Ελλάδα

Εκλογές 2023: Με τι ποσοστό κερδίζεται η αυτοδυναμία – Τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει

Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών εισηγήθηκε σήμερα (22.4.2023) το πρωί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και έτσι η χώρα μπήκε και επίσημα στην τελική ευθεία για την μάχη της κάλπης στις 21 Μαΐου.

Μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου οι εκλογές είναι πια μπροστά μας με το ερώτημα «θα βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θα πάμε σε δεύτερες και τρίτες κάλπες ή όσες κάλπες χρειαστούν;», άρχισε ήδη να πλανάται.

Το ενδεχόμενο να κερδίσει αυτοδυναμία το κόμμα που θα κερδίσει τις πρώτες εκλογές στις 21 Μαΐου είναι απίθανο, καθώς οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Με ενισχυμένη αναλογική θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές.

Χρειάζεται 46% για αυτοδυναμία στις πρώτες κάλπες

Η μάχη της πρώτης κάλπης στις 21 Μαΐου θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το κόμμα που θα έρθει πρώτο μπορεί να πάρει την αυτοδυναμία μόνο αν έχει ποσοστό άνω του 46% (ανάλογα βέβαια και με τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα τα οποία δεν θα εκλέξουν βουλευτές).

Οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Εκεί το πρώτο κόμμα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση αν πάρει ποσοστό άνω του 37% (εφόσον βέβαια τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα τα οποία δεν θα εκλέξουν βουλευτές ανέλθουν συνολικά τουλάχιστον στο ποσοστό του 11%).

Αν το πρώτο κόμμα δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις 21 Μαΐου και στη συνέχεια οι διερευνητικές εντολές με τα άλλα κόμματα δεν αποδώσουν, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων.

Εκεί αν οι αρχηγοί δεν συμφωνήσουν για κάποια κυβέρνηση συνεργασίας και επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, τότε θα επιδιωχθεί σχηματισμός Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας θα ανατεθεί στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο σχηματισμός Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και να διαλύσει τη Βουλή.

https://creta24.gr/ekloges-2023-ti-pososto-kerdizetai-aytodynamia-ti-tha-symvei-yparxei/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button