Ελλάδα

Τζορτζ Τσούνης: Πώς θα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ σε ενδεχόμενη επίθεση της Τουρκίας κατά της Ελλάδα

Τα ελληνοτουρκικά και η αντίδραση των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη επίθεση της Τουρκίας στη χώρα μας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, o Αμερικανός πρέσβης μίλησε και για τις ελληνικές του ρίζες, την ιστορία, τα πρώτα δύσκολα χρόνια στις ΗΠΑ, τις σπουδές και την πορεία του στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αλλά και την ανάμειξή του με την πολιτική.

«Η πρωτεύουσα αρχή είναι ότι πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης, και συνέχισε:

«Διακυβεύονται πολλά. Και οι δύο είστε πολύ σεβαστοί σύμμαχοι και πολύ σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ. Όμως, αυτά τα θέματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και σημαντικά. Καταλαβαίνω τη ρητορική. Κανείς δεν θεωρεί ότι είναι εποικοδομητική. Το μοναδικό που θα φέρει αποτέλεσμα είναι να συζητήσετε και να επιλύσετε τις διαφορές διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Εξήγησε δε, πως οι ΗΠΑ διαβιβάζουν σταθερά σε Ελλάδα και Τουρκία ότι πρέπει να κάνουν αυτό ακριβώς, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι γνωρίζει πως και οι δύο χώρες επιδιώκουν ειρήνη.

«Υπάρχουν μεν διαφορές σε πάρα πολλές σχέσεις. Όμως η ειρήνη είναι η πρωτεύουσα αρχή στην προκειμένη περίπτωση και μπορεί να επιτευχθεί μόνο διπλωματικά» ανέφερε ο ίδιος.

Και συνέχισε:

«Ήμασταν εξαιρετικά συνεπείς. Πιστεύουμε ότι η όξυνση της ρητορικής δεν είναι εποικοδομητική ούτε παραγωγική. Πιστεύουμε σθεναρά ότι και οι δύο νατοϊκοί σύμμαχοί μας, πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους με τη διπλωματία. Αυτή είναι η πρέπουσα οδός και θα εξακολουθεί να είναι η πρέπουσα οδός. Εδώ στην Αθήνα μέλημα μου είναι διασφαλίσω τη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και παραγωγική».

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα είναι μόνη της σε περίπτωση μιας απρόκλητης επίθεσης, ο κ. Τσούνης απάντησε:

«Ο Ελληνικός στρατός είναι ικανός να προστατεύσει την πατρίδα. Όμως, ως πρέσβης των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ θα εργαστούν ακούραστα για την ειρήνη.

Θα εξακολουθήσουμε να παροτρύνουμε και τους δυο νατοϊκούς μας συμμάχους να επιλέξουν διπλωματικές οδούς για να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Αυτές οι διαφορές δεν είναι μοναδικές και μπορούν να επιλυθούν. Ελπίζω στο άμεσο μέλλον, οι υπάρχουσες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να διευθετηθούν δια της διπλωματικής οδού».

Και συνέχισε:

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει κάνει ένα εξαιρετικό έργο για να ενώσει την Ευρώπη… να αντισταθεί σε αυτό που κάνει η Ρωσία και ταυτόχρονα να περιορίσει το πρόβλημα.

Αυτό χρειάστηκε μεγάλη επιδεξιότητα. Χρειάστηκε μεγάλη διπλωματική επιδεξιότητα για να το πετύχει. Είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην επιτρέψουμε να εξελιχθεί σε πιθανό παγκόσμιο πόλεμο. Μέχρι στιγμής έχει περιοριστεί.

Ο Πρόεδρος έχει λάβει παγκόσμιο έπαινο γι’ αυτές τις προσπάθειες.

Θα ήθελα να επισημάνω πως αν ο κύριος Πούτιν επεδίωκε να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, κατάφερε το αντίθετο. Αν ήθελε λιγότερα νατοϊκά στρατεύματα στα σύνορά του, έχει περισσότερα. Αν ήθελε να αποδυναμώσει τις διατλαντικές σχέσεις, κατάφερε το αντίθετο.

Αν πίστευε ότι θα εισέβαλε στην Ουκρανία και θα την καταλάμβανε σε πέντε μέρες έκανε λάθος. Η Ουκρανία θα επικρατήσει. Δεν έχει υπάρξει ποτέ παράδειγμα στην ιστορία όπου το αληθινό και το δίκαιο ηττήθηκε από το κακό.

Οι Ουκρανοί θα επιστρέψουν σε μια ενωμένη Ουκρανία, που θα κυβερνάται από Ουκρανούς. Κι αυτό στην Ιστορία θα καταγραφεί ως ένα τεράστιο ατόπημα του Πούτιν».

πηγή: creta24

tzortz-tsoynis-pos-tha-antidroysan-oi-ipa-se-endechomeni-epithesi-tis-toyrkias-tis-ellada/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button