Ελλάδα

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς στη Λέσβο: «Δεν αποκλείεται μεγαλύτερη δόνηση»

Στάση αναμονής τηρούν οι σεισμολόγοι όσον αφορά στη σεισμική δραστηριότητα στη Λέσβο, μετά και τη δόνηση των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο νησί. 

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουμε ακόμα μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή.

«Έχουμε έναν νέο σεισμό, στην ίδια περιοχή που έχει ενεργοποιηθεί το τελευταίο τριήμερο, εντάσσεται στην ίδια ακολουθία» σημείωσε, αρχικά, αλλά υπογράμμισε πως αποφεύγει να κάνει λόγο για «μετασεισμό» διότι δεν έχει ξεκάθαρα στοιχεία. 

Εξήγησε πως δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα 4,9 Ρίχτερ στην περιοχή το περασμένο Σάββατο ήταν ο κύριος σεισμός. «Είναι 3 μέρες, είμαι επιφυλακτικός, διότι δεν ήταν ξεκάθαρα τα σημάδια ότι 4,9 ήταν ο κύριος» είπε, ειδικότερα. 

Σημείωσε, δε, πως ο 4,9 και ο 4,8 «δεν έχουν ουσιαστική διαφορά» διότι υπάρχει πάντα ένα μικρό περιθώριο λάθους της τάξης των 0,1 βαθμών. 

«Μπερδεύει ακόμα περισσότερο τη συνέχεια» συνέχισε και εξήγησε πως τα «φαινόμενα είναι περίπλοκα, δυναμικά, τα σημάδια για το πού πορεύεται δεν είναι ξεκάθαρα». 

«Δεν αποκλείεται να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό» απάντησε, σε σχετική ερώτηση. 

«Από την άλλη μεριά, επειδή συχνά τίθεται το ερώτημα αν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα του 1867, που έδωσε μεγάλο σεισμό, μεγαλύτερο από 6,5 (…) κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι το ίδιο ρήγμα, είναι πολύ κοντά. Είναι ένα ρήγμα που δεν ξέρουμε πολλά, όπως γι’ αυτό του ΄67».

Ερωτώμενος αν η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών μπορεί να ενεργοποιήσει εκείνο το ρήγμα, δήλωσε πως «δεν το βλέπω ως πιθανό σενάριο». «Αξιολογούμαι καθημερινά, το φαινόμενα είναι δυναμικό, χρειάζεται επαναξιολόγηση καθημερινή» κατέληξε. 

Επιφυλακτικός και ο Τσελέντης

Την εκτίμηση ότι πιθανότατα είναι μετασεισμός έκανε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εμφανίστηκε, πάντως, σχετικά επιφυλακτικός καθώς, όπως τόνισε, «δεν έχουμε συλλέξει ακόμη όλα τα δεδομένα και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα».

Επισήμανε, δε, ότι στη Λέσβο υπάρχει και το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διασχίζει ολόκληρο το νησί και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

πηγή: lifo

now/greece/epifylaktikoi-oi-seismologoi-gia-toys-seismoys-sti-lesbo-den-apokleietai-megalyteri

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button