Ελλάδα

Απεργία: Ακινητοποιημένα τρένα, προαστιακός και πλοία την Τετάρτη

Συνεχίζονται την Τετάρτη οι απεργιακές κινητοποιήσεις από φορείς και οργανισμούς της χώρας, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Ήδη σήμερα ακινητοποιημένα είναι τα τρένα και ο προαστιακός, μετά τη νέα 24ωρη απεργία που προκήρυξαν τα σωματεία εργαζόμενων, με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση των μελών των τριών σωματείων, του Σωματείου Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης με την Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ, αποφασίστηκε η συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023.

Απεργία στο Δημόσιο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη, με σκοπό να στείλει μήνυμα τόσο για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όσο και για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για την Τετάρτη 8 Μαρτίου, -μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία- «για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών».

Έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Δεμένα» την Τετάρτη τα πλοία στον Πειραιά

Για την Τετάρτη 8 Μαρτίου προκήρυξαν 24ωρη απεργία  και οι ναυτεργάτες στον Πειραιά, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, με αφορμή το δυστύχημα στα Τέμπη.

Η ΠΕΝΕΝ σε ανακοίνωσή της και αναφερόμενη στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, κάνει λόγο για «διαχρονική εγκληματική πολιτική, η οποία απαξίωσε τα δημόσια ΜΜΜ και είτε τα παρέδωσε σε επιχειρηματικούς ομίλους, είτε στο όνομα της μείωσης του κόστους εξαπέλυσε ένα πογκρόμ διώξεων εναντίον των εργαζομένων, αφήνοντας τεράστια κενά στην ασφαλή τους επάνδρωση, κατακρεούργησαν τις οργανικές θέσεις, μετατρέποντας τα σε ανασφαλή και επικίνδυνα μέσα συγκοινωνίας για το λαό μας».

Οι ναυτεργάτες ζητούν άμεσα την τιμωρία των υπευθύνων και παράλληλα ζητούν «τη θωράκιση των ΜΜΜ, σύμφωνα με τις θέσεις και προτάσεις των εργαζομένων».

Οι εργαζόμενοι στα πλοία προσθέτουν ακόμα πως «αυτό που συνέβη στον σιδηρόδρομο αναδεικνύει αυτό που επαναλαμβανόμενα τονίζει η ΠΕΝΕΝ και αφορά και τη Ναυτιλία», σημειώνοντας πως και στον κλάδο τους υπάρχουν «ελλιπή μέτρα ασφαλείας, ανεπάρκεια στους ελέγχους, κακή συντήρηση πλοίων».

Στα αιτήματα των ναυτεργατών περιλαμβάνονται:

  • Μέτρα και ουσιαστικοί έλεγχοι για την ασφαλή εργασία των ναυτεργατών.
  • Συμμετοχή των ναυτεργατικών σωματείων με θεσμοθετημένο ρόλο σε όλους τους τομείς των πλοίων με κορυφαίο την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας.
  • Υπογραφή ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με ουσιαστικές αυξήσεις.
  • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που μειώνουν τις συνθέσεις και δημιουργούν συνθήκες πρόκλησης νέων ατυχημάτων – δυστυχημάτων.

Η απεργία των ναυτεργατών είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει την Τετάρτη 00:01 και να λήξει στις 24:00.

Επίσης, εντός της ημέρας θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για την απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών.

πηγή: lifo

now/greece/apergia-akinitopoiimena-trena-proastiakos-kai-ploia-tin-tetarti

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button