Ελλάδα

Σκρέκας: Ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου

Ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. 

«Έχει ξεκινήσει το πλοίο. Απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις γεωλογικές δομές», δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός. 

Μετά τη σχετική ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με τις έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα, από την ExxonMobil, εκδόθηκε την Τρίτη η Navtex από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και το πλοίο Sanco Swift βρίσκεται νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης. 

Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν δύο χρόνια. Με βάση τα αποτελέσματά τους, η κοινοπραξία θα κρίνει εάν θα πραγματοποιηθεί ερευνητική γεώτρηση. 

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών:
2022- 2024: Σεισμικές έρευνες
2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις
2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος
2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου

Αυτή την εβδομάδα, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ανακοίνωσε ότι οι γεωφυσικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς χειμερινούς μήνες, με σκοπό «την ελαχιστοποίηση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τα αυστηρότερα και καλύτερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης», προκειμένου να διασφαλιστεί «ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των ερευνών» πριν από την έναρξή τους. 

Επίσης, θα διπλασιαστούν οι παρατηρητές των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία, ενώ προβλέπεται επέκταση της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων, εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού ενός χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές Natura και τις ιχθυοκαλλιέργειες και παρακολούθηση των κητωδών με εναέρια μέσα κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών. 
 

πηγή: lifo

now/greece/skrekas-xekinisan-oi-seismikes-ereynes-gia-koitasmata-fysikoy-aerioy

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button