Ελλάδα

Τα «αόρατα παιδιά» της Κιβωτού του Κόσμου: Εκατοντάδες ανήλικα στους καταλόγους

Νέα αναπάντητα ερωτήματα προκύπτουν για τα ίχνη εκατοντάδων, «αόρατων παιδιών» στην Κιβωτό του Κόσμου καθώς η εφημερίδα «Βήμα» αποκάλυψε ότι υπάρχουν παιδιά που δεν εμφανίζονται στο Mητρώο Aνήλικων της οργάνωσης.

Ο ακριβής αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές της οργάνωσης παραμένει άγνωστος, αφού 364 επιπλέον παιδιά εμφανίζονται στους καταλόγους και, όπως όλα δείχνουν, απουσιάζουν δικαστικές αποφάσεις, πιστοποιητικά οικογενειακής αποκατάστασης και διαγνωστικές εκτιμήσεις για την κατάσταση υγείας των παιδιών.

Η «Κιβωτός» φέρεται να αντιμετώπιζε με διαφορετικό τρόπο βιολογικά αδέλφια, τόσο ως προς τη σύνταξη των Ατομικών Σχέδιων Οικογενειακής Αποκατάστασης τους όσο και προς τους χώρους διαβίωσης.

Η «Κιβωτός του κόσμου» φέρεται να δηλώνει πως φιλοξενεί 500 παιδιά, ενώ στα επίσημα έγγραφα εμφανίζονται μόνο 136 από αυτά. 

Όπως δήλωσε η υφυπουργούς Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου: «136 παιδιά έχει, το 10% της χώρας. Το 500 που δηλώνουν πώς προκύπτει; Στείλαμε στην Κιβωτό τα έγγραφα και μετά από αυτό άλλαξε το Ατομικό Σχέδιο Οικογενειακής Αποκατάστασης για το 60% των παιδιών που είχε μέσα, γιατί είχε κάνει “λάθος” δηλώσεις».

«Είναι προφανές πλέον. Υπάρχουν συμφέροντα και στην παιδική προστασία. Τρεις στις τέσσερις δομές στην Ελλάδα είναι ιδιωτικές. Οι τρεις στις τέσσερις υιοθεσίες που γίνονται βγαίνουν από τις δημόσιες δομές», τόνισε η ίδια μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. 

Η έρευνα των αρχών εστιάζει σε τρία τρία παιδιά για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν πέσει θύματα ασελγών πράξεων. Οι δύο εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση, θέλουν αυτά τα παιδιά να καταθέσουν. 

Έρευνες για κακοποιήσεις

Άλλα παιδιά κατήγγειλαν ξυλοδαρμούς, τακτικές μακράς απομόνωσης και εκδικητική συμπεριφορά. 

Δύο προκαταρκτικές έρευνες είναι ταυτόχρονα σε εξέλιξη στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο. Η πρώτη ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο μετά την επώνυμη καταγγελία πρώην παιδαγωγού για κακοποιήσεις και ξυλοδαρμούς παιδιών, ενώ η δεύτερη ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες προκειμένου να διερευνηθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και αδικήματα. Οι έρευνες πλέον διευρύνονται σε δομές της Κιβωτού, σε Αθήνα, Καλαμάτα, Χίο και Ήπειρο.

Οικονομική έλεγχοι

Εξειδικευμένοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ και ελεγκτές του δημοσίου έχουν συγκεντρώσεις χιλιάδες σελίδες από τα λογιστήρια της Κιβωτού του Κόσμου. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συνεχίζει να διερευνά τα στοιχεία για όλες τις δομές.

Συνδικαλιστής της αστυνομίας μετέφερε πως οι έρευνες έχουν επεκταθεί τόσο στην Ελβετία όσο και στα νησιά Κέιμαν όπου ελέγχονται offshore εταιρείες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει σχέση με ιδρυτικά στελέχη της Κιβωτού. 

Οι δικηγόροι του πατρός Αντωνίου και της πρεσβυτέρα φέρεται να αναζητούν πρόσωπα υπεράσπισης και πολλοί εκτιμούν πως θα ζητηθούν μαρτυρίες από παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί στις δομές.

πηγή: lifo

now/greece/ta-aorata-paidia-tis-kibotoy-toy-kosmoy-ekatontades-anilika-stoys-katalogoys

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button