Ελλάδα

Αποφυλακίζεται ο πρόσφυγας Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί – Είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 142 χρόνων για «διακίνηση»

Αποφυλακίζεται σε λίγες ημέρες ο Σομαλός αιτών άσυλο, Μοχάμαν Χανάντ Αμπντί, που πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 142 χρόνων επειδή έπιασε το πηδάλιο, όταν ο διακινητής που τους μετέφερε τους εγκατέλειψε μεσοπέλαγα, διασώζοντας 31 ανθρώπους. 

Κατά τη χθεσινή δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου -δίκη που διήρκησε σχεδόν επτά ώρες- και παρά τη σκληρή εισήγηση της εισαγγελέως, η ποινή του καταδικασθέντος μειώθηκε. 

Ο ίδιος κρίθηκε ένοχος με ποινή 8 χρόνων κάθειρξης σε δεύτερο βαθμό

Όπως σημειώνει η τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, το απόγευμα της Δευτέρας και μετά από πρόταση της Εισαγγελέα, κρίθηκε ένοχος σε δεύτερο βαθμό για: 

  • Παράνομη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, πράξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, και από την οποία επήλθε θάνατος κατά συρροή και 
  • παράνομη είσοδο στη χώρα- αδικήματα που διαπράχθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου 2020.

Ωστόσο, δεδομένου του ότι έχει ήδη εκτίσει δύο χρόνια και 1 μήνα και κάνει 450 μεροκάματα με πολύ καλή διαγωγή, θα αφεθεί ελεύθερος σε λιγότερο από έναν μήνα. 

Κατά την έξοδό του από το δικαστήριο, οι αλληλέγγυοι που είχαν συγκεντρωθεί για τη στήριξή του ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Υπενθυμίζεται πως στις 2 Δεκεμβρίου 2020, ο Μοχαμάντ μαζί με ακόμη 32 επιβάτες από την Αφρική ξεκίνησαν από το Αϊβαλί για τη Μυτιλήνη. Μετά από δύο θανάτους γυναικών, η βάρκα άρχισε να βουλιάζει, ο διακινητής τούς εγκατέλειψε και ο Μοχαμάντ έπιασε το τιμόνι για να οδηγήσει το σκάφος στην ακτή. 

Σύμφωνα με την κατάθεση λιμενικού που ήταν παρών στο συμβάν, η ελληνική ακτοφυλακή ειδοποιήθηκε από τη Frontex για περιστατικό με πρόσφυγες και μετανάστες και όταν έφτασαν στο σημείο, είδαν τουρκική ακταιωρό να σπρώχνει τη βάρκα στα ελληνικά ύδατα, ακυβέρνητη. Μετά τη διάσωση είδαν ένα μαχαίρι. 

«Δεν ήθελα να βοηθήσω κανέναν διακινητή, δεν ξέρω να οδηγώ σκάφος, ήθελα να βοηθήσω τους ανθρώπους, και αν βρισκόμουν στην ίδια κατάσταση το ίδιο θα έκανα ξανά» τόνισε στην απολογία του ο 30χρονος Μοχαμάντ. 

πηγή: lifo

now/greece/apofylakizetai-o-prosfygas-mohamant-hanant-ampnti-eihe-katadikastei-protodikos-se

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button