Ελλάδα

Κωνσταντίνος Πλεύρης: Διαγραφή από τον ΔΣΑ για τον ναζιστικό χαιρετισμό στην δίκη της Χρυσής Αυγής

Την οριστική διαγραφή του δικηγόρου Κωνσταντίνου Πλεύρη από τα μητρώα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε το Α’ Τμήμα του Πειθαρχικού Συμβουλίου για τον ναζιστικό χαιρετισμό στον οποίον είχε προβεί κατά τη διάρκεια της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο πειθαρχική δίωξη για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς του μέσα στην δικαστική αίθουσα όπου δικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ασκήθηκε σε βάρος του από τον πρόεδρο του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήση Κωνσταντίνου.  

Ο κ. Πλεύρης είναι συνήγορος του Γιάννη Λαγού.

Πλέον μετά από την ομόφωνη απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, ο κ. Πλεύρης δεν θα μπορεί να ασκεί το ρόλο του συνηγόρου.  Πάντως ο κ. Πλεύρης έχει την δυνατότητα να εφεσιβάλει την απόφαση. 

Υπενθυμίζεται ότι σε ψήφισμα του διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΑ, επισημάνθηκε ότι «ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι απόλυτα ασυμβίβαστος με τις αρχές, τις αξίες, τις παραδόσεις και τη δεοντολογία του δικηγορικού σώματος» και για το λόγο αυτό, «ο ΔΣΑ έχει διαχρονικά στηλιτεύσει τέτοιου είδους συμπεριφορές, που προσβάλλουν τα εκατομμύρια θυμάτων του ναζισμού, ξυπνούν ανατριχιαστικές μνήμες από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, απάδουν στο δικηγορικό ήθος και αντίκεινται στη συνταγματική δημοκρατική τάξη». 

Μετά τον ναζιστικό χαιρετισμό από τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η πρόεδρος του δικαστηρίου είχε απαγορεύσει κάθε είδους τέτοια κίνηση ή επιφώνημα. 

Ο ναζιστικός χαιρετισμός είχε τεθεί στο μικροσκόπιο και των εισαγγελικών αρχών.  Το φθινόπωρο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος έδωσε σχετική εντολή για την έρευνα.  Η προκαταρκτική έρευνα, διατάχθηκε με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου και είχε ανατεθεί στην εισαγγελέα Μαρία Καραμανώλη, που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα, δίωξης και έρευνας, ρατσιστικών εγκλημάτων.

πηγή: lifo

now/greece/konstantinos-pleyris-diagrafi-apo-ton-dsa-gia-ton-nazistiko-hairetismo-stin-diki-tis

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button