Ελλάδα

Ομοφοβική δήλωση από τον διευθυντή στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: «Δεν έχω ποτέ άντρες χορευτές θηλυπρεπείς»

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Λουκά Θάνου, σχετικά με παιδική παράσταση του θιάσου, όπου επιλέχθηκε μία γυναίκα να υποδυθεί τον ρόλο του Μότσαρτ.

Η απόφαση φαίνεται πως δυσαρέστησε μερίδα γονέων, με τον κ. Θάνο να προχωρά σε διευκρινιστική δήλωση για την επιλογή του, κάνοντας ομοφοβικά σχόλια, που προκάλεσαν και την αντίδραση του υφυπουργού Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

«Η επιλογή μου να βάλω γυναίκα στον ρόλο του Μότσαρτ δεν είχε καμία απολύτως σκοπιμότητα. Έγινε απλά και μόνο διότι δεν μπορούσα να βρω άνδρα χορευτή με τη μικροσκοπική σωματοδομή και την παιδικότητα στην όψη που απαιτείται να έχει κάποιος για να αναπαραστήσει πειστικά τον Μότσαρτ, ο οποίος ήταν στην πραγματικότητα μικροσκοπικός. Φυσικά, άνδρα θα διάλεγα για τον ρόλο, αλλά δεν είχα χορευτή με αυτές τις προδιαγραφές. Προσπάθησα να φέρω κάποιους από την Αθήνα, αλλά δεν μπορούσαν» επεσήμανε, αρχικά, στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ομοφυλοφιλία, αλλά έχω μεγάλο πρόβλημα να την προκρίνω. Το να παροτρύνεις και να πιέζεις ένα άτομο να γίνει ομοφυλόφιλο, επειδή ίσως είναι της μόδας, έχει μεγάλη απόσταση και σε καμία περίπτωση δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εγώ έχω ανάγκη να βλέπω ξεχωριστά τα φύλα στη σκηνή και δεν έχω ποτέ άνδρες χορευτές θηλυπρεπείς». 

«Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις των γονέων! Έχουν ένα δίκιο! Γιατί πραγματικά σας λέω, δεν ήταν πρόθεσή μου να βάλω μια γυναίκα να κάνει τον Μότσαρτ. Δεν βρήκα όμως κατάλληλο άνδρα. Φυσικό είναι να αντιδράσουν έτσι κάποιοι γονείς. Καταλαβαίνω ότι κάποιους ανθρώπους τούς ενοχλεί. Ειδικά στη σκηνή εκείνη του γάμου, που η Μαρία Κίκινα, ως Μότσαρτ, κάνει χειροφίλημα στη σύζυγό της.Ό μως δεν ήθελα να προκαλέσω. Και δεν θα το έκανα ούτε σε πειραματική σκηνή, πόσω μάλλον σε μία παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά» ανέφερε σε άλλο σημείο. 

Η απάντηση του Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, σε επιστολή του στον κ. Θάνο αναφέρει πως είναι εντελώς ανάρμοστο για άνθρωπο που κατέχει αξίωμα στον τομέα του πολιτισμού να απαντήσει με αυτό τον τρόπο προκειμένου να υπερασπισθεί την επιλογή του να χρησιμοποιήσει γυναίκα για αντρικό ρόλο.

«Είναι εντυπωσιακό με πόση ευκολία επιλέξατε να ολισθήσετε σε κατεξοχήν και βαθιά ομοφοβικές τοποθετήσεις, αντί να τεκμηριώσετε με καλλιτεχνικούς όρους τη διανομή των ρόλων, ή να δείτε σαν μία ευκαιρία τις ενοχλήσεις ορισμένων γονέων και/ή εκπαιδευτικών προκειμένου να τους εξηγήσετε φερ’ ειπείν ότι συχνά στο θέατρο, από την αρχαιότητα, το φύλο του ηθοποιού και το φύλο του ρόλου δεν ταυτίζονται» σημείωσε.

«Παρά τις όποιες ”διορθωτικές” σας ύστερες κινήσεις, δεν έχετε στα αλήθεια ανακαλέσει ή απολογηθεί για το ομοφοβικό σκέλος των δηλώσεών σας, ενώ παράλληλα εγκαλείτε τρίτους για ομοφοβία».

πηγή: lifo

now/greece/omofobiki-dilosi-apo-ton-dieythynti-sto-dipethe-patras-den-eho-pote-antres-horeytes

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button