Ελλάδα

Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με το δίκαιο της ΕΕ για τα αιολικά πάρκα

Η Κομισιόν στέλνει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, λόγω μη συμμόρφωσης με την οδηγία για τους οικότοπους κατά τον σχεδιασμό αιολικών πάρκων και η χώρα μας έχει προθεσμία δύο μηνών, προκειμένου να λάβει τα αναγκαία μέτρα. 

Η οδηγία για τους οικότοπους προβλέπει πως όλα τα σχέδια και τα έργα που είναι πιθανό να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε τόπους Natura 2000, πρέπει να υποβάλλονται σε δέουσα εκτίμηση των συγκεκριμένων συνεπειών. 

Όμως, το υφιστάμενο σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είχε εγκριθεί δίχως τη διενέργεια τέτοιας εκτίμησης. Κάτι που σημαίνει πως βάσει του σχεδίου εγκρίνονται έργα, τα οποία δεν συμμορφώνονται με την ενωσιακή νομοθεσία.

Τον Ιούλιο του 2014 η Κομισιόν έστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα. Το σχέδιο εξακολουθεί να μην έχει αναθεωρηθεί, ή υποβληθεί στη δέουσα εκτίμηση, όπως προβλέπει η οδηγία για τους οικότοπους. Παρά την προσφορά τεχνικής υποστήριξης από την Κομισιόν, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία αναθεώρησης. 

Έτσι, η Κομισιόν αποφάσισε να στείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα. Εντός δύο μηνών, η χώρα μας πρέπει να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα, διαφορετικά η Κομισιόν μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

πηγή: lifo

now/greece/i-komision-kalei-tin-ellada-na-symmorfothei-me-dikaio-tis-ee-gia-ta-aiolika-parka

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button