Ελλάδα

Παπίκιο Όρος: Και για 20η ημέρα η πυρκαγιά – «Οριοθετήθηκε» λέει ο δήμαρχος Ιάσμου

Η φωτιά ξέσπασε που στο Παπίκιο Όρος στα μέσα Οκτωβρίου, καίει ακόμα, για 20η ημέρα σαρώνοντας χιλιάδες στρέμματα γης. 

Aξιωματικός της πυροσβεστικής που μίλησε σήμερα στο LiFO.gr εξήγησε πως πρόκειται για έρπουσα φωτιά που κινείται στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας, «πότε από τη μία, πότε από την άλλη πλευρά.»

Είναι «ανοιχτή» ως πυρκαγιά και είναι ένα φαινόμενο δυναμικό, από τη στιγμή που δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, μας δήλωσε, άλλος αξιωματικός της Υπηρεσίας.

Πριν λίγα 24ωρα, η πυροσβεστική είχε χαρακτηρίσει μερικώς οριοθετημένη τη φωτιά. 

Δήμαρχος Ιάσμου: Οριοθετήθηκε η φωτιά

Μιλώντας στη LiFO, ο δήμαρχος της γειτονικής περιοχής του Ιάσμου, Μουμίν Οντέρ, εμφανίστηκε αισιόδοξος και καθησυχαστικός για την πορεία της φωτιάς. 

«Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο», είπε, πιθανολογώντας πως την Παρασκευή ή το Σάββατο, η φωτιά θα τεθεί και τυπικά υπό σε μερικό ή πλήρη έλεγχο.  «Πλησίασε κατά διαστήματα κατοικημένες περιοχές, αλλά δεν κινδύνευσαν», πρόσθεσε.

Όπως είπε, σε μία πρώτη εκτίμηση που είχε γίνει πριν από περίπου μία εβδομάδα, η φωτιά είχε κάψει περίπου 12.000 στρέμματα επί ελληνικού εδάφους, και 3.000 στρέμματα επί βουλγαρικού. 

Κατά τον ίδιο η φωτιά καίει πεσμένα φύλλα και, όπως είπε, εκτιμάται ότι οι εστίες εν πολλοίς προκλήθηκαν από άτομα που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα και ανάβουν φωτιά για να ζεσταθούν. 

Ο κ. Οντέρ έκανε λόγο για «αθρόα» διέλευση. «Πάει η πυροσβεστική και τους βρίσκει – πενήντα τη φορά» 

Τα πρώτα στοιχεία

Η φωτιά ξέσπασε στις 22 Οκτωβρίου και με βάση τα διανυσματικά δεδομένα που εκδόθηκαν από το Copernicus Emergency Mapping Service (EMS), η συνολική καμένη έκταση μέχρι το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 08:43 ήταν 20.162 στρέμματα. Τα 16960 στρέμματα αντιστοιχούσαν στην Ελλάδα και τα 3202 στρέμματα στη Βουλγαρία.

Παπίκιο Όρος: Και για 20η ημέρα η πυρκαγιά - «Οριοθετήθηκε» λέει ο δήμαρχος Ιάσμου Facebook Twitter

πηγή: lifo

now/greece/papikio-oros-kai-gia-20i-imera-i-pyrkagia-oriothetithike-leei-o-dimarhos-iasmoy

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button