Ελλάδα

Βασίλης Κώστας: Ο Έλληνας λαουτίστας που διεκδικεί Grammy

Ο λαουτίστας Βασίλης Κώστας θα ζήσει τη μεγάλη βραδιά των Grammy, στην Crypto Arena του Λος Άντζελες, καθώς διεκδικεί ένα από τα βραβεία.

Ο Έλληνας λαουτίστας, ως μέλος του τζαζ σχήματος του διάσημου πιανίστα της τζαζ Danilo Perez, «Global Messengers», διεκδικεί το βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερο Τζαζ/Λάτιν Άλμπουμ της Χρονιάς» για τον δίσκο «Χρυσαλίδα».

«Φτιάξαμε το σχήμα, ηχογραφήσαμε τον πρώτο μας δίσκο, ο οποίος έχει το όνομα “Χρυσαλίδα”. Τον ηχογραφήσαμε το 2019, κυκλοφόρησε πέρυσι και φέτος είχαμε την τύχη να είναι προτεινόμενος για Grammy. Ως μέλος του σχήματος είμαι και εγώ υποψήφιος», είπε ο κ. Κώστας στο Στούντιο 4.

«Στην Ελλάδα γνωρίζουμε το λαούτο σαν ένα παραδοσιακό όργανο με μεγάλη αξία σε όλα τα μουσικά σχήματα που βρίσκεται, ωστόσο, είναι ένα μουσικό όργανο που μπορείς να αποτυπώσεις τις μουσικές σου ιδέες, να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και αυτό προσπάθησα να κάνω και εγώ μέσα από τις σπουδές μου στη Βοστώνη. Ήρθα σε επαφή με μουσικούς από πάρα πολλές περιοχές του πλανήτη και έτσι άρχισα να έχω επιρροές και ερεθίσματα που με έκαναν να εξελίξω το παίκξιμό μου και να πάω προς την τζαζ», πρόσθεσε.

Όπως είπε, δεν μπορούσε να πιστέψει ο δίσκος θα έφτανε στα Grammy, δηλώνοντας πολύ χαρούμενος για την υποψηφιότητα. 

 

Ποιος είναι ο Βασίλης Κώστας που διεκδικεί Grammy

Ο Βασίλης Κώστας προέρχεται από μια οικογένεια που αγαπά τη μουσική, η οποία τον προέτρεψε να ακολουθήσει τον δρόμο αυτό.

Οι παππούδες του τραγουδούσαν ηπειρώτικα, ενώ ο πατέρας του έπαιζε τζαζ και μπλουζ. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε στα 4 του χρόνια, όταν ο πατέρας του του έμαθε συγχορδίες στην κιθάρα.

Είναι απόφοιτος του του μεταπτυχιακού προγράμματος του Global Jazz Institute του περίφημου Berklee College of Music της Βοστώνης και κάτοχος δύο σημαντικών βραβείων για την προσφορά του στη διάδοση της ηπειρωτικής μουσικής στην Αμερική.

Ο Βασίλης Κώστας έχει βραβευτεί με το Forty Under 40 Award από το Greek American Foundation της Νέας Υόρκης, βραβείο που απονέμεται από το 2010 σε ελληνικής καταγωγής Βορειοαμερικανούς, έως 40 ετών, που διαπρέπουν στους χώρους των Τεχνών, των επιστημών και των επιχειρήσεων. 

Έχει, βραβευτεί, δε, με το Artist Fellowship in the Traditional Arts από την Επίσημη Πολιτεία της Μασαχουσέτης.

Βασίλης Κώστας: Ο Έλληνας λαουτίστας που διεκδικεί Grammy Facebook Twitter
Φωτ: Facebook

Έχει εμφανιστεί στο Carnegie Hall, Montreal Jazz Festival, London Jazz Festival και Panama Jazz Festival έχοντας συνεργαστεί με τον Πετρολούκα Χαλκιά στο δίσκο-ντουέτο τους «Η Ψυχή της Ηπείρου» αλλά και σαν σολίστας με την Chatterbird Chamber Orchestra παρουσιάζοντας το έργο του «Kalesma» στο Μουσείο του Παρθενώνα στο Nashville των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το Epirusonline.

Ο Βασίλης Κώστας διδάσκει λαούτο στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ταξιδεύοντας παράλληλα στον κόσμο μαγεύοντας με το λαούτο.

πηγή: lifo

now/greece/basilis-kostas-o-ellinas-laoytistas-poy-diekdikei-grammy

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button