις δομές αλλά και εργαζόμενοι σε αυτές.

Μεταξύ εκείνων που αναμένεται να περάσουν το κατώφλι της Εισαγγελίας είναι ένας κάτοικος εξωτερικού και πρώην φιλοξενούμενος της δομής, που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να καταθέσει τη δική του μαρτυρία για κακοποιητικές συμπεριφορές σε συγκεκριμένη δομή της ΜΚΟ.

Στην περίπτωση που προκύψουν στοιχεία για πράξεις που σχετίζονται με σεξουαλική κακοποίηση, όπως για παράδειγμα παρενόχληση ή θωπείες, η Εισαγγελία θα μελετήσει το κατά πόσο θα λάβουν κακουργηματικό χαρακτηρισμό.

Από τις δύο καταθέσεις στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων για την υπόθεση, πριν επιστρέψει η δικογραφία στην Εισαγγελία, προκύπτει η εμπλοκή του ιδρυτή της «Κιβωτού» πατέρα Αντώνιου.

Ένας 19χρονος που φιλοξενείτο στη δομή έχει καταγγείλει τον ιδρυτή της «Κιβωτού» και τρεις ακόμα εργαζομένους, για σεξουαλική κακοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο άτομο που κατέθεσε στο Προστασίας Ανηλίκων έχει επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του 19χρονου.

Παράλληλα, 17χρονος που φέρεται να ήταν αυτόπτης μάρτυρας στα όσα καταγγέλλει ο 19χρονος, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN πως ο πατέρας Αντώνιος προσπάθησε να τον δωροδοκήσει προκειμένου να μην αποκαλύψει τίποτα από όσα έγιναν.

Τα τρία πρόσωπα που βρίσκονται στο «κάδρο» των ερευνών βρίσκονται από το στενό περιβάλλον του ιδρυτή της «Κιβωτού» και, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ελέγχονται για κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος παιδιών.

Η καταγγελλόμενη κακοποιητική συμπεριφορά του πατέρα Αντώνιου, φέρεται να ήταν σε γνώση της συζύγου του και προέδρου της «Κιβωτού του Κόσμου», Σταματίας Γ.

Η ίδια σε δηλώσεις της έχει απορρίψει κατηγορηματικά τα καταγγελλόμενα, εκτιμώντας πως πρόκειται για μια υποκινούμενη συκοφάντηση τους έργου της ΜΚΟ.

«Και η πρεσβυτέρα γνωρίζει, καθώς άνοιξε την πόρτα δύο τρεις φορές και πετάχτηκε ο άλλος όρθιος. Ο μικρός αισθάνθηκε ανακούφιση λέει ”αχ να το καταλάβει η πρεσβυτέρα να σταματήσει αυτό το κακό”» ανέφερε συγγενής του 19χρονου που έκανε την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση, μιλώντας στο Mega.

πηγή: creta24

kivotos-kosmoy-to-mesimeri-anakoinosi-tis-neas-dioikisis/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button