Ελλάδα

Τζανάκης: Είμαστε μπροστά σε έξαρση πανσπερμίας ιών- Προσβάλουν παιδιά και ενήλικες

Για πανσπερμία ιών, που προσβάλουν παιδιά και ενήλικες, προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης

Μάλιστα, επεσήμανε ότι αυτοί οι ιοί προκαλούν βαρύτερες εικόνες φέτος ακόμη και σε υγιείς ενήλικες, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει όλοι να κάνουν τόσο το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, όσο και το αντιγριπικό. 

«Αυτή τη στιγμή είμαστε μπροστά σε μία έξαρση από μία πανσπερμία ιών», επεσήμανε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο Mega. Δεν πρόκειται μόνο για τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τον RSV, αλλά και ρινοϊούς, αδενοϊούς και εντεροϊούς, οι οποίοι «προσβάλουν παιδιά και ενήλικες», συμπλήρωσε. 

«Μερικά από τα κρούσματα, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά- και ιδιαίτερα αν υπάρχει ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)- προκαλεί βρογχιολίτιδα, με αποτέλεσμα να παθαίνουν αναπνευστική ανεπάρκεια, δύσπνοια και γι’ αυτό χρειάζεται να νοσηλευτούν, να παρακολουθηθούν και να υποστηριχτούν», δήλωσε ο καθηγητής. 

Κάποια από τα συμπτώματα, σημείωσε, αντιμετωπίζονται στο σπίτι με τους γνωστούς τρόπους. Σε περίπτωση που το παιδί έχει δύσπνοια και υψηλό πυρετό θα πρέπει οι γονείς να απευθυνθούν στον παιδίατρο και σε συνεννόηση μαζί του να κριθεί αν χρειάζεται να πάει στο νοσοκομείο. 

«Έχουμε πολλές ιώσεις και στους ενήλικες, ιδιαίτερα στους ενήλικες με αναπνευστικά προβλήματα. Παρατηρούμε φέτος μεγάλες προσελεύσεις στα νοσοκομεία, όχι μόνο για κορωνοϊό, αλλά και για τις υπόλοιπες ιώσεις, οι οποίες ενίοτε προκαλούν μεγάλα προβλήματα σε ευάλωτους ανθρώπους», τόνισε ο καθηγητής. 

Εξαιτίας αυτής της πανσπερμίας αναπνευστικών ιών, οι οποίοι μεταδίδονται με σταγονίδια, χρειάζεται τουλάχιστον αυτή την εποχή «οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι άνθρωποι να κυκλοφορούν με μάσκα σε δημόσιους χώρους», υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης. 

«Πρέπει όλοι να κάνουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορωνοϊό και το εμβόλιο για τη γρίπη. Τουλάχιστον για να προστατευθούμε από τους δύο από τους σημαντικότερους ιούς και να φοράμε μάσκα, να κάνουμε προσεκτική αντισηψία στα χέρια, ιδιαίτερα σε δημόσιους χώρους», συνέχισε. 

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι οι ιοί αποτελούν πρόβλημα κυρίως για τα παιδιά κάτω των 5 ετών και για τους ενήλικες άνω των 60, ιδιαίτερα εκείνους που πάσχουν από άλλα νοσήματα. 

«Βρισκόμαστε σχετικά με ανέτοιμο ανοσοποιητικό απέναντι σε αυτές τις λοιμώξεις. Αυτά τα τρία χρόνια δεν ήρθαμε σε επαφή με αυτούς τους ιούς και έτσι το ανοσοποιητικό μας είναι σαν ήταν σε διακοπές, δεν είναι έτοιμο. Με αποτέλεσμα ακόμη και στους υγιείς ενήλικες αυτές οι ιώσεις να προκαλούν φέτος βαρύτερες εικόνες», δήλωσε. 

πηγή: lifo

now/greece/tzanakis-eimaste-mprosta-se-exarsi-panspermias-ion-prosbaloyn-paidia-kai-enilikes

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button