Ελλάδα

Χαμόγελο του παιδιού: 1 εξαφάνιση κάθε 2 ημέρες

Φέτος, είναι ο 17ος χρόνος που η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», παρέχει υποστήριξη και βοήθεια σε κάθε εξαφανισμένο παιδί, και την οικογένειά του.

 

Η 116000 αποτελεί έναν κοινό αριθμό, που λειτουργεί από εθνικούς φορείς εξειδικευμένους για τη διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης παιδιών, ενημέρωσης, υποστήριξης και παροχής πληροφοριών σε όλη την Ευρώπη. Εμπνευστής της κοινής Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος έχει βραβευθεί για αυτή την πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe).

 

Στόχος της Γραμμής αυτής, είναι η δωρεάν υποστήριξη αγνοούμενων παιδιών και των οικογενειών τους, με κάθε δυνατό μέσο και υπηρεσία. Μέσω της 116000, οι φορείς:

Καθοδηγούν και υποστηρίζουν τις οικογένειες
Παρέχουν συμβουλές για τη διαχείριση διαδικαστικών θεμάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν μεταξύ αυτών και τα ΜΜΕ
Συνεργάζονται στενά με την Αστυνομία, με φορείς παιδικής προστασίας και άλλους εμπλεκόμενους και συναρμόδιους φορείς

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια, από τις εκατοντάδες κλήσεις που δεχόμαστε καθημερινά, όπου βραδινές ώρες Σαββάτου μια μητέρα, έντονα συναισθηματικά φορτισμένη, κάλεσε και ανέφερε ότι ο γιος της, 13 ετών, έχει φύγει το μεσημέρι, από το σπίτι, με έναν φίλο του, έχει κλειστό το κινητό του και δε γνωρίζουν που βρίσκεται. Επικοινώνησαν και με φίλους του, όμως δίχως αποτέλεσμα. Η μητέρα, πανικόβλητη, ανέφερε ότι δεν ήξερε που να καλέσει, και η Γραμμή ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε. Αμέσως, δόθηκαν κατευθύνσεις από Ψυχολόγο της Γραμμής 116000 για την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Missing Kid Alert, ενώ ενημερώθηκαν άμεσα οι Αρχές για την αναζήτηση του ανήλικου. Παράλληλα με την αναζήτηση των Αρχών, δραστηριοποιήθηκε και η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ» του Οργανισμού με εθελοντικές ομάδες της περιοχής για να βοηθήσουν στην αναζήτηση του 13χρονου. Λίγη ώρα αργότερα λάβαμε κλήση από τη μητέρα, ενημερώνοντας πως ο ανήλικος επέστρεψε και είναι καλά στην υγεία του. Έγινε αποφόρτιση και πλαισίωση των γονέων, δόθηκαν οι πρώτες κατευθύνσεις για τη διαχείριση της κατάστασης και συμφωνήθηκε να επικοινωνήσουν τις επόμενες ημέρες για να πραγματοποιηθεί διά ζώσης συνάντηση τόσο με τον ανήλικο, όσο και με τους γονείς, με Ψυχολόγο του Οργανισμού, όπως και έγινε. Τις επόμενες ημέρες, επισκέφτηκαν τον χώρο μας οι γονείς με τον 13χρονο, όπου έγιναν δύο ξεχωριστές συναντήσεις. Οι γονείς ένιωσαν από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι μόνοι τους, καθώς η υποστήριξη που παρέχεται πέραν της αναζήτησης του παιδιού, είναι κρίσιμη τόσο για την επαναφορά του στο περιβάλλον του όσο και για την ψυχολογική ανάκαμψη ολόκληρης της οικογένειας.

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αναγνωριστεί ως Εθνικό Κέντρο για την αντιμετώπιση φαινομένων εξαφάνισης και εκμετάλλευσης των παιδιών, αποτελεί μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (International Center for Missing and Exploited Children) που εδρεύει στην Washington των Η.Π.Α. και αποτελεί έναν από τους πρώτους Οργανισμούς μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe), που υλοποίησαν την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 πανευρωπαϊκά.

 

Η Γραμμή 116000, που λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα στον τομέα εξαφάνισης παιδιών, έχει λάβει πανευρωπαϊκή διάκριση και επιβράβευση, ενώ παράλληλα έχει αξιολογηθεί με τη μέγιστη βαθμολογία (100%) ολοκληρώνοντας την πιστοποίησή του. Παράλληλα το Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις Παιδιών και Ενηλίκων αριθμοδοτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με το 116000, κοινό Ευρωπαϊκό αριθμό για τις Εξαφανίσεις ανηλίκων.

 

Το Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις Παιδιών και Ενηλίκων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:

Από το 2007, έχει διαχειριστεί 116.747 κλήσεις,
Από το 2004 έχει διαχειριστεί περιστατικά εξαφάνισης 2.196 ανηλίκων παιδιών και
Από το 2020 έχει διαχειριστεί περιστατικά εξαφάνισης 359 ενηλίκων.

 

Ενώ παράλληλα μόνο το 2023 σημείωσε:

1 εξαφάνιση κάθε 2 ημέρες / Συνολικά 186 παιδιά
Από τα 186 παιδιά που αναζητήσαμε το 50% (98 παιδιά) ήταν κορίτσια 13-18 ετών.
8.354 τηλεφωνικές κλήσεις / 37% έδωσε πληροφορίες για παιδί που αναζητείται
Μέσος χρόνος αναμονής 12 δευτερόλεπτα
Μέσος χρόνος εύρεσης παιδιών 2 ημέρες μετά την εξαφάνιση

 

Μέσα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe) δημοσιοποιούνται περιστατικά εξαφανισμένων παιδιών για τα οποία κρίνεται απαραίτητη διακρατική ευρωπαϊκή κινητοποίηση. Στις περισσότερες χώρες, η επικοινωνία με τη Γραμμή 116000 δεν περιορίζεται στις κλήσεις μέσω τηλεφώνου, αλλά μπορεί να γίνει και γραπτά, μέσω chat, email κ.ά.

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe), 17 χρόνια τώρα στοχεύουν σταθερά στη βελτιστοποίηση και εξέλιξη των υπηρεσιών που παρέχονται για τη διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης παιδιών, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συμμετέχουν στη λειτουργία της Γραμμής 116000 πάνω από 32 Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί, να έχουν διευθετηθεί πάνω από 70.000 υποθέσεις εξαφανισμένων παιδιών και να έχουν απαντηθεί περισσότερες από 2.000.000 κλήσεις.

 

Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» του Οργανισμού, στην Ελλάδα, είναι πάντα διαθέσιμη, στελεχωμένη με Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους και Διερμηνείς, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο με σκοπό την ολιστική στήριξη κάθε παιδιού.

https://creta24.gr/chamogelo-tou-paidiou-1-exafanisi-kathe-2-imeres/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button