Ελλάδα

Πέθανε η «Τασούλα», της θρυλικής απαγωγής στην Κρήτη

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η Αναστασία Αδαμίδου, η «Τασούλα», η οποία είχε μείνει στην Ιστορία από τη θρυλική απαγωγή που είχε λάβει χώρα στην Κρήτη το 1950.

Η κηδεία της τελέστηκε την Κυριακή στο Α’ Κοιμητήριο του Αγ. Κωνσταντίνου στο Ηράκλειο, σε  αυστηρά οικογενειακό κύκλο, όπως μεταφέρει το cretalive.gr. 

Στις 20 Αυγούστου 1950, ο αδελφός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Μανόλη ΚεφαλογιάννηΚώστας, «έκλεψε» την Τασούλα, κόρη του βουλευτή των Φιλελευθέρων, Γιώργη Πετρακογιώργη. Η απαγωγή έγινε ενώ έβγαινε από τον κινηματογράφο «Όασις» με την παρέα της και τη μετέφερε στον Ψηλορείτη.

Περισσότεροι από 1.000 ένοπλοι, οπαδοί του Πετρακογιώργη, ετοίμασαν επίθεση κατά οπαδών του Κεφαλογιάννη, για να την πάρουν πίσω. 

Ύστερα από αρκετές μέρες καταδίωξης το ζευγάρι του Κουντόκωστα, όπως ήταν γνωστός ο Κώστας Κεφαλογιάννης, και η Τασούλα παντρεύτηκαν στη μονή του Δισκουρίου στις πλαγιές του Ψηλορείτη.

Ωστόσο, επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος στην Κρήτη και επικηρύχτηκε ο απαγωγέας ως «ληστής». Τελικώς το ζευγάρι παραδόθηκε μόνο του, φοβούμενο περαιτέρω όξυνση της κατάστασης. 

Ο Κεφαλογιάννης συνελήφθη για οπλοφορία και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια. Τρεις μήνες μετά την αποφυλάκισή του, χώρισαν και δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά.  

Για την ιστορία τους γράφτηκαν δύο βιβλία. Η απαγωγή της Τασούλας του Τάσου Κοντογιαννίδη και τα Αμίλητα βαθιά νερά της Ρέας Γαλανάκη.

πηγή: lifo

now/greece/pethane-i-tasoyla-tis-thrylikis-apagogis-stin-kriti

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button