Ελλάδα

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος & Ακροάματος: Ιντεάλ, Άστορ και Αελλώ να χαρακτηριστούν διατηρητέοι κινηματογράφοι

Να χαρακτηριστούν διατηρητέοι, ως προς τη χρήση τους, οι τρεις ιστορικοί κινηματογράφοι Ιντεάλ, Άστορ και Αελλώ, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος. 

Χθες, ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι δεν δρομολογείται αλλαγή χρήσης των τριών κινηματογράφων. Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος αναφέρει σε ανακοίνωση πως οι τρεις ιστορικοί κινηματογράφοι «κινδυνεύουν με κλείσιμο λόγω “αξιοποίησης” από τον ΕΦΚΑ των κτιρίων στα οποία στεγάζονται». Την ανακοίνωση υπογράφουν ακόμη η Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Κινηματογραφικών Επιχειρήσεων. 

Η απώλεια τριών σημαντικών εστιών πολιτισμού αλλάζει και το τοπίο στην ίδια την τέχνη του κινηματογράφου, επισημαίνει η Ομοσπονδία. «Όσο σιγάζουν οι ανεξάρτητες φωνές, η διανομή θα εξαρτάται από μεγάλες αλυσίδες κινηματογραφικών αιθουσών, που θα επιλέγουν τις ταινίες με μόνο γνώμονα το γρήγορο κέρδος. Μία τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά την ίδια την κινηματογραφική δημιουργία, αφού η διανομή ταινιών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της μαζικής κατανάλωσης, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο», υπογραμμίζει. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδία ζητά να χαρακτηριστούν διατηρητέοι, ως προς τη χρήση τους, οι τρεις κινηματογράφοι και καλεί τα υπουργεία Εργασίας και Πολιτισμού, τον ΕΦΚΑ και τον δήμο Αθηναίων «να λάβουν δράση και να εγγυηθούν ότι οι κινηματογράφοι θα συνεχίσουν να λειτουργούν». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Τρεις ιστορικοί κινηματογράφοι, το ΙΝΤΕΑΛ στην οδό Πανεπιστημίου, το ΑΣΤΟΡ στην Σταδίου και το ΑΕΛΛΩ στην Πατησίων, κινδυνεύουν με κλείσιμο λόγω «αξιοποίησης» από τον ΕΦΚΑ των κτηρίων στα οποία στεγάζονται. Το κέντρο της Αθήνας αποψιλώνεται συστηματικά από τους χώρους πολιτισμού και χάνει σταδιακά την ταυτότητά του. Μετατρέπεται σε ένα τουριστικό θεματικό πάρκο, που απευθύνεται σε επισκέπτες, των οποίων η σχέση με την πόλη και τα τοπόσημά της είναι ευκαιριακή. Από την πλευρά του ο ΕΦΚΑ, ένας κρατικός οργανισμός, δεν έχει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση της περιουσίας του με γνώμονα την κοινή ωφέλεια, αλλά μπαίνει στο παιχνίδι του real estate και παραχωρεί εν λευκώ την περιουσία του σε ιδιώτες, ώστε να την εκμεταλλευτούν χωρίς κανέναν έλεγχο.

Εκτός από το τοπίο της πόλης, η απώλεια τριών σημαντικών εστιών πολιτισμού αλλάζει και το τοπίο στην ίδια την τέχνη του κινηματογράφου. Όσο σιγάζουν οι ανεξάρτητες φωνές, η διανομή θα εξαρτάται από μεγάλες αλυσίδες κινηματογραφικών αιθουσών, που θα επιλέγουν τις ταινίες με μόνο γνώμονα το γρήγορο κέρδος. Μία τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά την ίδια την κινηματογραφική δημιουργία, αφού η διανομή ταινιών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της μαζικής κατανάλωσης, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο.

Ζητάμε εδώ και τώρα να χαρακτηριστούν διατηρητέοι, ως προς την χρήση τους, οι τρεις ιστορικοί κινηματογράφοι.

Καλούμε τα Υπουργεία Εργασίας και Πολιτισμού, τον ΕΦΚΑ και τον Δήμο Αθηναίων να λάβουν δράση και να εγγυηθούν ότι οι κινηματογράφοι θα συνεχίσουν να λειτουργούν!». 

Η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ για τους 3 κινηματογράφους 

Ο ΕΦΚΑ εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία επεσήμανε ότι δεν δρομολογείται αλλαγή χρήσης των τριών κινηματογράφων, έπειτα από δημοσιεύματα που αφορούν το μέλλον τους. 

Για το Αελλώ, ο ΕΦΚΑ ανέφερε ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα αλλαγής χρήσης του κινηματογράφου. «Στόχος είναι η σύμβαση μίσθωσης να ανανεωθεί και η χρήση του ακινήτου να μην αλλάξει», σημείωνε. 

Σε ό,τι αφορά τον κινηματογράφο Άστορ, ανέφερε ότι υλοποιείται ο σχεδιασμός προκειμένου η αίθουσα κινηματογράφου να μην αλλάξει χρήση, το υπόλοιπο κτήριο να αξιοποιηθεί από επενδυτή και να λειτουργήσει και κατάστημα στο ισόγειο. «Οι πρώτες μελέτες που ήδη έχουν υλοποιήσει οι αρμόδιες διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό», ανέφερε η ανακοίνωση. 

Τέλος, αναφορικά με τον κινηματογράφο Ιντεάλ, ο ΕΦΚΑ επεσήμανε ότι εντοπίστηκαν στατικά προβλήματα σε ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα. Την κατάσταση του κτιρίου «επιδείνωσε η πρόσφατη πτώση τοίχου στην πίσω πλευρά του κινηματογράφου», η οποία ανέδειξε «μια σειρά από κτιριακές επεμβάσεις που έχουν γίνει και οι οποίες χρήζουν αντιμετώπισης».  

«Τόσο για την συνολική αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος όσο και για την εκμετάλλευσή του, βρίσκεται ανοικτή διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή. Όσοι υποψήφιοι επενδυτές ήρθαν σε επαφή με τον e-ΕΦΚΑ βλέπουν θετικά την διατήρηση της χρήσης της αίθουσας ως κινηματογράφου με ταυτόχρονη αναβάθμιση αυτής μέσα από την αξιοποίησή της και για θεατρικές παραστάσεις ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις», ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. 

πηγή: lifo

now/greece/potha-inteal-astor-kai-aello-na-haraktiristoyn-diatiriteoi-os-pros-ti-hrisi-toys

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button