Ελλάδα

Τέμπη- Hellenic Train: Οι αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες

Η Hellenic Train ανακοίνωσε προχωρά σε προκαταβολές αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες του δυστυχήματος στα Τέμπη

Στην ανακοίνωσή της, η Hellenic Train επισημαίνει σε δύο σημεία πως η κίνηση αυτή «δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αναγνώριση τυχόν ευθύνης» από την πλευρά της, για την τραγωδία στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. 

Η Hellenic Train ανακοίνωσε τα ποσά που θα προκαταβληθούν στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, όπως και στους τραυματίες, ενώ γνωστοποίησε και τη διαδικασία με την οποία θα δοθούν τα χρήματα. 

Hellenic Train: «Η προκαταβολή δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αναγνώριση τυχόν ευθύνης»

Στην ανακοίνωση, η Hellenic Train αναφέρει ότι καταβάλλονται προκαταβολές «για την κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών, τόσο των οικογενειών των θανόντων επιβατών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της επιβατικής αμαξοστοιχίας IC 62 της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όσο και των τραυματιών-επιβατών του ιδίου δυστυχήματος, χωρίς αυτό να συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή ευθύνης από την πλευρά της εταιρείας», σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, αλλά «για λόγους ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας» και λαμβάνοντας υπόψη την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και Πρακτική σε ανάλογα σιδηροδρομικά δυστυχήματα. 

Παράλληλα, η Hellenic Train σημειώνει πως «παρά το γεγονός ότι η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε οποιαδήποτε χρηματική παροχή», εντούτοις, η απόφαση για τις προκαταβολές «υπερβαίνει τις ελάχιστες υποχρεώσεις που προβλέπονται για τη σιδηροδρομική επιχείρηση» από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό που αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών σιδηροδρομικών γραμμών. 

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1371/2007, «προβλέπεται η καταβολή προκαταβολών (και μόνον) εκ μέρους της σιδηροδρομικής επιχείρησης σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου επιβάτη, η οποία αφορά στην κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών». 

Αυτή η προκαταβολή, «δεν δύναται» να είναι μικρότερη του ποσού των 21.000 ευρώ σε περίπτωση θανάτου επιβάτη, ενώ για τραυματισμό «προβλέπεται μεν η υποχρέωση καταβολής προκαταβολής στον τραυματισθέντα επιβάτη, αλλά δεν ορίζεται ελάχιστο ποσό προκαταβολής». 

Ακόμη, η εταιρεία επισημαίνει ότι σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του κανονισμού «η εν λόγω προκαταβολή δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αναγνώριση τυχόν ευθύνης της σιδηροδρομικής επιχείρησης». Τέλος, σημειώνει ότι στο πεδίο εφαρμογής αυτής της διάταξης «δεν εμπίπτει η κατηγορία των μη τραυματισμένων επιβατών». 

Οι προκαταβολές που θα καταβάλει η Hellenic Train 

Σε ό,τι αφορά στα ποσά, η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει προκαταβολή ύψους 42.000 ευρώ στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα στα Τέμπη. 

Στους τραυματισμένους επιβάτες, ανεξαρτήτως σοβαρότητας τραυματισμού, ανακοινώθηκε προκαταβολή: 

  • 5.000 ευρώ εάν κατά στην ημερομηνία αυτής της ανακοίνωσης δεν νοσηλεύονται σε οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα ή κλινική 
  • 10.000 ευρώ εάν κατά την ημερομηνία αυτής της ανακοίνωσης παραμένουν νοσηλευμένοι σε οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα ή κλινική και προς τον σκοπό της κάλυψης άμεσων οικονομικών  αναγκών όλων των ανωτέρω

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι στις οικογένειες των θανόντων, στους τραυματίες και στους λοιπούς επιβάτες της αμαξοστοιχίας κατά την στιγμή τού δυστυχήματος, θα καταβληθούν 300 ευρώ «για τις πάσης φύσεως αποσκευές τους, περιλαμβανομένων χειραποσκευών, προσωπικών αντικειμένων και ζώων». 

Hellenic Train: Η διαδικασία για τις προκαταβολές 

Για την καταβολή των ποσών, οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν στην Hellenic Train τα εξής δικαιολογητικά
 
– Οι δικαιούχοι των προκαταβολών εξαιτίας θανάτου θα πρέπει να προσκομίσουν πρωτότυπο ή νομίμως επικυρωμένο αντίγραφο πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών. Αρκεί ένας εκ των αναφερομένων στο πιστοποιητικό να προσκομίσει αυτό, υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση, είτε θεωρημένη από ΚΕΠ είτε εκδοθείσα μέσω  gov.gr ότι ενεργεί για λογαριασμό και των λοιπών αναφερομένων στο πιστοποιητικό συγγενών καθώς και κάθε άλλου τυχόν νόμιμου κληρονόμου.

– Οι δικαιούχοι των προκαταβολών εξαιτίας τραυματισμού τους αρκεί να συμπεριλαμβάνονται στους επίσημους καταλόγους τραυματιών και να προσκομίσουν:

  • είτε στυνομικό δελτίο ταυτότητας, είτε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης κ.ά.)
  • έγγραφο που πιστοποιεί το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους
  • έγγραφο εισαγωγής τους σέ νοσηλευτικό ίδρυμα ή κλινική, καθώς και το τυχόν εξιτήριο και 
  • το εισιτήριό τους, εφόσον αυτό υπάρχει.

– Σε σχέση με τις χειραποσκευές, προσωπικά αντικείμενα και ζώα οι δικαιούχοι αρκεί να προσκομίσουν είτε αστυνομικό δελτίο ταυτότητας, είτε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης), καθώς και το εισιτήριο, εφόσον αυτό υπάρχει

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν κάθε απαιτούμενο δικαιολογητικό υπό μορφή επικυρωμένου φωτοαντίγραφου στην ηλεκτρονική διεύθυνση υποδοχής αιτημάτων [email protected]lenictrain.gr μαζί με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας τους (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ηλεκτρονική διεύθυνση-email, τηλέφωνο).  

πηγή: lifo

now/greece/tempi-hellenic-train-oi-apozimioseis-stis-oikogeneies-ton-thymaton-kai-toys-traymaties

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button