Ελλάδα

Υπόθεση κατασκοπείας: Ρωσίδα η «Μαρία Τσάλλα», ζούσε στο Παγκράτι- Πώς ήρθε στην Ελλάδα

Στο Παγκράτι ζούσε και είχε κατάστημα η «Μαρία Τ.» της υπόθεσης κατασκοπείας που αποκάλυψε η ΕΥΠ, η οποία φέρεται να είναι στην πραγματικότητα Ρωσίδα. 

Η ΕΥΠ ανακοίνωσε σήμερα ότι αποκάλυψε μια υπόθεση κατασκοπείας στην Ελλάδα, καθώς η γυναίκα που κυκλοφορούσε ως η Ελληνίδα «Μαρία Τ.», ήταν στην πραγματικότητα η «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας «υπό βαθύ κάλυμμα», σύμφωνα με την Υπηρεσία. 

Η φερόμενη Ρωσίδα κατάσκοπος ζούσε στο Παγκράτι, όπου διατηρούσε και κατάσταση με είδη χειροτεχνίας και πλεκτά, με το όνομα «Μαρία Τσάλλα», σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα». Παράλληλα, εμφανιζόταν και ως φωτογράφος. 

Η «Μαρία Τ.»- ή «Irina A. S.» όπως είναι το πραγματικό όνομά της σύμφωνα με την ΕΥΠ- έφυγε τον Ιανουάριο από την Ελλάδα για τη Ρωσία, αναφέρει το ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης. Ο σύζυγός της φέρεται να είναι επίσης Ρώσος κατάσκοπος, στη Βραζιλία. 

Υπόθεση κατασκοπείας: Πώς ήρθε στην Ελλάδα η «Irina A.S.»

Η συγκεκριμένη γυναίκα, η «Μαρία Τσάλλα» όπως ήταν γνωστή στην Ελλάδα, ήρθε στη χώρα μας χρησιμοποιώντας παραποιημένο διαβατήριο, προσώπου που ζούσε στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. 

Το 2018 εξέδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία βρέφους το οποίο πέθανε στον τοκετό, τον Δεκέμβριο του 1991. 

Στο πλαίσιο έρευνας που έγινε έπειτα από πληροφορία που έλαβε για την «Μαρία Τσάλλα» τον Ιανουάριο η ΕΥΠ, στάλθηκαν φωτογραφίες της σε υπηρεσίες του εξωτερικού και έτσι προέκυψε ότι πρόκειται για Ρωσίδα κατάσκοπο με το όνομα «Irina A.S.», αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. 

Υπόθεση κατασκοπείας: Ρωσίδα η «Μαρία Τ.», ζούσε στο Παγκράτι- Πώς ήρθε στην Ελλάδα Facebook Twitter

ΕΥΠ: Η «Μαρία Τ.» και οι «illegals» 

Η ΕΥΠ έκανε γνωστή σήμερα την αποκάλυψη της υπόθεσης κατασκοπείας, με ανακοίνωση. 

Η «Μαρία Τ.» τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, ενώ είχε ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, ανέφερε η ΕΥΠ στην ανακοίνωση. Από την έρευνα της Υπηρεσίας, έπειτα από πληροφορίες που συνέλεξε, αποδείχθηκε πως «στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος “Irina A. S.”, που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη ξεκίνησε όταν εντοπίστηκε απόπειρα πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν πεθάνει, ανέφερε η ΕΥΠ. Μια «διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των υπηρεσιών πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο “illegals”».

Οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις υπηρεσίες συγκεκριμένου κράτους, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες- στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση, επεσήμανε η ΕΥΠ στην ανακοίνωση. 

Προκειμένου να προστατεύσουν την πραγματική ταυτότητά τους, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με την παραποίηση ατομικών εγγράφων και τη χρήση πιστοποιητικών με στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ανθρώπων που έχουν πεθάνει.  

Υπόθεση κατασκοπείας: Ρωσίδα η «Μαρία Τ.», ζούσε στο Παγκράτι- Πώς ήρθε στην Ελλάδα Facebook Twitter

«Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι “illegals” ζουν και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους», ανέφερε ακόμη η ΕΥΠ. «Το προφίλ και η δράση της “Μαρίας Τ.” παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των «illegals». 

Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης συγκεκριμένων υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με την ΕΥΠ. 

Για τη δημιουργία και την ταυτότητα της «Μαρίας Τ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά χρόνια- με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων- έτσι ώστε η αλλοδαπή «Irina» να ζει ως η Ελληνίδα «Μαρία», «εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα», τόνισε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. 

Τέλος, η ΕΥΠ σημείωσε πως η δράση της «Μαρίας Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην Ελλάδα, καθώς ως πολίτης της ΕΕ θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. 

πηγή: lifo

now/greece/ypothesi-kataskopeias-rosida-i-maria-t-zoyse-sto-pagkrati-pos-irthe-stin-ellada

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button