Ελλάδα

Αποσύνδεση Predator και ΕΥΠ θέλει το Μαξίμου – «Μαλλιά κουβάρια» οι Βρυξέλλες για τις υποκλοπές στην Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες έχει μεταφερθεί η πολιτική ένταση που προκαλούν οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές στην Ελλάδα, ενώ αναταραχή εμφανίζεται στις τάξεις της εξεταστικής επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου (PEGA) με αφορμή τη συνέντευξη τύπου της εισηγήτριας της PEGA όπου παρουσίασε το προσχέδιο της έκθεσης για τη χρήση των κατασκοπευτικών λογισμικών Pegasus και Predator.

Αναστάτωση για το προσχέδιο

Η δημοσιοποίηση του προσχεδίου της έκθεσης από τη φιλελεύθερη εισηγήτρια της PEGA Σόφι ιντ Βελντ προκάλεσε δυσαρέσκεια στα μέλη του ΕΛΚ και μετά από έντονες πιέσεις του συντονιστή του ΕΛΚ, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την παρουσίαση του προσχεδίου, ο πρόεδρος της PEGA Γερόεν Λένερς (επίσης στέλεχος του ΕΛΚ) υποχρεώθηκε σε μια μάλλον αμήχανη δήλωση σύμφωνα με την οποία, το προσχέδιο που παρουσιάστηκε από την κα Βελντ «δεν πρόκειται για την τελική μορφή του κειμένου» και ως εκ τούτου «δεν μπορεί να εκληφθεί ως έκφραση των συμπερασμάτων ή της θέσης της εξεταστικής επιτροπής στο σύνολό τους».

Μάλιστα η ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατηγόρησε την Σόφι ιντ Βελντ για «μίνι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και στο ίδιο πνεύμα με τις ανακοινώσεις του ΕΛΚ σημείωσε ότι «το προσχέδιο που παρουσίασε η ευρωβουλευτής Ιντ Βελντ δεν συνιστά την τελική εκδοχή της Επιτροπής και δεν αποτελεί, επί του παρόντος, τα συμπεράσματα ή την τελική θέση της Επιτροπής PEGA».

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της χώρας η συνέντευξη Τύπου της Σόφι ιντ Βελντ προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση, στον απόηχο της χτεσινής συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη όπου ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε την ύπαρξη κέντρου που μπορεί να κάνει παρακολουθήσεις με κακόβουλα λογισμικά όπως το Predator, αλλά αρνήθηκε ότι το κέντρο αυτό σχετίζεται με την κυβέρνηση και το μέγαρο Μαξίμου.

Σύμπτωση, κίνητρο και χρήματα

Η Σόφι ιντ Βελντ πάντως τόνισε ότι από τα δεδομένα που έχει συλλέξει η PEGA για τα κακόβουλα λογισμικά στην Ευρώπη, τα λογισμικά αυτά προορίζονται και πωλούνται σε κυβερνήσεις ή σε κάποιους ιδιώτες και είναι πολύ ακριβά και για να τα προμηθευθεί κάποιος ιδιώτης. Θα πρέπει να διαθέτει δισεκατομμύρια αλλά και κίνητρο για τις εν λόγω παρακολουθήσεις σημείωσε ακόμη εστιάζοντας στο προφίλ των παρακολουθούμενων.

Η λίστα που δημοσιεύθηκε, και που δεν αμφισβητήθηκε από την κυβέρνηση, είναι μία λίστα που περιλαμβάνει πολιτικούς και δημοσιογράφους, άρα θα πρέπει να υπάρχει και κάποιο αντίστοιχο κίνητρο είπε η κα Βελντ και πρόσθεσε: «Ποιος θα είχε τα χρήματα και θα τα διέθετε για την παρακολούθηση αυτών των ατόμων;» αναρωτήθηκε με νόημα και διερωτήθηκε κατά πόσο είναι σύμπτωση ότι «ακόμα έχει αποδειχθεί ότι άτομα που βρίσκονται στη λίστα παρακολουθούνταν και από τις εθνικές υπηρεσίες».

Κόλαφος

Στην Αθήνα η πολιτική αντιπαράθεση χτυπάει κόκκινο με τον ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει «κόλαφο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις πρακτικές του» την  παρουσίαση του προσχεδίου της Έκθεσης της PEGA του ευρωκοινοβουλίου και τον Γιάννη Οικονόμου να επιμένει -στο πνεύμα της χτεσινής συνέντευξης του πρωθυπουργού- στην αποσύνδεση των παρακολούθησεων της ΕΥΠ και των παρακολουθήσεων μέσω Predator και άλλων κακόβουλων λογισμικών.

«Η έρευνα της PEGA, σε αντίθεση με την «παρωδία» στην οποία εξελίχθηκε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής με εντολή Μητσοτάκη, εστιάζει στις στενές σχέσεις του Μαξίμου με το σκοτεινό κέντρων των υποκλοπών και στις υπόγειες διαδρομές των εμπλεκόμενων εταιριών που φτάνουν μέχρι την ΕΥΠ. Και επισημαίνει ότι καμία έρευνα δεν έχει γίνει για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, αντιθέτως έχει αρχίσει η καταστροφή των στοιχείων» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άρση απορρήτου

Προς αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άρση του απορρήτου για να διερευνηθούν οι υποθέσεις αυτές αλλά και επανέφερε τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για να οδηγηθούμε σε αδιάβλητες εκλογές.

Την άρση του απορρήτου ζητάει και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με το Νίκο Ανδρουλάκη να επιτίθεται στον πρωθυπουργό για «αλά καρτ απόρρητο, το οποίο χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης για να κρύψει τις ευθύνες του παρακρατικού μηχανισμού που είχε στηθεί εις βάρος του» και πρόσθεσε: «Τον προκαλώ ξανά δημοσίως, με ευθύνη του να αρθεί το απόρρητο για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια».

«Όταν ένας πρωθυπουργός έχει πάρει την ευθύνη της ΕΥΠ στο Μαξίμου, όταν αλλάζει τη νομοθεσία για να βάλει ένα πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης και ελέγχου δικού του στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, όταν συμβαίνει αυτό το γεγονός και καρατομεί τον στενότερό του συνεργάτη που ήταν ο ανιψιός του, ο κ. Δημητριάδης, εσείς τι νομίζετε; Έχει ευθύνη ή δεν έχει ευθύνη;» διερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης, για να προσθέσει: «Είναι προφανές ότι έχει ευθύνη».

Δεν επέτρεψε την εξέταση των εμπλεκόμενων εταιρειών

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι με εντολή του κ. Μητσοτάκη η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στην Εξεταστική Επιτροπή δεν επέτρεψε να κληθούν οι κ.κ. Μπίτζιος, Λαβράνος και Δημητριάδης. Σε αντίθεση με ό,τι υποστήριξε μάλιστα, ότι δηλαδή πήγαν οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων εταιρειών, ο εκπρόσωπος της Intellexa δεν εμφανίστηκε ποτέ, αλλά εστάλησαν ερωτήσεις γραπτώς με e-mail. «Δηλαδή η εξέταση που έκανε η επιτροπή ήταν ένα e-mail γραπτών ερωτήσεων. Αυτό εννοεί εξεταστική ο κ. Μητσοτάκης;», διερωτήθηκε.

Ο Γιάννης Οικονόμου επέμεινε και σήμερα ότι καμία κυβερνητική και κρατική υπηρεσία στην Ελλάδα δεν έχει προμηθευτεί κακόβουλο λογισμικό και υποστήριξε ότι «επιχειρείται από κάποιους να δημιουργηθεί σκοτάδι. Επιχειρείται να συνδεθεί η νόμιμη επισύνδεση Ανδρουλάκη με τα κακόβουλα λογισμικά».

Ποιοι έδωσαν τα στοιχεία

«Βγήκε μία λίστα και διατυπώνεται ευθέως κατηγορία κατά του πρωθυπουργού ότι παρακολουθούσε υπουργούς και συνεργάτες του επί 15 χρόνια, χωρίς κανένα στοιχείο», σημείωσε αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε αυτούς που ισχυρίζονται ότι έχουν στοιχεία, «να απαντήσουν πειστικά ποιοι τους τα έδωσαν. Δεν μπορεί να πετάς έτσι λάσπη και να λες μου τα έδωσαν δύο παιδιά. Ας μην τα δώσει σε μας, ας τα δώσει στη Δικαιοσύνη».

«Μία μηχανή πολύ συνειδητά προσπαθεί να υποστηρίξει ότι, δεν κάνουμε άλλη δουλειά στο Μαξίμου, αλλά ο Μητσοτάκης παρακολουθεί τον κόσμο. Αυτή η μηχανή δημιουργεί συνειρμικά τη σύνδεση νόμιμων επισυνδέσεων με παράνομα λογισμικά. Η χώρα έχει θεσμούς», επανέλαβε και τόνισε πως, το νομοθετικό πλαίσιο που προανήγγειλε στον ΑΝΤ1 ο Πρωθυπουργός για τις παρακολουθήσεις θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και θα προβλέπει: Αυξημένες δικλείδες ασφαλείας για τις νόμιμες επισυνδέσεις και απαγόρευση πώληση κάθε κακόβολου λογισμικού στην Ελλάδα.

Κοινό πρόβλημα της Ευρώπης

Σχετικά με το θέμα των υποκλοπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σημερινή του συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg τόνισε ότι είναι «κοινό πρόβλημα της Ευρώπης». «Αναγνωρίζω ότι στην Ευρώπη έχουμε θέμα όσον αφορά τις παρακολουθήσεις. Το παράνομο λογισμικό δεν είναι μόνον ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό, αλλά επιδιώκω μέσα στον επόμενο μήνα η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύσει τις παράνομες παρακολουθήσεις και τα παράνομα συστήματα παρακολούθησης.

Ένα ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός αυτή τη φορά θα πάει στη Βουλή να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ρωτώντας αν η λίστα με τους παρακολουθούμενους από το Predator παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ στο πλαίσιο «νόμιμης επισύνδεσης».

Δεν αρνήθηκε να πάει στη Βουλή

«Δεν αρνήθηκε ποτέ να πάει στη Βουλή ο πρωθυπουργός κι όταν θα πάει για τη συζήτηση, θα ακουστούν πολλά», απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου στην πρόκληση και τις βολές του Αλέξη Τσίπρα.

Από εκεί και πέρα συνεχίζεται το γαϊτανάκι των προκλήσεων με το μέγαρο Μαξίμου να καλεί την Κουμουνδούρου να κάνει πρόταση δυσπιστίας και την αξιωματική αντιπολίτευση να ανταπαντάει καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του.

πηγή: creta24

aposyndesi-predator-eyp-thelei-to-maximoy-mallia-koyvaria-oi-vryxelles-tis-ypoklopes-stin-ellada/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button