Ελλάδα

Δίκη Πισπιρίγκου: Νέα ένταση στην αίθουσα- Τα κρίσιμα 4 λεπτά και το «σύνδρομο Μινχάουζεν-

Μετά την πρωινή ένταση σε εξίσου υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η εξέταση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη στην δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου 

Στο δεύτερο μέρος της δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου που κατηγορείται για τον θάνατο της κόρης της 9χρονης Τζωρτζίνας, τον Ιανουάριο του 2022, αντιπαράθεση προκλήθηκε κυρίως το θέμα του «συνδρόμου Μινχάουζεν» που ερεύνησε ο γιατρός για τη μητέρα. Όπως είπε ο γιατρός «όταν έχεις 3 αιφνίδιους θανάτους οφείλεις να το κάνεις», όταν ρωτήθηκε από τον κ. Κούγια γιατί ερεύνησε το ενδεχόμενο να πάσχει η μητέρα.

Προς το τέλος της συνεδρίασης ο Ανδρέας Ηλιάδης ανέφερε περί του «συνδρόμου Μινχάουζεν»: «Υπάρχει το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Είμαι υποχρεωμένος να το θέσω στη διαφορική διάγνωση μου. Το έβαλα χαμηλά. Έπρεπε όμως να το εξετάσω για να το αποκλείσω. Όταν έχεις 3 αιφνίδιους θανάτους οφείλεις να το κάνεις! Η απάντηση μου είναι αυτή».

Όταν ρωτήθηκε από τον συνήγορο της κατηγορουμένης αν στο πρωτόκολλο εντατικολογίας προβλέπεται ότι πρέπει να ερευνηθεί αυτό ο εντατικολόγος απάντησε: «Όλοι οι παιδίατροι του κόσμου είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Οφείλει ο γιατρός να ενημερώσει τις κοινωνικές υπηρεσίες και να ερευνήσει τι συμβαίνει. Ο γιατρός θα πρέπει να απευθυνθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες για να βοηθηθεί και το παιδί και η μητέρα. Απευθύνθηκα στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου. Έκανα δυο συνεδρίες μόνος μου με ψυχιάτρους. Συμφωνήσαμε να γίνει τουλάχιστον μια επικοινωνία της μητέρας».

Δίκη Πισπιρίγκου: Ο εντατικολόγος για την ανακοπή 

Οι τόνοι ανέβηκαν και όταν ερωτήθηκε για τη διαχείριση της ανακοπής που έγινε στο Καραμανδάνειο, αλλά και για την διαδικασία που ακολουθήθηκε όταν η Τζωρτζίνα εισήχθη εσπευσμένα στην ΜΕΘ στο Ρίο.

Δεχόμενος πολλές ερωτήσεις για την τετραπληγία της Τζωρτζίνας μετά την ανακοπή, ο Ανδρέας Ηλιάδης είπε πως το πλέον σημαντικό στην υπόθεση είναι ο χρόνος που μένει κάποιος χωρίς οξυγόνο. Όπως ανέφερε τα πρώτα λεπτά είναι τα πλέον κρίσιμα για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και υπογράμμισε: «Την ώρα που γίνεται το ξαφνικό γεγονός πρέπει να έχουμε άμεση παρέμβαση. Το περίφημο φιλί της ζωής που δίνει οξυγόνο, είναι αρκετό να γίνει διάσωση. Το πιο σημαντικό λοιπόν είναι να αρχίσουν άμεσα οι θωρακικές συμπιέσεις. Μέσα στο νοσοκομείο υπάρχει άμεση δυνατότητα» ανέφερε επιμένοντας πως μέσα στα κρίσιμα πρώτα τέσσερα λεπτά είναι και η αντίδραση της μητέρας και η ενημέρωση των γιατρών στο Καραμανδάνειο.

«Αν υποστώ ανακοπή και δεν έρθει βοήθεια στα 4 λεπτά, τότε θα έχω βλάβες. Το σημαντικό από την ώρα της ανακοπής είναι το πότε θα φωνάξει κάποιος σε βοήθεια! Εκεί είναι τα 4 λεπτά» ανέφερε, ωστόσο διευκρίνισε πως δεν γνωρίζει αν η μητέρα κάλεσε εγκαίρως βοήθεια. «Τα 4 και τα 10 λεπτά δεν αφορούν την καρδιακή αναζωογόνηση, αλλά τον χρόνο αναζήτησης βοήθειας» συμπλήρωσε σε ακόλουθο ερώτημα. 

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις για την παρατεταμένη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ, που διήρκεσε περισσότερα από 50 λεπτά, είπε πως έχει επιτυχές περιστατικό ανάνηψης διάρκειας 60 λεπτών. «Δεν υπάρχουν δυστυχώς δεδομένα να γνωρίζουμε εκ των προτέρων το τι έκβαση θα έχει. Εμείς οφείλουμε να το κάνουμε. Και 40 λεπτά και 50 λεπτά». Σε άλλο σημείο ο εντατικολόγος τόνισε: «Είναι αρκετά περίπλοκο το ιατρικό κομμάτι της ανακοπής τής Τζωρτζίνας. Αυτό που πιστεύω ότι έδρασε καταλυτικά, ήταν ο χρόνος που η Τζωρτζίνα ήταν άνευ οξυγόνου».

Αναφορικά με την τετραπληγία του παιδιού και την σχετική ενημέρωση των γονέων ο γιατρός απάντησε πως αφού σταθεροποίηθηκε διασωληνωμένη η Τζωρτζίνα διαπίστωσαν τα προβλήματα λέγοντας πως κατά την εισαγωγή στην ΜΕΘ «η αγωνία μου σε κάθε παιδί, όπως και στη Τζωρτζίνα, ήταν μετά τη διάσωσή της, να γίνει καλή αποκατάσταση. Η αγωνία μου ήταν μέχρι και την αποσωλήνωση του, που έγινε μετά από 10 μέρες».

Ρωτήθηκε επιπλέον όταν παρελήφθη το παιδί από τον Κοτσώνη (ΜΕΘ), αν μπορούσε να διαπιστώσει αν ήταν ήδη τετραπληγικό και απάντησε αρνητικά. «Κατηγορηματικά, όχι. Όταν τελείωσε αυτό το “τσουνάμι”, διαπιστώσαμε προβλήματα όσον αφορά την υγεία της Τζωρτζίνας».

Κατόπιν κατέθεσε πως ενημέρωσε τους γονείς για πολλά θέματα. Όταν ο συνήγορος της κατηγορουμένης επέμεινε να τον ρωτάει γιατί δεν αναφέρθηκε στην τετραπληγία εκείνος απάντησε: «Η κατάσταση ενός παιδιού με ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια μπορεί να κρατήσει χρόνια. Το να πεις “τετραπληγικό” είναι όρος που, σωστά, δεν ελέχθη τότε. Η ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια είναι ο σωστός όρος. Δεν θέλω να χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο, δεν μου αρέσει. Προσπαθούσα να εξηγήσω τι κερδίζει η Τζωρτζίνα, το αν θα έμενε τετραπληγική».

Το πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε όταν η Τζωρτζίνα μπήκε στην ΜΕΘ

Ο μάρτυρας Ανδρέας Ηλιάδης κλήθηκε να απαντήσει και για το πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε όταν η Τζωρτζίνα μπήκε στην ΜΕΘ. Όπως είπε «αυτό που σκεφτήκαμε άμεσα να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε την Τζωρτζίνα σε ένα πρόγραμμα που λέγεται θεραπευτική υποθερμία. Είναι καλό να γίνεται ακόμα και στο ασθενοφόρο κατά την διακομιδή».

«Η αγωνία του εντατικολόγου, κύριε συνήγορε, είναι ότι οφείλεις μετά την ανακοπή αν δεν θα ανακάμψει, να το βάλεις στο πρωτόκολλο θεραπευτικής υποθερμίας» κατέληξε.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.lifo.gr/now/greece/diki-pispirigkoy-nea-entasi-stin-aithoysa-ta-krisima-4-lepta-kai-syndromo-minhaoyzen

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button