Ελλάδα

Δυστύχημα στα Τέμπη: Πού μπορείς να δώσεις αίμα- Τα σημεία εθελοντικής αιμοδοσίας

Για δεύτερη ημέρα πολίτες ανά την επικράτεια προσέρχονται στα σημεία αιμοδοσίας για τους τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Μια πλατφόρμα με πληροφορίες για όλες τις υπηρεσίες αιμοδοσίας που λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο, καθώς και για αυτές που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, έθεσαν σε λειτουργία αμέσως μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη οι e-Αιμοδότες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των τραυματιών σε αίμα.

Πρόκειται για την πλατφόρμα aimodosies.gr, στην οποία υπάρχουν πληροφορίες για τις 99 υπηρεσίες αιμοδοσίας που λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο, ενώ υπάρχουν και 15 ενημερώσεις από νοσοκομεία και υπηρεσίες αιμοδοσίας, που λειτουργούν πέραν του κανονικού τους ωραρίου.

Οι e-Αιμοδότες είναι ένα σύστημα πληροφόρησης και άμεσης ειδοποίησης αναγκών αιμοδοσίας, που δημιουργήθηκε το 2021 από μια ομάδα μια ομάδα νέων, όταν φοιτούσαν στο 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής και πλέον, από το 2022 λειτουργεί με τη μορφή Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας.

«Αμέσως μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, δεχτήκαμε πληθώρα μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από χθες λάβαμε 9.948 μηνύματα στο Facebook, το Instagram το Tik-tok κλπ, και δεχτήκαμε 465 κλήσεις από κόσμο από όλη την Ελλάδα, που ζητούσε ενημέρωση για το πού μπορεί να δώσει αίμα για τις ανάγκες των τραυματιών από το δυστύχημα.

Οπότε, ζητήσαμε τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των αιμοδοσιών από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τα συγκεντρώσαμε σε μία πλατφόρμα, την aimodosies.gr, όπου υπάρχουν όλα τα στοιχεία, για όλες τις αιμοδοσίες της χώρας, και εκεί αναρτούνται και οι έκτακτες αιμοδοσίες, δηλαδή οι αιμοδοσίες που έχουν διευρυμένο ωράριο αυτές τις ημέρες.

Κάποιος που θέλει να δώσει αίμα, μπορεί να μπει στην πλατφόρμα aimodosies.gr, να δει τις 99 υπηρεσίες αιμοδοσίες που λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο και να δει και τις επιπρόσθετες.

Μέχρι τώρα έχουμε 15 ενημερώσεις για νοσοκομεία και αιμοδοσίες που θα λειτουργούν πέραν του ωραρίου, πχ το ΑΧΕΠΑ σήμερα θα είναι μέχρι τις 7μμ. Ό,τι νεότερο υπάρχει, μπαίνει σε αυτή την πλατφόρμα», σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνιδρυτής της e-Αιμοδότες Άγγελος Χουβαρδάς.

Προσφορά αίματος από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Σε προσφορά μονάδων αίματος από την Τράπεζα Αίματος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», προχώρησε ο ΦΣΘ, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες για αίμα για τους τραυματίες της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΦΣΘ, τα μέλη του Συλλόγου που επιθυμούν να αιμοδοτήσουν ατομικά και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση αίματος, μπορούν να προσέρχονται σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 10313, που αντιστοιχεί στην Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου.

ΑΧΕΠΑ: Συγκινητική η προσέλευση για αιμοδοσία           

Συγκινητική ήταν η προσέλευση, χθες το απόγευμα, στο ΑΧΕΠΑ, φοιτητών και πολιτών, που συμμετείχαν στην αιμοδοσία για να στηρίξουν τους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας.

Από τις 5 το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο, περισσότεροι από 500 πολίτες προσήλθαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ -κυρίως φοιτητές, εκ των οποίων και πολλοί φίλοι των τραυματιών- προκειμένου να αιμοδοτήσουν.

Οι τράπεζες αίματος της ΕΠΛΣΑΠΝ στη διάθεση των θυμάτων στα Τέμπη

«Ως ελάχιστη υποχρέωση προς τους συνανθρώπους και την Πατρίδα μας μετά το τραγικό γεγονός στα Τέμπη, η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής Πειραιώς και Νήσων θα διαθέσει προς χρήση των θυμάτων, τις τράπεζες αίματος της σε Γενικό Κρατικό Νίκαιας και Ελπίς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΠΛΣΑΠΝ.

«Όσες οικογένειες επιθυμούν βοήθεια να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της Ένωσης στο τηλέφωνο 210-4133687», αναφέρεται, κλείνοντας.

Έκτακτη διήμερη αιμοδοσία στον Δήμο Αθηναίων

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι έκτακτες αιμοδοσίες στα δημοτικά ιατρεία και στο νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ» που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την ΝΥ Αιμοδοσίας του Αρεταίειου Νοσοκομείου για να καλυφθούν οι ανάγκες αίματος.

Οι πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν, δίνοντας αίμα, μπορούν να προσέρχονται:

Σήμερα, Πέμπτη 2 Μαρτίου από τις 10:00 π.μ. – 15:00 μμ στα εξής δημοτικά ιατρεία:

1ο Δημοτικό Ιατρείο (Σόλωνος 78) – τηλ. για ραντεβού 2103626587

2ο Δημοτικό Ιατρείο (Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ ,Νέος Κόσμος) Τηλέφωνο για ραντεβού 2109239865

5ο Δημοτικό Ιατρείο (Σαρανταπόρου 4, Πατήσια) – τηλ. για ραντεβού 2102015510

Αιμοδοσία στον Δήμο Ηλιούπολης

Ο δήμος Ηλιούπολης ανακοίνωσε πως θα την πραγματοποιήσει στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου, καθημερινά από τις 8:30 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και το σαββατοκύριακο από τις 8:30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

ΕΚΕΑ: Πρωτοφανής προσέλευση στις υπηρεσίες αιμοδοσίας υπέρ των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ευχαριστεί δημόσια τους εθελοντές αιμοδότες και το υγειονομικό προσωπικό για την ανταπόκρισή τους υπέρ των τραυματιών του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και τονίζει την ανάγκη ανανέωσης του ραντεβού τους το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς οι ανάγκες είναι διαρκείς και ο χρόνος ζωής του αίματος είναι 35-42 μέρες.

«Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας», αναφέρει το ΕΚΕΑ, σημειώνοντας ότι αυτό αποδείχθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο, μέσα από τη συγκλονιστική ανταπόκριση του κοινού.

Από χθες, εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν στις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας όλης της χώρας για να αιμοδοτήσουν, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

«Η πρωτοφανής κινητοποίηση, έφερε ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό τής ημερήσιας συλλογής αίματος, που κάλυψε μέσα σε λίγες ώρες τις ανάγκες των τραυματιών τού δυστυχήματος, αναπληρώνοντας παράλληλα τα αποθέματα αίματος».

Το ΕΚΕΑ υπογραμμίζει ότι σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες αξίζει ένα μεγάλο «ευχαριστώ», για το κύμα αγάπης και αλληλεγγύης, το οποίο επέδειξαν, «αποτελώντας ένα φωτεινό μήνυμα μέσα στη θλίψη που προκάλεσε η χθεσινή τραγωδία στα Τέμπη.

Ταυτόχρονα, το ΕΚΕΑ εκφράζει την ευγνωμοσύνη του, στο προσωπικό όλων των υπηρεσιών αιμοδοσίας της χώρας, που υπερέβαλλαν εαυτούς για την διευκόλυνση της προσέλευσης των αιμοδοτών, σε αρκετές περιπτώσεις παρατείνοντας το ωράριο λειτουργίας».

Το ΕΚΕΑ ενημερώνει ότι οι ανάγκες των θυμάτων της τραγωδίας έχουν καλυφθεί πλήρως και δεν υπάρχει κανένας λόγος πρόκλησης πανικού κάτω από το εύλογο συγκινησιακό φορτίο που προκαλείται από ένα τέτοιο τραγικό συμβάν.

Έχοντας πάντα υπόψη, ότι η διάρκεια ζωής του αίματος είναι 35-42 μέρες και ότι οι ανάγκες για αίμα είναι σταθερές και ενδεχομένως να αυξηθούν ενόψει του Πάσχα, προτρέπει τους εθελοντές αιμοδότες να ανανεώσουν το ραντεβού τους για αιμοδοσία, το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που θα συμβάλλει στην ισορροπία των αποθεμάτων αίματος.

«Για ακόμα μια φορά και με αφορμή ένα τραγικό γεγονός, επιβεβαιώθηκε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν επαρκή αποθέματα αίματος για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε έκτακτες καταστάσεις, κάτι που μπορεί να γίνει πράξη μόνο μέσα από την αύξηση του αριθμού συνειδητοποιημένων τακτικών αιμοδοτών», καταλήγει το ΕΚΕΑ.

Αθρόα ήταν η προσέλευση εργαζομένων και πολιτών στην έκτακτη αιμοδοσία για την κάλυψη των αναγκών των τραυματιών από την τραγωδία στα Τέμπη που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τη μονάδα αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Λαϊκό».

Η πρόσκληση απευθυνόταν στους εργαζόμενους της Περιφέρειας και σε όποιον πολίτη επιθυμούσε να προσφέρει αίμα, στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας (Συγγρού 15-17), από τις 9πμ έως τις 1.30μμ, αλλά λόγω της αυξημένης προσέλευσης η αιμοδοσία, παρατάθηκε μέχρι τις 3 μ.μ.

πηγή: lifo

now/greece/dystyhima-sta-tempi-poy-mporeis-na-doseis-aima-ta-simeia-ethelontikis-aimodosias

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button