Ελλάδα

Τζανάκης: Θα ζήσουμε σοβαρές καταστάσεις με πολύ μεγάλες ουρές στα επείγοντα τους επόμενους μήνες

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε πως οι αναπνευστικοί ιοί θα απασχολήσουν ιδιαιτέρως αυτό τον χειμώνα, και λιγότερο ο κορωνοϊός. Προειδοποίησε, δε, για «σοβαρές καταστάσεις» με «ουρές στα επείγοντα».

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, ο καθηγητής σημείωσε πως για την ιατρική κοινότητα αυτό που αποτελεί προτεραιότητα αυτή την περίοδο είναι η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) στα παιδιά

«Ο κορωνοϊός, μπορώ να πω, είναι σε δεύτερη μοίρα και μόνο σε ειδικά άτομα μας απασχολεί κλινικά. Οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό (…) έρχονται για άλλα προβλήματα και ανακαλύπτονται με κορωνοϊό. Επομένως, εφέτος θα έχουμε μια ισχυρή πανδημία και του ιού της γρίπης αλλά κι άλλων αναπνευστικών ιών. Έβαλα το RSV γιατί είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και προκαλεί προβλήματα στα παιδιά. Πού οφείλεται αυτό; Υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά με τις προηγούμενες χρονιές. Ποια είναι αυτή διαφορά; Η διαφορά ότι το ανοσοποιητικό μας βρίσκεται απροετοίμαστο γιατί δεν ήρθε τις προηγούμενες χρονιές σε επαφή, για τρία χρόνια» εξήγησε.

Έκανε ειδική αναφορά στα παιδιά 4-5 ετών, που έχουν μεγαλώσει σε ένα τελείως αποστειρωμένο περιβάλλον, λόγω της πανδημίας, με «συνέπεια το ανοσοποιητικό τους να είναι κυριολεκτικά παρθένο». 

«Συνεπώς, έχει εξήγηση η φετινή έξαρση και φοβάμαι ότι τους επόμενους δύο μήνες θα ζήσουμε σοβαρές καταστάσεις με πολύ μεγάλες ουρές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και πολλές επισκέψεις στους ιδιώτες συναδέλφους. Επομένως, πρέπει όλοι να οργανωθούμε, ιδιαίτερα τα νοσοκομεία στο να έχουμε ένα πολύ δύσκολο δίμηνο, αρχής γενομένης βέβαια εδώ και μερικές μέρες» δήλωσε.

Μετάλλαξη «Κράκεν»

Ερωτώμενος για την υποπαραλλαγή «Κράκεν» της Covid, επεσήμανε πως «εκτός από την υψηλή μεταδοτικότητα έχει και τη διαφυγή από την ανοσία. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που μας ενδιαφέρει, διότι η μεταδοτικότητα είναι περίπου 20% με 30% υψηλότερη. Δεν είναι κάτι τόσο πολύ σημαντικό, όσο η διαφυγή από την ανοσία και αυτό την κάνει επικίνδυνη σε μέρος του πληθυσμού, όχι στον γενικό πληθυσμό» είπε και εξήγησε πως εκείνοι που κινδυνεύουν είναι «κυρίως οι ανεμβολίαστοι. Και είναι επίσης αυτοί οι άνθρωποι που δεν μπορούν με τον εμβολιασμό να αποκτήσουν ανοσία και αναγκαζόμαστε να τους δώσουμε αντισώματα τεχνητά, τα οποία διαθέτουμε αυτή τη στιγμή και στα οποία φαίνεται να υπάρχει διαφυγή».

«Δεν είναι μια επικίνδυνη μετάλλαξη, η οποία θα αλλάξει την κατεύθυνση που έχει πάρει η χώρα μας προς μία ενδημική κατάσταση με τον κορωνοϊό» διαβεβαίωσε, αλλά συμπλήρωσε πως «δυνητικά, για μας τους γιατρούς, έχει ενδιαφέρον για να προφυλάξουμε ακριβώς τους ανθρώπους που σας ανέφερα προηγούμενως». 

πηγή: lifo

now/greece/tzanakis-tha-zisoyme-sobares-katastaseis-me-poly-megales-oyres-sta-epeigonta-toys

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button