Ελλάδα

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Αθώος για τον βιασμό, ένοχος για τις απόπειρες βιασμού», η πρόταση της εισαγγελέως

Την αθώωση του Πέτρου Φιλιππίδη για την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση λόγω αμφιβολιών και την ενοχή του ενοχή για τις δύο απόπειρες βιασμών της δεύτερης και της τρίτης καταγγέλλουσας πρότεινε η εισαγγελέας, Στέλλα Στόγια, η οποία ολοκλήρωσε την αγόρευσή της.

Πριν ξεκινήσει η αγόρευση της κ. Στόγια, η πρόεδρος, φανερά εκνευρισμένη, απευθύνθηκε στις δύο πλευρές που νωρίτερα είχαν ανεβάσει τους τόνους.

«Θεωρώ ότι πρέπει να βοηθήσετε όλοι οι παράγοντες. Εδώ έχω δει πρωτόγνωρα πράγματα, που δεν τα έχω ξαναδεί στα 16 χρόνια που υπηρετώ σε αυτόν τον χώρο. Θέλετε να εκτονώσετε το θυμικό σας; Δεν θα το κάνετε παρουσία μου», τους είπε μεταξύ άλλων.

Για την καταγγελία τού βιασμού

«Έχω αμφιβολίες. Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η καταγγέλουσα στο δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο δεν μπορεί να καταδικάσει με αμφιβολίες. Οι διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις της πρώτης καταγγέλλουσας δεν είναι λεπτομέρειες. Υπάρχουν αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη. Για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό θα προτείνω να τον κηρύξει αθώο», δήλωσε η κ. Στόγια.

Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε σε «πατροναρισμένες απαντήσεις» που έδωσε η ΑΜ, παραθέτοντας όσα η ίδια η γυναίκα κατέθεσε. Επίσης, σημείωσε πως εμφανίζονται διαφοροποιήσεις στις περιγραφές που έχει δώσει στις αρχές. Μάλιστα, είπε πως αυτές οι διαφοροποιήσεις έχουν διαφορετικό ποινικό χαρακτηρισμό. Κατά την εισαγγελέα, η πρώτη γυναίκα που κατηγόρησε τον κατηγορούμενο, «αρχικά κατήγγειλε μία πράξη πλημμεληματική, δηλαδή προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και στην ανάκριση έναν βιασμό.

«Η καταγγέλλουσα σε τρία διαφορετικά όργανα κατέθεσε διαφορετική αποτύπωση των γεγονότων. Άλλα στο ΣΕΗ, άλλα στον εισαγγελέα, άλλα στην ανάκριση. Γιατί δεν είπε στον εισαγγελέα όσα είπε στον ανακριτή. Η καταγγέλλουσα προσήλθε στον εισαγγελέα για να καταγγείλει όσα υπέστη, όχι να τα χαρακτηρίσει νομικά. Το τόσο σοβαρό γεγονός το καταθέτει πρώτη φορά στην ανακρίτρια. Αν το είχε καταθέσει στον εισαγγελέα θα είχα διαφορετική τοποθέτηση, δεχόμενη ότι στο ΣΕΗ ήθελε να καταγράψει μία καταγγελία. Ανακάλυπτε, όμως, κάτι νέο σε κάθε επόμενο στάδιο», τόνισε η κ. Στόγια και πρόσθεσε: «Αν η ΑΜ από την αρχή είχε πει αυτά που είπε στη συνέχεια, θα το δεχόμουν».

Αναφερόμενη σε φράση του φερόμενου θύματος ότι μετά από το ένα από τα δύο περιστατικά σεξουαλικής βίας που είχε βιώσει από τον κατηγορούμενο δέχθηκε δουλειά από τον Πέτρο Φιλιππίδη στο θέατρο, και «ήταν ενθουσιασμένη», η εισαγγελέας επεσήμανε πως «καμία γυναίκα δεν ενθουσιάζεται επειδή την καλεί για δουλειά ο βιαστής της. Η ίδια μάς είπε πως στον χώρο τους “ματώνουν. Έτσι είναι γαλουχημένες”».

Κατά την ομιλούσα, όμως, «σε κανένα επαγγελματικό χώρο δεν μαθαίνουν οι δάσκαλοι στους νέους καλλιτέχνες να ανέχονται εγκλήματα. Συμπεριφορές ναι, πίεση ναι, αλλά όχι κακουργήματα ή κακοποιητικές συμπεριφορές. Σε όλα υπάρχει μία κόκκινη γραμμή. Σε κάθε επαγγελματικό χώρο είναι ανεκτές κάποιες συμπεριφορές, αλλά δεν είναι ανεκτές κακοποιητικές συμπεριφορές, πόσο μάλλον ένας βιασμός».

Ενοχή για την απόπειρα βιασμού

«Η δεύτερη καταγγέλλουσα ήταν πολύ χαρούμενη που θα συνεργάζονταν με ένα μεγάλο καλλιτέχνη. Ο κατηγορούμενος την οδήγησε ένα άδειο θέατρο και στην συνέχεια επιχείρησε να τη βιάσει. Εκείνη προσπάθησε να τον αποφύγει, έκανε μια προσχηματική συνομιλία με τη μητέρα της, την οποία αντιλήφθηκε ο κατηγορούμενος και συνέχισε», ανέφερε αρχικά η κυρία Στόγια.

«Η πράξη του δεν ολοκληρώθηκε όχι επειδή με δίκη του βούληση της σταμάτησε, αλλά γιατί όπως κατέθεσε η καταγγέλλουσα «ξενέρωσε». Τα καταγγελλόμενα περιστατικά είναι τα ίδια σε όλες τις καταθέσεις της», πρόσθεσε.

Στον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι η δεύτερη καταγγέλλουσα τον εκδικείται επειδή δεν πήρε ρόλο, η εισαγγελέας σχολίασε: «Αν ήταν συναινετικό αυτό που έγινε γιατί δεν πήρε το ρόλο; Γιατί στη συνέχεια δε συνεργάστηκαν ποτέ; Γιατί δεν έπαιξε στις δυο σειρές του mega;». Όπως σημείωσε, η υπεράσπιση επιχείρησε να τρώσει την αξιοπιστία της, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η δεύτερη καταγγέλλουσα απαντούσε στα τηλέφωνα του κατηγορουμένου και στα όσα ερωτικά της έλεγε.

«Η καταγγέλουσα κατά την κατάθεση της είχε πάθει κρίση εκείνη τη στιγμή. Έκανε σαν αγρίμι και προσπαθούσε να αποτρέψει τον κατηγορούμενο από το εγκληματικό σχέδιο του. Μέσα στον πανικό της της είχε μείνει η εντύπωση πως ήταν κλειδωμένη η πόρτα. “Είναι εκείνη η στιγμή που λες, πως δεν το έκανα! Γιατί δεν δοκίμασα να ανοίξω; Και τα βάζεις με τον εαυτό σου” μας κατέθεσε εδώ στο δικαστήριο. Η θέση του κατηγορουμένου απέναντι στην κατηγορία είναι πως υπήρχε ερωτική διάθεση. Αν η συναίνεση έχει συναινετικά γιατί δεν τον αναζήτησε αργότερα; Γιατί δεν επιδιώκει να τον συναντήσει ξανά; Έγινε λόγος για το ημερολόγιο της. Πώς είναι δυνατόν είπε η υπεράσπιση για αυτό που της συνέβη να μη γράψει κάτι; Και γιατί να γράψει; Γιατί να καταγράψει κάτι φρικτό που της συνέβη. Οι σελίδες εκείνες τις ημέρες είναι κενές. Είναι ενδεικτικό κι αυτό» είπε η εισαγγελέας.

Τι ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος στη συμπληρωματική απολογία του

Στοιχεία, που κατά την άποψή του, αποδεικνύουν οργανωμένο σχέδιο με κίνητρο οικονομικό σε βάρος του, ανέγνωσε στην συμπληρωματική απολογία του ο Πέτρος Φιλιππίδης.

Όπως είπε στο δικαστήριο:

«Απευθυνόμενος προς το δικαστήριό σας, θέλω να συμπληρώσω ότι ήρθαν στα χέρια μου έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται ότι ο δικηγόρος Αλεξανδρος Μίντζιας συνήγορος της πρώτης και της τρίτης καταγγέλλουσας έχει συστήσει εταιρία μαζί με τον αδελφό της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους, Ηλία Παπαχαραλάμπους. Πρόκειται για εταιρία διαχείρισης καλλιτεχνών. Εκπροσωπεί τις κ.κ. Δροσάκη, Παπαχαραλάμπους, Αναστασοπούλου, αλλά και την κόρη της Εβελίνας Παππουλια, Αφροδίτη Λιάντου, η οποία έκλεισε μόλις χθες χορηγικό πακέτο»

Η συνήγορος του ηθοποιού συμπλήρωσε πως έδρα της επίμαχης εταιρίας είναι το γραφείο του κ. Μίντζια και ότι στο καταστατικό της προβλέπεται: «Σκοπός η προβολή και η προώθηση καλλιτεχνών».

Είπε επίσης πως η εταιρία έχει και site και ανέγνωσε όσα αναφέρονται σε αυτό. «Έχει πελάτες στο site το mega, alpha, star. Ποιος έχει τη δύναμη στα μέσα;» είπε η κ. Πακιρτζίδου.

Οι ισχυρισμοί της πλευράς του κατηγορούμενου προκάλεσαν εκνευρισμό στην ηθοποιό Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η οποία βρίσκεται στη δικαστική αίθουσα και ακούγοντας τον Πέτρο Φιλιππίδη σηκώθηκε αρκετές φορές φανερά εκνευρισμένη για όσα ακούστηκαν.

Πρόεδρος: Τα έγγραφα αφορούν τον συνήγορο κ. Μίντζια. Θεωρείτε ότι πίσω από το οργανωμένο σχέδιο είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος;

Φιλιππίδης: Δεν έχω να προσθέσω κάτι περαιτέρω.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μιντζιας ιδιαίτερα οργισμένος είπε: «Κάθομαι και ακούω τους 8 τελευταίους μήνες να εφευρίσκει ο κατηγορούμενος κίνητρα στον αέρα. Ο κατηγορούμενος δεν έχει το θάρρος να πει το όνομά μου. Είναι δειλός. Απαιτώ να πει ευθέως ότι εννοεί πως εγώ κατέστρωσα το σχέδιο που επικαλείται. Αυτός είναι ο κατηγορούμενος, αυτός ήταν πάντα. Είμαι μαχόμενος δικηγόρος επί 23 χρόνια. Η οικογένειά μου είναι νομική οικογένεια. Όλοι έχουν να λένε για το ήθος και την αξιοπρέπειά μου. Με λυπεί το γεγονός ότι το δικαστήριο επιτρέπει αυτές τις τοποθετήσεις. Έρχεται ένας κατηγορούμενος δειλός. Ζητάω διακοπή για να καταθέσω μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση στον Πέτρο Φιλιππίδη».

πηγή: lifo

now/greece/diki-filippidi-i-protasi-tis-eisaggeleos-gia-ton-biasmo-kai-tis-dyo-apopeires

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button