Ελλάδα

Ναυάγιο στην Πύλο: Αφέθηκαν ελεύθεροι οι 4 από τους 9 κρατούμενους επιζώντες

Αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα οι τέσσερις από τους εννέα επιζήσαντες πρόσφυγες του ναυαγίου της Πύλου που είχαν τεθεί υπό κράτηση. 

Πλέον αναμένεται η απόφαση για άλλους τέσσερις ναυαγούς που κρατούνται στην Κόρινθο και για ακόμα έναν που είναι στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στην οδό Πέτρου Ράλλη.

Όπως έχουν επισημάνει οι δικηγόροι τους, η απόφαση για την επιβολή διοικητικής κράτησής τους έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ελληνική νομοθεσία και το Δίκαιο της Ένωσης καθώς δεν πληρούνται στο πρόσωπό τους οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις επιβολής της.

«Η απόφαση κράτησης δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο, επιβάλλεται εντελώς αυθαίρετα και καταχρηστικά, και οι εντολείς μας θα έπρεπε να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τους υπόλοιπους επιζήσαντες του ναυαγίου, κατηγορία ευάλωτων προσώπων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, των οποίων την κράτηση δεν διανοήθηκαν καν οι αρχές, πέραν των πρώτων ημερών. Η αίτηση διεθνούς προστασίας των εννέα έχει ήδη καταγραφεί και δεν υφίσταται κανένας τυπικός ή ουσιαστικός λόγος για να κρατούνται».

Αύριο Πέμπτη αναμένεται  η απόφαση και για τους υπόλοιπους τέσσερις που κρατούνται επίσης στην Κόρινθο. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται απόφαση και για τον ένατο επιζώντα που κρατείται στην Π. Ράλλη.

Υπενθυμίζεται πως το ναυάγιο έλαβε χώρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου του 2023 ανοιχτά της Πύλου και σύμφωνα με εκτιμήσεις, μετέφερε σχεδόν 750 μετανάστες. Στοίχησε τη ζωή σε τουλάχιστον 79 άτομα, ενώ εκατοντάδες πιστεύεται ότι είναι οι αγνοούμενοι.

Ναυάγιο στην Πύλο: Αφέθηκαν ελεύθεροι οι 4 από τους 9 κρατούμενους Facebook Twitter

https://www.lifo.gr/now/greece/nayagio-stin-pylo-afethikan-eleytheroi-oi-4-apo-toys-9-kratoymenoys

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button