Ελλάδα

Ράμα από Δελφούς: Το ελληνοαλβανικό εμπορικό ισοζύγιο είναι κάτω από την αξία του Ρονάλντο

Τις ελληνοαλβανικές σχέσεις σχολίασε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στο συνέδριο των Δελφών.

Ο Έντι Ράμα υπενθύμισε «δυσκολίες» στο παρελθόν, μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, όπως η διαπραγμάτευση για τη θαλάσσια οριοθέτηση και η συμφωνία για προσφυγή στη Χάγη, ωστόσο επισήμανε πως η χώρα μας επανήλθε δυναμικά στην ευρύτερη περιοχή.

«Πρέπει να συνεργαστούμε με την Ελλάδα και να επιταχύνουμε, σε όλη την περιοχή» συνέχισε και πρόσθεσε: «Η σύσφιξη των σχέσεων μας με την Ελλάδα είναι επίσης σημαντική και για την ευρωπαϊκή προοπτική μας και για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Και είπα: Τώρα, η Ελλάδα είναι πίσω στην περιοχή, έχει φιλόδοξη ατζέντα, πρέπει να ανακτήσουμε όλο το χρόνο που χάθηκε».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας χαιρέτισε ως «πολύ καλά νέα» την προοπτική δημιουργίας ελληνοαλβανικού επιμελητήριου και τις προοπτικές για διμερείς επενδύσεις. Ο Έντι Ράμα επεσήμανε ότι το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών «είναι πολύ χαμηλότερο απ’ ότι θα πρέπει»- σχολίασε μάλιστα με χιούμορ, ότι είναι κάτω από την ποδοσφαιρική αξία του Κριστιάνο Ρονάλντο αναφέροντας τα περιθώρια βελτίωσης. Σημείωσε, ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά και για την ενεργειακή ασφάλεια και σε άλλα προγράμματα.

Έντι Ράμα για ΕΕ και Τουρκία 

Ο Έντι Ράμα αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά επέκρινε την Ε.Ε. επειδή κατά περιόδους «λειτούργησε ως μια ομοσπονδία από «εθνικά οικονομικά “εγώ” όμως τώρα» όπως είπε, «υπάρχει ένα νέο πνεύμα».

Για τις εκλογές στην Τουρκία, ο Αλβανός πρωθυπουργός απάντησε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι «πολύ, πολύ στενός φίλος» του και ότι ο Ερντογάν έχει κάνει «εκπληκτική δουλειά» για την Τουρκία, αλλά απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω για τις τουρκικές εκλογές. Υποστήριξε, πάντως ότι η Ε.Ε. «έκλεισε πολύ βαριά την πόρτα» στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των δικών της μεταρρυθμίσεων για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε: «Ένα πράγμα είναι αδιαμφισβήτητο. Με, ή χωρίς τον Ερντογάν, η Τουρκία είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της Ε.Ε. Και η Ε.Ε. πρέπει να πάρει υπόψη την Τουρκία πολύ σοβαρά».

Επίσης ο Έντι Ράμα επεσήμανε ότι πρέπει όλες οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να συνεργαστούν για την ενότητα και την ευρωπαϊκή τους προοπτική και η Ε.Ε.  και παράλληλα επεσήμανε τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Αναφέρθηκε και στο θέμα του Κοσόβου, λέγοντας: «Ο διάλογος της Σερβίας με το Κόσοβο παραμένει το μεγάλο θέμα και λύνοντας αυτό σημαίνει ότι πλησιάζουμε στο να κλείσουμε το κεφάλαιο μιας μακράς ιστορίας αίματος και συγκρούσεων. Είναι κρίσιμος και στρατηγικός. Αλλά και ακόμη και σε αυτό το ειδικό θέμα Σερβία και Κόσσοβο δεν είναι στο σημείο που ήταν, είναι σε πολύ καλύτερη θέση, αν σκεφτεί κανείς από πού ξεκίνησε. Βεβαίως, πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν».

Σε ερώτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. τέλος, σημείωσε ότι «όλοι είμαστε με την Ουκρανία, χωρίς αμφιβολία» αλλά πρέπει «να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο» και πώς να τελειώσει αυτή η «μεγάλη, αιματηρή» σύγκρουση και πρόσθεσε: «Εννοώ, εάν δεν έχουμε μια ευκρινή εικόνα για το τι σημαίνει νίκη, αυτό μπορεί να συνεχιστεί για πάντα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

https://www.lifo.gr/now/greece/rama-apo-delfoys-ellinoalbaniko-emporiko-isozygio-einai-kato-apo-tin-axia-toy-ronalnto

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button