Ελλάδα

Κυρ. Μητσοτάκης: Να κλείσουμε την πόρτα σε όλα τα σενάρια καταστροφής της χώρας

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομίλησε το μεσημέρι με πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να τον υποδεχτούν στη Θήβα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να κλείσουμε την πόρτα σε όλα τα σενάρια καταστροφής της χώρας». Τόνισε πως αυτό «μπορεί να γίνει με έναν τρόπο μόνο, με το να είναι η Νέα Δημοκρατία πολύ ισχυρή στις κάλπες της 21ης Μαΐου».

Όπως είπε, αυτή η κουβέντα επανήλθε στο προσκήνιο «διότι κάποιοι δεν έμαθαν τίποτα και δεν ξέχασαν τίποτα. Θέλουν να ξανακάνουν τα ίδια πράγματα που έκαναν το 2015. Μας το λέει ξεκάθαρα ο κ. Βαρουφάκης, “δεν υπάρχει πρόβλημα. Ε, μπορεί να κλείσουν και οι τράπεζες, να κρατικοποιήσουμε και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα αντικαταστήσουμε τα ευρώ σας με ‘Δήμητρες’”. Λοιπόν, του λέμε: να αφήσουμε τις σαχλαμάρες. Τέρμα τα παιχνίδια στις πλάτες των Ελλήνων».

Στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη: «’Ακουγα τον κ. Τσίπρα που πήγε χθες στην Κω. Θα σας πω για τι μίλησε και για τι δεν μίλησε. Λοιπόν, μας είπε: “ξέρετε, έχουμε πρόβλημα με τα συστήματα υγείας στα νησιά μας, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ιδιώτες γιατρούς, ειδικά στα νησιά για να υποστηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας”. Έλα, όμως, που αυτό το έχουμε ήδη ψηφίσει και το καταψήφισε όταν το φέραμε στη Βουλή. Για να δείτε το βαθμό της υποκρισίας. Ούτε αυτό δεν ήξερε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ γι’ αυτή την πολύ θερμή υποδοχή. Πράγματι, φέρνετε πίσω μνήμες πολύ όμορφες, όταν διεκδικούσα την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας είχα όντως έρθει και σας είχα μιλήσει τότε, το 2015. Ήμασταν λίγο λιγότεροι.

Αλλά πιστεύω ότι τίμησα στο ακέραιο την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλλατε. Σας είχα πει ότι θα κάνω τη Νέα Δημοκρατία ισχυρή και θα την ξαναφέρω στην κυβέρνηση και το κάναμε πράξη. Και τώρα σας ζητώ να μας ξαναδώσετε τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο το οποίο ξεκινήσαμε ώστε αυτή η πορεία ανάκαμψης της χώρας, αυτή η πορεία η οποία ταυτίζεται με ένα καινούργιο αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, το οποίο πιστεύω ότι αισθάνονται όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, να συνεχιστεί.

Διότι οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας σε κάτι λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες. Αλλά, θα μου πείτε, κάθε εκλογική αναμέτρηση δεν είναι κρίσιμη; Αυτή έχει τη δική της ξεχωριστή κρισιμότητα.

Γιατί το λέω αυτό; Αυτά τα τέσσερα χρόνια πιστεύω ότι πετύχαμε μαζί πολλά. Διαχειριστήκαμε πολύ δύσκολες κρίσεις. Σκεφτείτε, μεταναστευτικό, Τουρκία, πανδημία, εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, φυσικές καταστροφές.

Κρατήσαμε όμως τη χώρα σταθερή, κρατήσαμε το σκάφος της πατρίδας μας σε σταθερή πορεία σε πολύ ταραγμένα νερά. Ταυτόχρονα, και θα επιμείνω πολύ σε αυτό, υλοποιήσαμε όλες τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Επιμένω σε αυτό και στον σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού μας έργου, όχι για να σας θυμίσω αυτά που κάναμε. Νομίζω τα γνωρίζετε εσείς πολύ καλύτερα. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν, ας πούμε, ότι πληρώνουν πολύ χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, κατά 35%, σε σχέση με αυτά που πλήρωναν επί Τσίπρα.

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι μπορούν πια να μεταβιβάσουν την περιουσία τους στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους χωρίς να πληρώσουν καθόλου φόρο. Μηδενίσαμε το φόρο της γονικής παροχής.

Οι μαγαζάτορες εδώ στην περιοχή μας, στον όμορφο πεζόδρομο της πόλης της Θήβας, γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, όταν αναγκαστήκαμε να κλείσουμε την οικονομία, εμείς ήμασταν αυτοί που στηρίξαμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, για να μπορούν σήμερα τα μαγαζιά να λειτουργούν, να κάνουν καλό τζίρο και να δίνουν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι εμείς παραλάβαμε μία κατάσταση στο προσφυγικό η οποία ήταν τραγική και δεσμευτήκαμε και υλοποιήσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Η Ελλάδα έχει σταματήσει να είναι «ξέφραγο αμπέλι». Προστατεύουμε επιτέλους τα σύνορά μας, όπως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε.

Όλες, λοιπόν, τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις τις τηρήσαμε. Όχι απλά υλοποιήσαμε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της οικονομίας. Πριν από λίγο βρέθηκα στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου, εδώ χτυπάει η βιομηχανική καρδιά ουσιαστικά της πατρίδας μας, αλλά κι εδώ στην περιοχή σας, επενδύσεις οι οποίες ήταν πεθαμένες -δείτε τη Softex, ας πούμε- αναβίωσαν, θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, από αυτήν την κυβέρνηση.

Διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν δεν παράγεται πλούτος από την ιδιωτική οικονομία, δεν έχουμε μετά τη δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό απόθεμα για να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Και αυτή την πολιτική την υλοποιήσαμε με μετρήσιμα αποτελέσματα. Ποιος θα το περίμενε ότι η πατρίδα μας από ουραγός στην Ευρώπη είναι σήμερα πρωταγωνιστής; Δεν είναι κάτι που το λέμε εμείς, είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται από όλους τους ξένους οίκους.

Είμαστε μισό βήμα μακριά από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Θα μου πείτε, γιατί σας ενδιαφέρει εσάς αυτό; Θα σας εξηγήσω με πολύ απλά λόγια: τη στιγμή που η χώρα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, αυτόματα θα μειωθεί το κόστος δανεισμού για τη χώρα, για τις τράπεζες, για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά. Και θα έχουμε κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των μνημονιακών χρόνων και της επώδυνης περιόδου στην οποία κάποιοι θέλουν να μας επιστρέψουν.

Όλα αυτά λοιπόν, φίλες και φίλοι, δεν πρέπει να τα θέσουμε σε κίνδυνο. Και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ωριμότητα του λαού μας, στην κρίση των πολιτών, όχι μόνο των πολλών φίλων της Νέας Δημοκρατίας. Και θέλω εδώ να πω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ, στην καθεμία και στον καθένα από εσάς, ειδικά στα παραδοσιακά μας στελέχη. Εσείς κρατήσατε την παράταξη όρθια στις δύσκολες στιγμές. Εσείς επιτρέπετε σήμερα στη Νέα Δημοκρατία να είναι το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη. Και σας χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Θέλω να πω όμως κι ένα μεγάλο ευχαριστώ, στους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν είχαν συμπαραταχθεί μαζί μας μέχρι σήμερα στις εκλογικές μας μάχες. Συνάντησα έναν κύριο εδώ, καθώς ερχόμουν, και μου είπε κάτι το οποίο το ακούω συχνά, αλλά κάθε φορά που το ακούω μου δίνει μια ικανοποίηση. Μου είπε: «δεν σε ψήφισα ποτέ, τώρα θα σε ψηφίσω για πρώτη φορά».

Και αυτό μας δίνει μία ικανοποίηση ότι και σε συμπολίτες μας οι οποίοι στο παρελθόν δεν είχαν συνταχθεί με τη μεγάλη μας παράταξη, με τη Νέα Δημοκρατία, τώρα είναι διατεθειμένοι να μας εμπιστευτούν. Γιατί το κάνουν; Διότι πιστεύω ότι βλέπουν μια σοβαρή και ικανή κυβέρνηση που προσπαθεί, που δεν τάζει τον ουρανό με τα άστρα.

Θα μπορούσα πολύ εύκολα σήμερα εδώ να έρθω και να σας πω ότι θα κάνω πράγματα τα οποία ο ίδιος γνωρίζω ότι δεν μπορώ να υλοποιήσω. Δεν πρόκειται να το κάνω ποτέ. Δεν το έκανα το ’19, δεν θα το κάνω το ’23, δεν θα κάνω ποτέ. Δεν είμαι τέτοιος πολιτικός.

Αυτά να τα περιμένετε από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος μας είπε ότι θα δρομολογήσει -αν εκλεγεί- ένα πακέτο παροχών το οποίο το κοστολογούμε περίπου στο 45 δισ. Εάν ποτέ συνέβαινε αυτό, που όλοι ξέρουμε ότι δεν θα συμβεί γι’ αυτό και τα λέει εξάλλου, σας διαβεβαιώνω ότι η χώρα θα επέστρεφε σε μνημόνια εντός ενός μήνα.

Λοιπόν, επειδή δεν πρέπει να παίξουμε όμως και να πειραματιστούμε πια. Και επειδή τίποτα από όλα αυτά τα οποία έχουμε κατακτήσει δεν είναι δεδομένο, γι’ αυτό και οι εκλογές αυτές έχουν τόσο μεγάλη και τόσο ξεχωριστή σημασία.

Με ακούτε συχνά να επιμένω και να αναδεικνύω το μακρινό ενδεχόμενο -ναι, μακρινό, μαθηματικά υπαρκτό όμως- μιας κυβέρνησης ηττημένων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με την απλή αναλογική, η οποία είναι μια «νάρκη» στην πολιτική σταθερότητα της χώρας, θεωρητικά υπάρχει το ενδεχόμενο το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο κόμμα, με την ανοχή του πέμπτου, να κάνουν μια κυβέρνηση.

Σκεφτείτε την αυτήν, ωραία κυβέρνηση θα είναι, ε; Τσίπρας Πρωθυπουργός, Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ, και ολίγον Βαρουφάκης.

Αλλά γιατί επανήλθε αυτή η κουβέντα στο προσκήνιο; Διότι κάποιοι δεν έμαθαν τίποτα και δεν ξέχασαν τίποτα.

Θέλουν να ξανακάνουν τα ίδια πράγματα που έκαναν το 2015. Μας το λέει ξεκάθαρα ο κ. Βαρουφάκης, «δεν υπάρχει πρόβλημα. Ε, μπορεί να κλείσουν και οι τράπεζες, να κρατικοποιήσουμε και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα αντικαταστήσουμε τα ευρώ σας με “Δήμητρες”». Μάλιστα.

Λοιπόν, του λέμε: να αφήσουμε τις σαχλαμάρες. Τέρμα τα παιχνίδια στις πλάτες των Ελλήνων. Να κλείσουμε την πόρτα σε όλα αυτά τα σενάρια καταστροφής της χώρας.

Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με έναν τρόπο μόνο, με το να είναι η Νέα Δημοκρατία πολύ ισχυρή στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Με ένα τέτοιο ποσοστό το οποίο θα αποτρέψει οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο από το να μπορεί να υλοποιηθεί. Διότι σε αυτές τις εκλογές, και είναι οι μόνες εκλογές για τις οποίες σας μιλώ σήμερα, το τι θα γίνει μετά την 21η Μαΐου θα το δούμε στις 22 Μαΐου. Σήμερα αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι η εντολή που θα μου δώσετε την 21η Μαΐου να είναι τόσο ισχυρή που να μην αμφισβητείται από κανέναν ότι την επόμενη μέρα σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Αυτό ζητώ από εσάς.

Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Όχι μόνο για αυτά τα οποία έχουμε κάνει, αλλά και για αυτά τα οποία θα κάνουμε.

Αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά για το πρόγραμμά μας, σε μια πολύ διαφορετική εκδήλωση από τις συνηθισμένες. Σας ζητώ να την παρακολουθήσετε. Νομίζω θα ακούσετε ενδιαφέροντα πράγματα για το σχέδιό μας για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας. Και στην οικονομία και στην κοινωνία και στο ψηφιακό κράτος και στην υγεία και στα θέματα άμυνας και μεταναστευτικής πολιτικής. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε.

Από την πρώτη στιγμή που στάθηκα απέναντί σας, το 2019, και σας ζήτησα να με εμπιστευτείτε δεν σας είπα ποτέ ούτε ότι είμαι θαυματοποιός, ούτε ότι μπορεί η Ελλάδα να αλλάξει σε μία τετραετία.

Όμως έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου, αντικειμενικά βήματα προόδου, τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Και αυτά τα βήματα πρέπει να τα συνεχίσουμε και να τα επιταχύνουμε.

Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο των εκλογών, αν θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά, αν θα παραμείνουμε σε ένα περιβάλλον χαμηλών φόρων, χαμηλότερων εισφορών. Αν θα καταργήσουμε -γιατί αυτό είναι δέσμευσή μου- σε βάθος τετραετίας το τέλος επιτηδεύματος, που είναι ο τελευταίος μνημονιακός φόρος ο οποίος έχει ακόμα απομείνει, καθώς βελτιώνουμε τη φορολογική μας συμμόρφωση. Αν θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τις εργοδοτικές εισφορές, αν θα φέρουμε καινούριες επενδύσεις στην πατρίδα μας.

Είμαι σε μία πόλη με μοναδική πολιτιστική παράδοση. Όσο ο τουρισμός μας θα πηγαίνει καλά και καλύτερα, Δήμαρχέ μου, τόσο περισσότεροι επισκέπτες θα έρχονται εδώ στην περιοχή σας για να γνωρίσουν τη Θήβα, την οποία δεν την γνωρίζουν ακόμα όσο καλά θα έπρεπε. Και δεν έχει πάρει τη θέση που της αξίζει στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης. Βλέπετε ότι πάμε από ρεκόρ σε ρεκόρ στον τουρισμό.

Αλλά αυτά δεν έγιναν τυχαία. Είναι απόλυτα συνυφασμένα με τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που και ο τουρισμός μας πηγαίνει τόσο καλά και θα εξακολουθεί να πηγαίνει καλύτερα.

Να στηρίξουμε και τον πρωτογενή μας τομέα. Ξέρω ότι είχατε κάποια χαλάζια σε στάρια και κρεμμύδια. Ήδη, θέλω να ξέρετε, οι άνθρωποι του ΕΛΓΑ είναι εδώ και θα υπάρξουν τάχιστες αποζημιώσεις γι’ αυτούς οι οποίοι είδαν ζημιές στις καλλιέργειές τους, όπως το κάναμε συνολικά αυτά τα τρία χρόνια.

Θέλω να ξέρετε ότι έχουμε εκταμιεύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ αυτή την τριετία, σε αποζημιώσεις για καταστροφές στον πρωτογενή τομέα από καιρικά φαινόμενα. Μόνο τα μισά από αυτά είναι χρήματα του ΕΛΓΑ. Τα υπόλοιπα μισά είναι χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. Γιατί μπορέσαμε και τα δώσαμε; Γιατί η οικονομία μας πάει καλά. Αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά, δεν θα υπήρχαν αυτά τα λεφτά για να στηρίξουμε τους αγρότες.

Γι’ αυτό και η ανάπτυξη, τελικά, δεν είναι ένα θεωρητικό στατιστικό μέγεθος. Είναι κάτι το οποίο αφορά, με τον τρόπο του, όλες σας και όλους σας. Και γι’ αυτό αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό.

Γιατί απέναντί μας -και δεν θέλω να λέω πολλά για την αντιπολίτευση, γιατί φροντίζει με όλα αυτά τα οποία λέει, να αυτοϋπονομεύεται- έχουμε κάποιους οι οποίοι δεν έμαθαν τίποτα από τα λάθη τους. Λένε τα ίδια πράγματα τα οποία έλεγαν το ’15. Μόνο που η κοινωνία δεν είναι εκεί που ήταν το ’15.

Το ’15 μπορεί να ήταν οργισμένη, να πίστεψε σε παραμύθια. Τώρα δεν είμαστε εκεί. Προχωρήσαμε ως χώρα. Τώρα θέλουμε σταθερότητα, σοβαρότητα, ικανότητα στην διακυβέρνηση.

‘Ακουγα για παράδειγμα -ακούστε το αυτό, είναι πολύ ενδιαφέρον- τον κ. Τσίπρα που πήγε χθες στην Κω. Θα σας πω για τι μίλησε και για τι δεν μίλησε.

Λοιπόν, μας είπε: «ξέρετε, έχουμε πρόβλημα με τα συστήματα υγείας στα νησιά μας, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ιδιώτες γιατρούς, ειδικά στα νησιά για να υποστηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Έλα, όμως, που αυτό το έχουμε ήδη ψηφίσει και το καταψήφισε όταν το φέραμε στη Βουλή. Για να δείτε το βαθμό της υποκρισίας. Ούτε αυτό δεν ήξερε.

Και θα σας πω και για τι δεν μίλησε στην Κω. Πήγε στην Κω, ένα νησί το οποίο δοκιμάστηκε από το προσφυγικό, δεν είπε μία κουβέντα για το προσφυγικό ζήτημα. Ίσως γιατί αν έλεγε όλοι θα του θύμιζαν ότι κάποτε μιλούσε για μία θάλασσα η οποία «δεν έχει σύνορα» και έπρεπε να έρθει η Νέα Δημοκρατία να βάλει σε τάξη το προσφυγικό και να περιορίσει επιτέλους το πρόβλημα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

‘Αρα, μη χάνετε πολύ χρόνο να ασχοληθείτε με την αντιπολίτευση. Ας μιλήσουμε για τα δικά μας -και γι’ αυτά που έχουμε κάνει και γι’ αυτά τα οποία θα κάνουμε.

Αυτό θέλω να σας ζητήσω. Ξέρετε ότι οι εκλογές κερδίζονται από την καθεμία και από τον καθένα ξεχωριστά. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, τα στελέχη μας, ο συνδυασμός μας, όλοι κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά από εκεί και πέρα όλοι σας, ο καθένας γνωρίζει κάποιους συμπολίτες μας που μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα τις οριστικές τους αποφάσεις για το τι πρέπει να ψηφίσουν.

Μιλήστε τους με ειλικρίνεια. Πείστε τους ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να έχει αυτή τη δυνατότητα, δεύτερη ευκαιρία στην προκοπή, όχι δεύτερη φορά στη συμφορά.

Πολύ απλές κουβέντες, πολύ απλά διλήμματα. Με αυτά θα πορευτούμε μέχρι τις εκλογές. Και είμαι σίγουρος ότι, όπως ο χώρος αυτός ήταν «γουρλίδικος» για εμένα, προσωπικά, έτσι και η σύναξη αυτή θα είναι γουρλίδικη και η Νέα Δημοκρατία θα είναι η μεγάλη νικήτρια και θα αυξήσουμε τα ποσοστά μας εδώ στη Βοιωτία.

Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη και καλό αγώνα. Ευχαριστώ πολύ και με τη νίκη».

https://creta24.gr/kyr-mitsotakis-na-kleisoyme-tin-porta-se-ta-senaria-katastrofis-tis-choras/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button