Ελλάδα

Παπαδόπουλος: Ο Κορινθιακός δίνει σεισμούς 6 Ρίχτερ ανά 25-30 χρόνια, είμαστε στα 27

Με αφορμή τον σεισμό 4,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Ναύπακτο μίλησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ.

Ο καθηγητής δήλωσε πως «Νομίζω ότι είναι υποχρέωση των επιστημόνων να υπενθυμίζουν τον κίνδυνο, διότι ο κίνδυνος δεν απομακρύνεται εάν δεν τον υπενθυμίζουμε», ενώ ανάφερε πως ύστερα από εκδήλωση στην οποία δήλωσε το «παρών» συμπέρανε ότι «χρειαζόμαστε πρόληψη και προετοιμασία», ενώ τόνισε ότι «παρόλο που πηγαίνω σε πάρα πολλές τέτοιες εκδηλώσεις, διαπιστώνω το έλλειμμα ενημέρωσης του κόσμου».

Εν συνεχεία, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξήγησε ότι το «έλλειμμα πρόληψης είναι σε τοπικό επίπεδο από τοπικούς φορείς, όπως είναι κυρίως οι δήμοι, οι οποίοι από τον νόμο εντέλλονται να προετοιμάζουν το έδαφος και να προετοιμάζουν τον κόσμο».

Και συμπλήρωσε πως πολλές φορές η αιτία που δεν υπάρχει η κατάλληλη πρόληψη για τους σεισμούς είναι πως οι πολίτες και οι αρχές του κράτους δίνουν προτεραιότητα σε πιο «χειροπιαστά» προβλήματα. Χαρακτηριστικά είπε πως «Μεθαύριο στις δημοτικές εκλογές θέλουν να δείξουν -καλοπροαίρετα το λέω- κάτι πιο χειροπιαστό, ένα πεζοδρόμιο, έναν δρόμο, ένα γεφύρι, έναν υπόνομο».

Όσο για το πόσο κοντά βρισκόμαστε σε έναν νέο, ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε: «Μόνο στατιστικά μπορούμε να μιλήσουμε. Τα δεδομένα που έχουμε που είναι αναντίρρητα μάς δείχνουν ότι οι ισχυροί σεισμοί με μέγεθος 6 και μεγαλύτερο στον Κορινθιακό κόλπο επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια. Είμαστε στα 27 χρόνια. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός αυτού του είδους ήταν στο Αίγιο το 1995».

 

https://www.lifo.gr/now/greece/papadopoylos-o-korinthiakos-dinei-seismoys-6-rihter-ana-25-30-hronia-eimaste-sta-27

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button