Ελλάδα

Κιβωτός του κόσμου: Real estate και δωρεές εκατομμυρίων χωρίς ισολογισμούς – Τα «γκρίζα» στοιχεία

Παράλληλα με τις καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου, ένα διπλός έλεγχος εκτυλίσσεται στα οικονομικά της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης από την Οικονομική Αστυνομία και την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

Στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου και η πρεσβύτερα Σταματία Γεωργαντή, και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που ήταν στενές επαφές του ζευγαριού, καθώς η οργάνωση υπολογίζεται πως είχε δεχθεί περίπου 33 εκατομμύρια ευρώ σε δωρεές. 

Οι πληροφορίες έρχονται ενώ εθελοντές και πρώην εργαζόμενοι σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» κατάγγειλαν στον τηλεοπτικό σταθμό Mega εικόνες πλουσιοπάροχου βίου, με τον πατέρα Αντώνιο να οδηγεί κατά διαστήματα μια Porsche Cayenne και την πρεσβυτέρα ένα εξίσου πολυτελές τζιπ με φιμέ τζάμια που κοστίζει πάνω από 100.000 ευρώ.

Μετά από 7μερη κρουαζιέρα με παιδιά της «Κιβωτού», ο πατέρας Αντώνιος είχε αποβιβαστεί στο λιμάνι του Πειραιά και ορισμένοι από τους επιβάτες τον βλέπουν να κατευθύνεται σε σημείο που τον περίμενε οδηγός, μπροστά από ένα άλλο πολυτελές τζιπ.

Στις κρουαζιέρες δεν πήγαιναν όλα τα παιδιά, αλλά «λίγα και εκλεκτά» όπως καταγγέλλουν πρώην εργαζόμενοι της οργάνωσης. Η επιστροφή στην Αθήνα, έβρισκε τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα είτε στη Ραφήνα, είτε στην περιοχή της Βραυρώνας, στις δύο μεζονέτες τους.

Χθες αστυνομικοί μπήκαν στα γραφεία της Κιβωτού, στην οδό Ζηνοδώρου στον Κολωνό και πήραν φακέλους με οικονομικά στοιχεία προς επεξεργασία. 

Ανώτερη πηγή με γνώση πτυχών της έρευνας που επικαλείται η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, μεταφέρει πως «εκ πρώτης όψεως, προκύπτουν στοιχεία προβληματικής διαχείρισης».

Σε ετήσια βάση, η Κιβωτός διαχειριζόταν πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ, από ιδιωτικές χορηγίες, χωρίς να δημοσιοποιεί ισολογισμούς, μιας και δεν έχει την τυπική εκ του νόμου υποχρέωση.

Εκτιμάται ότι μόνο τα τελευταία 6 χρόνια, η Κιβωτός διαχειρίστηκε πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ. 

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ, οι υπεύθυνοι της Κιβωτού σε αρκετές περιπτώσεις προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν πως οι δωρητές που παραχωρούσαν ακίνητα, θα τα έγραφαν άμεσα στην ΜΚΟ. Ωστόσο πληροφορίες θέλουν την ΜΚΟ να ανήκει ουσιαστικά στην οικογένεια, αφού το 50% ανήκε κατά πληροφορίες στην πρεσβυτέρα, και το υπόλοιπο 50% στην ηλικιωμένη μητέρα του πατρός Αντωνίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, για σήμερα το μεσημέρι στις 14:00 είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στα γραφεία της Κιβωτού για τις διοικητικές, οικονομικές, νομικές και κοινωνικές εκκρεμότητες.

Το νέο Δ.Σ θα βρεθεί στις εγκαταστάσεις της Κιβωτού και την Παρασκευή, ενώ από Δευτέρα θα ξεκινήσει η νέα σελίδα της ΜΚΟ. 

πηγή: lifo

now/greece/kibotos-toy-kosmoy-real-estate-kai-dorees-ekatommyrion-horis-isologismoys-ta-gkriza

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button