Ελλάδα

Ρώσοι κατάσκοποι συνελήφθησαν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας- Τι λέει ο δικηγόρος τους

Οι αρχές της Αλβανίας συνέλαβαν δύο υπηκόους Ρωσίας και έναν νεαρό Ουκρανό για κατασκοπεία, σε παλιά στρατιωτική εγκατάσταση, στην πόλη Γκραμς. 

Το περιστατικό, που συνέβη τον περασμένο Αύγουστο, φέρνει σήμερα στο φως ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της δράσης της Ρωσίδας κατασκόπου Irena Smireva ή Μαρίας Τσάλλα στο κέντρο της Αθήνας. 

Σύμφωνα με δημοσιογράφο της Global Initiative, οι τρεις φερόμενοι ως κατάσκοποι ήρθαν από διαφορετικά σημεία των συνόρων, συναντήθηκαν στα Τίρανα και πήγαν μαζί στην πόλη Γκραμς. 

«Οι φρουροί τους είδαν και τους κυνήγησαν προκειμένου να τους σταματήσουν και τη στιγμή που τους κυνηγούσαν ένας από τους τρεις, ο Ρώσος ψέκασε τους φρουρούς με σπρέι πιπεριού ή κάποια άλλη neuroactive ουσία», αναφέρει η Fatjona Mejdini.

Όπως προσθέτει, στη διάρκεια της ανάκρισης, ο Ρώσος συλληφθείς ομολόγησε στην αλβανική αστυνομία ότι είναι Ρώσος κατάσκοπος.

Τι λέει ο δικηγόρος τους

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στελέχη της ΕΥΠ ενημερώνονται τους τελευταίους μήνες υπό άκρα μυστικότητα σχετικά με την υπόθεση, προκειμένου να σκιαγραφήσουν τη δράση των τριών κατασκόπων σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

Την ίδια στιγμή, ο δικηγόρος τους υποστηρίζει πως δεν έχουν προκύψει προς το παρόν στοιχεία, τα οποία να αποδεικνύουν ότι οι εντολείς του είχαν συγκεντρώσει και διακινήσει απόρρητο πληροφοριακό υλικό

«Περιμένουν τα εγκληματολογικά εργαστήρια να ελέγξουν το drone, τα κινητά τους τηλέφωνα και τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να διαπιστώσουν εάν συγκέντρωσαν μυστικά και εάν στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους [υπολογιστές, drones, κινητά] υπάρχουν απόρρητες πληροφορίες», ανέφερε ο Isuf Shehu.

Αίτημα της Ρωσίας για έκδοση μιας από τους κατηγορουμένους

Η Ρωσία έστειλε αίτημα έκδοσης για μια από τους τρεις κατηγορούμενους, υποστηρίζοντας πως καταζητείται για κατασκοπεία σε βάρος της Ρωσίας. 

«Η Σβετλάνα Τιμοφέεβα κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στην Αλβανία και η Ρωσία την κατηγορεί ότι είναι κατάσκοπος για λογαριασμό ξένων – δυτικών δυνάμεων», λέει ο Isuf Shehu.

Να σημειωθεί πως και το ζευγάρι των Ρώσων κατασκόπων που συνελήφθη τον Δεκέμβριο στη Σλοβενία, δρούσε στα Βαλκάνια.

«Δούλευαν στην περιοχή των Βαλκανίων και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας άκουσα για Κροατία και Βοσνία, ίσως και στη Σερβία δεν είμαι απολύτως σίγουρος. Ταξίδευαν πολύ σ’ αυτές τις περιοχές», σημειώνει ο Νόβιτσα Μιχαήλοβιτς, δημοσιογράφος από την Σλοβενία.

Οι έρευνες για την αποκάλυψη δικτύων ρωσικής κατασκοπείας συνεχίζονται στην Ελλάδα αλλά και τη Σλοβενία.

πηγή: lifo

now/greece/rosoi-kataskopoi-synelifthisan-sta-boreia-synora-tis-elladas-ti-leei-o-dikigoros-toys

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button