Ελλάδα

Στα «λευκά» το 12% της  χερσαίας έκτασης της χώρας – Τα στοιχεία του meteo για την χιονοκάλυψη

Περίπου το 12% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας καλύπτεται από χιόνι, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα δορυφορικά δεδομένα για τη χιονοκάλυψη.

Όπως αναφέρει η υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) τα παραπάνω σημαίνουν πως το ποσοστό χιονοκάλυψης πλησίασε τον μέσο όρο της περιόδου 2004-2022 για την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα δείχνουν ότι η χιονοκάλυψη θα διατηρηθεί στα ίδια ή και λίγο ακόμη υψηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Η θερμοκρασία θα ευνοήσει τις τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης.

Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται αριστερά η κατανομή της χιονοκάλυψης με λευκό χρώμα και δεξιά παρουσιάζεται η χρονοσειρά των δορυφορικών καταγραφών τον φετινό χειμώνα (κόκκινη διακεκομμένη γραμμή) και οι αντίστοιχες μέσες ημερήσιες τιμές (λευκή γραμμή) που υπολογίστηκαν από τα δεδομένα της περιόδου 2004-2022.

Στα «λευκά» το 12% της  χερσαίας έκτασης της χώρας - Τα στοιχεία του meteo για την χιονοκάλυψη Facebook Twitter

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που έκανε γνωστά ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, από αρχές Φεβρουαρίου ένα ψυχρό κύμα αναμένεται να ρίξει σημαντικά τις θερμοκρασίες, ενώ δεν είναι απίθανη και η χιονόπτωση σε πεδινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητά την ερχόμενη Παρασκευή, αλλά και το Σαββατοκύριακο. 

πηγή: lifo

now/greece/sta-leyka-12-tis-hersaias-ektasis-tis-horas-ta-stoiheia-toy-meteo-gia-tin-hionokalypsi

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button