Ελλάδα

Εκλογές 2023: Ο Μητσοτάκης ξεδιπλώνει ατζέντα αύξησης μισθών και μείωσης φόρων – Σήμερα το πρόγραμμα της ΝΔ

Ένα αρκετά γενναιόδωρο teaser του προγράμματος της ΝΔ που θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα στον «Ελληνικό Κόσμο» έκανε χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, καθώς εκ νέου έδειξε την πρόθεσή του να ξεδιπλώσει μια ατζέντα αύξησης μισθών και μείωσης φόρων στον δρόμο προς τις κάλπες. Παράλληλα, οι σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα αφορούν ακόμα τις παρεμβάσεις στο κράτος, το νέο ΕΣΥ και την περαιτέρω ψηφιοποίηση της σχέσης πολίτη-κράτους.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε περιεχόμενο στη δέσμευσή του για αύξηση των μισθών κατά 25% σε ορίζοντα τετραετίας, λέγοντας ότι στόχος είναι ο κατώτατος μισθός από τα σημερινά 780 ευρώ να διαμορφωθεί στα 950 το 2027. Παράλληλα, ισχύει και η δέσμευσή του για ένα νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από 1/1/2024 με ειδική έμφαση όσους είναι στα κατώτερα κλιμάκια, αλλά και όσους έχουν θέσεις ευθύνης, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως κίνητρο παραγωγικότητας.

Η κεφαλαιώδης είδηση, όμως, ήταν η προαναγγελία για αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Πρακτικά, για ένα ζευγάρι με ένα παιδί το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί από 9.000 που είναι σήμερα στα 10.000 ευρώ, ενώ για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ. Το εν λόγω μέτρο έρχεται ως απάντηση στην πίεση που υπέστησαν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί τόσο λόγω της ακρίβειας όσο και λόγω της ονομαστικής μείωσης μισθών που είχαν ως αποτέλεσμα είτε την αύξηση της φορολογίας λόγω αλλαγής κλίμακας είτε την απώλεια επιδομάτων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr, o κ. Μητσοτάκης δεν θα σταματήσει σε αυτές τις οικονομικές εξαγγελίες, καθώς αναμένεται να προβεί και σε άλλες ανακοινώσεις για τη μείωση ορισμένων ειδικών φόρων. Παράλληλα, όπως εκτιμά αρμόδια κυβερνητική πηγή, η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων λόγω και της όλο και βελτιούμενης μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών φορολογικής συμμόρφωσης θα επιτρέψει σε δεύτερο χρόνο τη μείωση και άλλων φόρων. Η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι μιλάμε για άμεσους φόρους και όχι υποχρεωτικά για έμμεσους, αν και ο κ. Μητσοτάκης άφησε στη χθεσινή του συνέντευξη ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο στο σενάριο μιας δεύτερης τετραετίας.

Ως συμπληρωματικό μέτρο για τους μισθούς θα έρθει και η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια 1 περαιτέρω μονάδα (σήμερα εκκρεμεί μια μείωση 0,6% που είχε μείνει “κάβα” από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ). Η εν λόγω μείωση μπορεί να μεταφέρεται για την επόμενη τετραετία, έχει όμως άμεσο αντίκτυπο στις απολαβές των εργαζομένων, οι οποίες θα είναι κατά τι βελτιωμένες. Όσο για τις επιχειρήσεις, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε χθες τη δέσμευσή για προοδευτική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος εντός της τετραετίας, με το μέτρο να είναι πάγιο αίτημα της αγοράς.

Οι «πέντε Ελλάδες»

Όλες οι παραπάνω εξαγγελίες θεωρούνται από το πρωθυπουργικό επιτελείο το «δυνατό χαρτί» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δρόμο προς τις κάλπες, καθώς η οικονομία αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του πρωθυπουργού έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα στοιχεία που περιέρχονται σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου.

Τούτων δοθέντων, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει σήμερα το «γαλάζιο» πρόγραμμα για την τετραετία 2023-2027 με τη βοήθεια πέντε νέων ανθρώπων μεταξύ 22 έως 37 ετών, οι οποίοι ανήκουν στις παραγωγικές ηλικίες και θα εμφανιστούν στη σκηνή, προκειμένου να μιλήσουν ο καθένας για έναν από τους πέντε θεματικούς άξονες του προγράμματος. Είναι οι λεγόμενες «πέντε Ελλάδες», στις οποίες έχει καταλήξει το κυβερνητικό επιτελείο και τις οποίες θα εξειδικεύσει ο κ. Μητσοτακης. Το πρόγραμμα της ΝΔ στην πραγματικότητα έρχεται να «κουμπώσει» με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ που δρομολογούνται για τα επόμενα έτη, έτσι ώστε οι δράσεις που θα εξαγγελθούν να έχουν και προβλεπόμενη χρηματοδότηση.

Το πρόγραμμα της ΝΔ κωδικοποιείται σε 155 σημεία, ενώ όλες οι οικονομικές εξαγγελίες που έκανε από χθες ο πρωθυπουργός εντάσσονται στην πρώτη ενότητα που τιτλοφορείται «Παραγωγική Ελλάδα». Σε αυτό το σκέλος θα υπάρχει και ειδική πρόνοια για τους νέους, με τον κ. Μητσοτάκη να προαναγγέλλει τον διπλασιασμό των ήδη υφισταμένων 10.000 δικαιούχων του προγράμματος φθηνής στέγης “Σπίτι Μου”.

Έπεται η «Κοινωνική Ελλάδα», η οποία θα αφορά τις δεσμεύσεις για την Υγεία, την Παιδεία και τα Μέσα Μεταφοράς. Στο θέμα της Υγείας η ΝΔ αποδίδει μεγάλη σημασία, με τον κ. Μητσοτάκη να περιγράφει μεγάλες αλλαγές στον χώρο, με αναδιαμόρφωση της λειτουργίας των ΤΕΠ, ανακατασκευή των 156 κέντρων υγείας της χώρας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και ένα μεγάλο πρόγραμμα για προληπτικές εξετάσεις για το σύνολο του πληθυσμού, κόστους 490 εκ. Ευρώ. Έπεται η «Ψηφιακή και Πράσινη Ελλάδα», με τις δεσμεύσεις της ΝΔ για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο ψηφιακό κράτος, με την περαιτέρω διεύρυνση του gov.gr. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει το Μαξίμου και στην ενότητα της «Δίκαιης Ελλάδας» που περιλαμβάνει παρεμβάσεις στη λειτουργία των θεσμών και στο κράτος, αλλά και στην περαιτέρω κατοχύρωση δικαιωμάτων, έτσι ώστε η ανάπτυξη να έχει χαρακτηριστικά δικαιοσύνης. Όλα τα παραπάνω, οδηγούν στην «Ισχυρή Ελλάδα», η οποία περιλαμβάνει τις προγραμματικές ενότητες για την Εξωτερική Πολιτική, την Άμυνα, την ασφάλεια του πολίτη και το μεταναστευτικό.

https://creta24.gr/ekloges-2023-o-mitsotakis-xediplonei-atzenta-ayxisis-misthon-meiosis-foron-simera-to-programma-tis-nd/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button