Ελλάδα

Λέκκας: «Πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι»- Τι λέει για το σενάριο 50 βαθμών Κελσίου

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας μίλησε για την κλιματική κρίση αλλά και για το σενάριο να σημειωθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα.

Για την ακρίβεια, ο Ευθύμης Λέκκας μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA επισημαίνοντας πως «Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι».

Συμπλήρωσε πως «Σε ολόκληρο τον κόσμο οι προοπτικές για το επόμενο καλοκαίρι είναι δυσοίωνες. Και αυτό το υπογραμμίζουν οι μεγάλες θερμοκρασίες οι οποίες αυτή την στιγμή υπάρχουν στην Ισπανία, στη Γα0λλία και σε άλλες χώρες» ενώ εστίασε στην Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας πως «είναι το πιο ευαίσθητο σημείο σε όλα αυτά τα φαινόμενα».

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας εξήγησε σχετική με την κλιματική κρίση: «Κλιματική κρίση σημαίνει ότι αυξάνει η θερμοκρασία αργά και σταθερά, λόγω της ανθρωπογενούς παρέμβασης και αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Όχι μόνο από την άποψη εκδήλωσης πυρκαγιών, της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, της βιοποικιλότητας, όλα αυτά ουσιαστικά καταλήγουν στην ερημοποίηση. Μία “Σαχάρια εικόνα”, όπου δεν υπάρχει βιοποικιλότητα και κυρίως δεν υπάρχει η επάρκεια νερού και υπάρχει απογύμνωση του εδάφους και βεβαίως δασικές πυρκαγιές».

Αύξηση θερμοκρασίας

Αναφορικά με το ύψος των θερμοκρασιών ο Ευθύμης Λέκκας ανέφερε πως θα σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες, αλλά παράλληλα θα υπάρχουν και πιο έντονα φαινόμενα και με μεγαλύτερη διάρκεια σε αυτά.

«Εκείνο που μας απασχολεί είναι να δούμε τη συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας, διαχρονικά σε μία δεκαετία με δεκαπενταετία. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η γενική εικόνα», τόνισε ο καθηγητής.

Σχετικά με τα μέτρα πρόληψης απάντησε πως «Μπορούμε να πάρουμε και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο και πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα για να παίρνουμε μέτρα, σαν κράτη, σαν άτομα και σαν ομάδες, είναι πολύ σημαντικό αυτό».

Ευθύμης Λέκκας: «Σε δύο χρόνια θα “μπει” η θάλασσα μέσα»

Ειδικά για την Ελλάδα υπογράμμισε ο καθηγητής: «Το μείζον πρόβλημα είναι να διατηρήσουμε και τα επιφανειακά νερά, αλλά κυρίως τα υπόγεια νερά. Στην Μύκονο αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες γεωτρήσεις, οι οποίες αντλούν όσο νερό μπορούν να αντλήσουν, αλλά μέσα σε δύο χρόνια θα έχουμε υφαλμύρωση, δηλαδή θα “μπει” η θάλασσα μέσα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν αναστρέφεται».

https://www.lifo.gr/now/greece/lekkas-pithano-na-ehoyme-pio-thermo-kalokairi-ti-leei-gia-senario-50-bathmon-kelsioy

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button