Ελλάδα

Τα τζάκια στην Αθήνα ευθύνονται όσο και τα αυτοκίνητα για την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η αυξημένη χρήση καύσιμης ύλης που εντάθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης οδήγησε στην επιβάρυνση του αέρα σε επικίνδυνα επίπεδα, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Nίκος Mιχαλόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για την ατμοσφαιρική ρύπανση που παρατηρείται το τελευταίο καιρό σε μεγάλα αστικά κέντρα τόνισε ότι όντως ξεκίνησε από την οικονομική κρίση το 2010.

«Τότε ξεκίνησε για πρώτη φορά και μετά έγινε μόδα» είπε για την καύση ξύλων στο τζάκι μέσα στον αστικό ιστό.

«Τα καύσιμα, όσο πιο στερεά είναι δηλαδή αν καίμε με ξύλο ή κάρβουνο είναι πολύ πιο επικίνδυνα και λιγότερο θερμιδογόνα σε σχέση με ένα καύσιμο το οποίο είναι σε αέρια μορφή» είπε.

Δηλαδή με το φυσικό αέριο, όπως εξήγησε. 

Μιλώντας για την ατελή καύση που συμβαίνει στα τζάκια εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα όλες τις ενώσεις οι οποίες υπάρχουν με φυσικά στο ξύλο, είπε ότι εκπέμπει ένα είδος υδρογονανθράκων που είναι ιδιαίτερα ρυπογόνοι, όπως είπε.

«Εκπέμπουν μία σειρά από ενώσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα καρκινογόνες» επισήμανε ενώ διευκρίνισε ότι «Στο ενεργειακό τζάκι εκπέμπουμε τα πάντα στην ατμόσφαιρα, ενώ στο ανοιχτό τζάκι ουσιαστικά έχουμε ένα μέρος από τις επιπτώσεις και εμείς».

Ο κ. Μιχόπουλος κάλεσε τον κόσμο να αποφύγει την καύση ξυλείας, που χαρακτήρισε ως τη χειρότερη μορφή καυσίμου απλά από κει και πέρα εξαρτάται και το είδος του ξύλου.

Υπάρχει ανάγκη και υπάρχει και η μόδα στο τζάκι. Η Αθήνα φουντώνει σε επίπεδα σωματιδίων όταν έχει κρύο καιρό, τα Σαββατοκύριακα και την περίοδο των γιορτών, όπως είπε.

Τόνισε δε, κλείνοντας ότι στην Αθήνα, ενώ υπάρχουν άλλες ρυπογόνες πηγές, τα τζάκια είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας αύξησης της ατμοσφαιρικής μόλυνσης με την κίνηση των αυτοκινήτων.

Με πληροφοριες της ΕΡΤ

πηγή: lifo

now/greece/ta-tzakia-stin-athina-eythynontai-oso-kai-ta-aytokinita-gia-tin-ayxisi-tis-atmosfairikis

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button