Ελλάδα

Λέκκας για Τουρκία: Σεισμοί-Γολιάθ -Ανοικτό να μεταφερθεί η δραστηριότητα προς τη Συρία, το Ισραήλ

Για τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται με την ελληνική αποστολή στις πληγείσες περιοχές.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι οι μετασεισμοί είναι της τάξεως των 4 και 5 Ρίχτερ, ενώ οι συνθήκες γίνονται ακόμη πιο δύσκολες εξαιτίας του κρύου που επικρατεί.

Ο κ. Λέκκας αναφερόμενος στην ελληνική αποστολή τόνισε ότι ο ρόλος τους δεν είναι μόνο η διάσωση ανθρώπων αλλά πολλαπλός, συντονιστική και επιστημονική βοήθεια. «Μέσα από αντίξοες συνθήκες θα πάει καλά η αποστολή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τους σεισμούς, ο κ. Λέκκας εξήγησε: «Είναι ένα σπάνιο φαινόμενο από την άποψη ότι δεν γίνεται συχνά, δύο μεγάλοι σεισμοί, Γολιάθ σεισμοί θα τους έλεγε κανένας (…). Η πλάκα της Αφρικής κινήθηκε κατά 5 εκατοστά στον πρώτο σεισμό και στον δεύτερο κατά 3 εκατοστά και διεμβόλησε τον τουρκικό χώρο.

Αυτό το ρήγμα έχει ένα μήκος της τάξεως των 600 χιλιομέτρων. Σε αυτούς τους δύο σεισμούς ενεργοποιήθηκαν συνολικά 2 τμήματα τα οποία έχουν ένα μήκος της τάξεως των 250 χιλιομέτρων. Το φυσιολογικό είναι να έχουμε έναν σεισμό των 6,7-6,8 Ρίχτερ, τον δεύτερο μεγάλο μετασεισμό, αλλά αυτά είναι θεωρητικά μοντέλα. Παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η σεισμική δραστηριότητα προς τη Συρία, τη Βηρυτό, το Ισραήλ, προς τη Μαύρη Θάλασσα».

 

πηγή: lifo

now/greece/lekkas-gia-toyrkia-seismoi-goliath-anoikto-na-metaferthei-i-drastiriotita-pros-ti-syria

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button