Ελλάδα

Οι Έλληνες δεν αγαπούν την Γερμανία

Το 57% των Ελλήνων έχει αρνητική γνώμη για την Γερμανία, ενώ το ένα τρίτο πολύ αρνητική, σύμφωνα με έρευνα της Kapa Research για λογαριασμό του γερμανικού ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ.

Στις ηλικίες 55-65 χρονών οι αρνητικές γνώμες φτάνουν στο 67% και η σημαντικότερη αιτία είναι η πολιτική συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης. Ακολουθούν το θέμα του κατοχικού δανείου και οι πολεμικές επανορθώσεις και η στάση της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά. 

Ο Γερμανός αναλυτής, και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, επικεφαλής του Προγράμματος Μεσογείου, Ρόναλντ Μαινάρντους, παρουσίασε στο LifoPolitics την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις που ανιχνεύει τις αιτίες για την κακή γνώμη που έχουν οι Έλληνες για την Γερμανία. Την έρευνα αυτή διεξήγαγε η Kapa Research για λογαριασμό του γερμανικού ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ. «Η δημοτικότητα της Γερμανίας είναι πολύ χαμηλή στην Ελλάδα και ο μέσος Έλληνας έχει αρνητική γνώμη για την Γερμανία» είναι το συμπέρασμα της έρευνας που παρουσίασε μιλώντας στο podcast της Lifo, LifoPolitics, ο Ρόναλντ Μαινάρντους. 

Μόνο το 16% των Ελλήνων έχει θετική γνώμη για την Γερμανία, το 26% δεν έχει ούτε θετική, ούτε αρνητική, ενώ το 57% των Ελλήνων έχει αρνητική γνώμη και το ένα τρίτο πολύ αρνητική. 

Στις ηλικίες 17-34 οι αρνητικές γνώμες ξεπερνούν τον μέσο όρο και φτάνουν στο 60%, ενώ στις ηλικίες 55-65 ο μέσος όρος ξεπερνάται ακόμα περισσότερο καθώς οι αρνητικές γνώμες για την Γερμανία είναι  στο 67%. Με βάση το ιδεολογικό κριτήριο των πολιτών,  η κεντροδεξιά είναι αυτή που έχει τις πιο πολλές θετικές γνώμες για την Γερμανία με 23% και η αριστερά είναι αυτή που έχει τις πιο πολλές αρνητικές γνώμες για την Γερμανία οι οποίες φτάνουν στο 67%. 

Βάσει κομματικού κριτηρίου, τις πιο πολλές θετικές γνώμες για την Γερμανία τις έχουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ με 26%, μετά είναι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ με 19% και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι θετικές γνώμες για την Γερμανία φτάνουν μόλις στο 10%.

Το ένα τρίτο έχει πολύ κακή γνώμη για την Γερμανία. 

Τρεις είναι οι αιτίες που συμβάλλουν στην διαμόρφωση του συγκεκριμένου αποτελέσματος, σύμφωνα με την έρευνα:

Το κατοχικό δάνειο και οι πολεμικές επανορθώσεις, η συμπεριφορά της Γερμανίας στην ελληνική οικονομική κρίση και η στάση της στα ελληνοτουρκικά. Τον πιο αρνητικό ρόλο και από τα τρία αίτια όμως, τον έχει η συμπεριφορά του Βερολίνου και του δίδυμου Μέρκελ και Σουλτς στα χρόνια της κρίσης. Αυτό έχει μείνει ως τραύμα στην συλλογική συνείδηση του ελληνικού λαού όπως φαίνεται. «Για τον μέσο Έλληνα αυτό ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί, ακόμα υπάρχει», λέει ο Ρόναλντ Μαινάρντους. 

 

πηγή: lifo

now/greece/oi-ellines-den-agapoyn-tin-germania

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button